Este firesc să îți dorești a doua opinie medicală atunci când te confrunți cu un diagnostic grav. În afecțiunile oncologice, această consultație specială, care presupune o reanalizare minuțioasă a dosarului medical și a planului terapeutic, poate veni nu doar cu o reconfirmare a diagnosticului și o mai bună înțelegere a bolii, ci și cu noi opțiuni terapeutice, care pot îmbunătăți prognosticul bolii.
La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, înțelegem necesitatea revizuirii diagnosticului de boală oncologică pentru a exclude posibile erori și a primi acces la soluții terapeutice care pot asigura cele mai bune șanse în lupta cu această afecțiune gravă.
Consultația pentru „second opinion” în cazul pacienților cu cancer este efectuată în clinica noastră de dr. Silvia Brotea-Moșoiu, medic oncolog supraspecializat în sarcoame de părți moi și osoase.
Când să ceri a doua opinie în cazul unui diagnostic oncologic
Dacă îți pui întrebări legate de corectitudinea diagnosticului, de stadializare ori de tratamentul pe care ți l-a propus medicul curant, este recomandat să soliciți a doua opinie medicală. Este dreptul tău și nu trebuie să simți vreo reținere în a face acest pas.
Este foarte important să soliciți a doua opinie medicală în cancer la cât mai scurt timp după diagnosticare, pentru că în lupta cu boala oncologică, fiecare zi contează. În special în cazul cancerelor avansate, inițierea protocolului terapeutic reprezintă o urgență.
Care sunt pașii pentru a doua opinie medicală în diagnosticul de cancer
Accesarea consultației de „second opinion” este la fel de simplă precum programarea la consultația de oncologie inițială: prin apel la call center-ul Neuroaxis sau completarea formularului online.
Înainte de a te prezenta la clinică pentru discuția cu medicul, asigură-te că ai dosarul medical complet:
- raportul medical în care sunt trecute diagnosticul, stadiul bolii și tratamentul recomandat sau efectuat;
- rezultatul analizelor biochimice (markeri tumorali ș.a.);
- rezultatele investigațiilor imagistice pe care le-ai efectuat, pe suport digital, și interpretarea lor;
- rezultatul biopsiei.
Este foarte important ca medicul să aibă tabloul complet când face revizuirea cazului. Dacă suferi și de alte afecțiuni, pentru care te afli sub tratament, include în dosar și documentele referitoare la acestea.
Ce poți obține în urma celei de-a doua opinii medicale
- Siguranța diagnosticului. În ciuda documentelor medicale care certifică prezența cancerului în organism, pacienții pot traversa o perioadă de negare după diagnosticare, parte a gamei complexe de emoții resimțite după primirea unei astfel de vești. Obținerea unei confirmări a bolii de la un alt specialist oncolog ajută la depășirea acestei faze și intrarea în starea de luptă cu boala, la trecerea de la nesiguranță la mobilizare.
- Alte opțiuni terapeutice. În urma revizuirii diagnosticului, medicul poate să confirme că protocolul terapeutic inițial este cel potrivit sau poate veni cu alternative la tratamentul propus inițial. După ce-ți va explica beneficiile și dezavantajele fiecăruia, poți decide, în deplină cunoștință de cauză, pe care alegi să-l urmezi.
- O mai bună înțelegere a bolii. Poate că nu ai primit toate datele de care aveai nevoie pentru a conștientiza pe deplin cu ce te confrunți. Sau medicul ți-a furnizat informațiile, dar, copleșit de diagnostic, nu le-ai reținut. Specialistul la care apelezi pentru a doua opinie medicală în cancer îți poate răspunde la toate întrebările legate de boală și de tratamentul acesteia, după ce analizează atent dosarul medical, pentru ca tu să intri pe deplin informat în lupta cu cancerul.
- Recomandare de testare genetică, pentru stabilirea unei terapii personalizate, ce poate îmbunătăți semnificativ răspunsul la tratament. Acest serviciu este disponibil în cadrul clinicii Neuroaxis, prin consultația de genetică medicală.
Un alt beneficiu al consultației de „second opinion”, la Neuroaxis, este că medicul oncolog te poate îndruma către alți specialiști din clinică pentru suport pe parcursul tratamentului. Echipa noastră include specialiști în psihoterapie care pot oferi sprijinul emoțional necesar pacienților oncologici și aparținătorilor lor.
Poate schimba a doua opinie medicală diagnosticul inițial?
Diagnosticul în boala oncologică este un proces complex și este obținut după efectuarea unor analize și investigații (testări imagistice, markeri tumorali, biopsie etc.) care confirmă prezența celulelor canceroase și arată de ce tip sunt acestea, anatomo-patologul fiind cel care pune diagnosticul de certitudine. A doua opinie în oncologie nu poate schimba un diagnostic pus de anatomo-patolog, însă medicul poate schimba strategia terapeutică, în acord cu cele constatate.
A doua opinie medicală în cancer înseamnă mai multă siguranță. Programează-te la Neuroaxis
Nimeni nu poate garanta eficiența tratamentului în boala oncologică, pentru că succesul acestuia depinde de mulți factori – tipul de tumoră, stadiul bolii, răspunsul pacientului la medicație, comorbidități. Însă un traseu terapeutic corect stabilit este esențial în lupta cu cancerul.
Te așteptăm la Neuroaxis pentru revizuirea dosarului medical și o discuție aplicată, detaliată, despre afecțiunea cu care te confrunți. Programează-te online sau contactează-ne pentru detalii.