Ce este gliomul?

Autor: Dr. Dan Mitrea

Despre autor

Glioamele sunt tumori ce apar în creier sau măduva spinării (sistem nervos central). Aceste tumori se nasc din celule din care este format creierul (celule gliale), mai exact din astrocite și oliogodendrocite, celule care au rolul de a hrăni, apăra și modula activitatea neuronilor. 

Aceasta tumoră are tendința de a crește local la nivelul țesutului nervos central, fără a se infiltra în alte organe. 

 

Tipuri de glioame cerebrale  

Glioamele cerebrale sunt clasificate în funcție de tipul celular care este implicat în formarea tumorii, lucru care poate prezice atât prognosticul pacientului, cât și tratamentul cel mai eficient. 

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Cum sunt gradate aceste tumori cerebrale? 

Clasificarea glioamelor cerebrale se bazează pe o gradație de la 1 la 4, ce se traduce în nivelul de  agresivitate a acestora. Totusi, în momentul de față gradul histologic nu este suficient în a stabili modul în care tumora va evolua în timp sau modul în care va răspunde la tratament. 

  • Gradul 1 – sunt tumori care apar în principal în copilărie și sunt asociate cu un prognostic favorabil; tratamentul de elecție este chirurgical și, de cele mai multe ori suficient pentru un control bun al evoluției bolii (ex. astrocitoam pilocitic). 
  • Gradul 2 – este reprezentat de tumori care cresc într-o perioadă lungă de timp și care sunt infiltrative, acestea au un prognostic bun spre intermediar; sunt tumori ce apar mai degrabă la adultul tânăr; de multe ori o rezecție completă și urmărire clinică și imagistică pot fi suficiente în cazuri selecționate; în cazul unei rezecții incomplete sau vărsat de >40 ani se recomandă și tratament adjuvant (radioterapie și chimioterapie) (ex. oligodendrogliom de grad 2, astrocitom de grad 2) 
  • Gradul 3 (glioamele anaplastice) și gradul 4 (glioblastoamele) – sunt considerate glioame cerebrale de grad înalt, acestea fiind tumori cerebrale agresive. Rezecția tumorii are impact oncologic și funcțional însă tratamentul chirurgical trebuie completat de tratament adjuvant cu radioterapie și chimioterapie. De asemnea se recomandî urmărire clinică și imagistică frecventă având în vedere riscul mare de recidivă în ciuda unui tratament corect și inițial eficient. 
event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Cat de frecvente sunt glioamele cerebrale?

Gliomul este considerat un tip rar de cancer deoarece afectează mai aproximativ 6 din 100 000 de persoane în fiecare an. Glioamele reprezintă 33% din toate tumorile sistemului nervos central. Acestea pot afecta persoane de toate vârstele, incluzând copiii, adolescenții și tinerii, cele agresive fiind mai frecvente în cazul persoanelor cu vârste de peste 50 ani.

Semne și simptome ale gliomului cerebral

Simptomele depind de localizarea tumorii în creier sau măduva spinării:

  • convulsii / crize epileptice – determinate de perturbarea activității electrice a neuronilor (sunt dintre cele mai comune);
  • deficite neurologice determinate de presiunea sau infiltrarea tumorii în diferite zone funcționale ale creierului sau măduvei (tulburări de memorie, de vorbire, de echilibru, pierderea funcțiilor senzitive sau deficit motor);
  • simptomele determinate de presiunea pe care tumora o exercită în creier (cefalee, greață, vărsături, vederea dublă);
  • tulburări de personalitate și/sau cognitive.

Cum se realizează diagnosticul?

Consult neurologic pentru testarea integrității funcțiilor sistemului nervos central corelată cu explorările imagistice sunt elementele cruciale în detectarea tumorilor cerebrale, ele definind localizarea și extensia acestora în organism:

În final, examinarea histopatologică (analizarea microscopică a probelor de țesut) este unica metodă care confirmă diagnosticul de gliom cerebral. La aceasta se adaugă testare moleculară pentru stabilirea prognostiului sau a posibilelor ținte de tratament.

Tratamentul gliomului cerebral

Cursul tratamentului se bazează pe mai mulți factori, atât în ceea ce privește pacientul (vârstă, istoric medical, rezultatele analizelor de laborator), cât și tipul și gradul tumorii (informații aflate în urma examinărilor histopatologice și imagistice).

Tipuri de tratament:

  • Intervenția chirurgicală;
  • Radioterapia;
  • Chimioterapia.

În cadrul clinicii Neuroaxis există un departament specializat în neuro-oncologie în care pacienții sunt diagnosticați, tratați și monitorizați pentru afecțiuni oncologice cerebrale sau spinale, precum și efecte adverse ale altor cancere asupra sistemului nervos central sau periferic. Programează-te la o consultație de neurologie la clinica noastră din București.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up