Cele mai periculoase tumori cerebrale
Cand ne referin la tumori cerebrale ne referim la o masa sau o excrescenta anormala a celulelor din creier. In mod normal, celulele se reproduc intr-o maniera ordonata si controlata, cele noi mimand “comportamentul” celor pe care le inlocuiesc. Celulele care se transforma in tumori nu reusesc sa adopte acelasi tipar si cresc necontrolat si imprevizibil.
Tumora benigna vs. tumora maligna
Nu toate tumorile care se dezvolta la nivelul creierului sunt canceroase (maligne). Cele care sunt benigne sunt cele care au margini clar definite, se dezvolta local, fara sa se raspandeasca in zone mai indepartate si fara sa invadeze tesutul din apropiere. In schimb, tumorile maligne au un caracter agresiv, ataca celulele sanatoase si se raspandesc foarte rapid.
Desi cauzele in urma carora celulele isi schimba comportamentul si dezvolta o tumoare nu sunt pe deplin cunoscute, sunt doua cazuri in care acest lucru se intampla, in functie de locul in care apare tumoarea:
- In cazul tumorilor cerebrale primare, care se dezvolta in creier sau in tesuturile conexe, precum meninge, nervi cranieni, hipofiza sau glanda pineala.
- In cazul tumorilor cerebrale secundare sau metastatice, care au punctul de origine in alt organ si care se raspandesc si in creier. Tipurile de cancer cu cea mai mare frecventa de metastaza sunt cancerul de san, de colon, renal, de plamani si melanomul.
Indiferent daca o tumoare cerebrala este benigna sau maligna, primara sau secundara, este o afectiune care iti poate pune viata in pericol si care trebuie tratata cu atentie, de la diagnostic pana la calea adecvata de tratament.
Tipuri de tumori cerebrale
Tumorile cerebrale au fost reclasificate in anul 2016 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (World Health Organization), ca urmare a dezvoltarii tehnologiei medicale, care permite o analizare mult mai in profunzime a tipurilor de tumori.
Tumorile cerebrale primare isi primesc denumirea de la celulele care sunt implicate in formarea lor. Exista peste 120 de tipuri de tumori cerebrale, insa cele mai comune sunt urmatoarele:
- Neurinomul de acustic sau schwanomul vestibular, care este o tumoare benigna si se dezvolta pe nervii dintre urechea interna si creier, afecteaza echilibrul si auzul.
- Glioamele, care se dezvolta din celulele gliate si pot aparea in creier sau in maduva spinarii, afecteaza functiile sistemului nervos. Fiind cel mai raspandit tip de tumoare cerebrala, se poate manifesta sub mai multe forme, printre care astrocitomul, ependinomul sau glioblastomul.
- Meningiomul are ca punct de origine meningele, membrana care acopera si protejeaza creierul si maduva spinarii. De cele mai multe ori se prezinta ca o tumoare benigna, insa nedepistata la timp si netratata, poate afecta vederea si poate provoca tulburari cognitive.
- Adenomul hipofizar este de asemenea, in cele mai multe cazuri, o tumoare benigna, care se dezvolta la nivelul glandei pituitare, de la baza creierului, afectand in principal sistemul endocrin.
- Meduloblastomul este o tumoare maligna care apare in special in randul copiilor. Se dezvolta in zona cerebelului si afecteaza echilibrul si coordonarea miscarilor.
- Tumorile neuroectodermale primitive sunt de asemenea frecvente la copii, dezvoltandu-se la nivelul celulelor embrionare din creier si maduva spinarii.
- Craniofaringiomul este o tumoare benigna, destul de rara, care se dezvolta in apropierea hipofizei, producand tulburari endocrine.
Tumori cerebrale – factori de risc
Factorii de care trebuie sa tii cont si pe baza carora medicul specialist va determina daca prezinti un grad inalt de risc de a dezvolta o tumoare cerebrala, sunt:
- Factorii genetici. Daca in familia ta au existat cazuri de cancer sau tumori cerebrale de orice tip, ai o predispozitie genetica ce se cere atent monitorizata.
- Varsta. In afara tipurilor de tumori specifice copiilor, incidenta de aparitie a tumorilor cerebrale creste odata cu inaintarea in varsta.
- Expunerea la radiatii, in special la radiatiile ionizante, reprezinta un factor de risc pentru dezvoltarea unei tumori a creierului.
Simptomele, rata de crestere si tratamentul difera de la un caz la altul, in functie de locatia tumorii si de distanta fata de alte structuri cerebrale. Doar un medic specializat poate sa determine cu acuratete tipul de tumoare cerebrala cu care te confrunti si sa stabileasca forma adecvata de tratament.
O durere de cap puternica si frecventa, perturbari de vedere, stari de greata, ameteala sau oboseala cronica sunt simptome care pot ascunde o problema medicala grava, precum aparitia unei tumori cerebrale.
Clinica Neuroaxis pune la dispozitia pacientilor sai servicii de consultatie si diagnosticare din partea unei echipe supraspecializate de medici neurologi si neurochirurgi.
Daca prezinti unul sau mai multe simptome, sau vrei sa te asiguri ca totul functioneaza cum trebuie in creierul tau, programeaza-te la o consultatie!
Last Updated on June 17, 2021