Șansele de supraviețuire cu o tumoare pe creier cresc atunci când acționezi din timp
Cuprins
Diagnosticul de tumoare pe creier este unul extrem de greu de acceptat. Vine cu certitudinea unui tratament invaziv, dificil și cu incertitudini legate de viitor. Întrebarea care apasă invariabil fiecare pacient, după ce trece de șocul primirii acestui diagnostic, este „Cu tumoare pe creier, ce șanse de supraviețuire am?”.
Este greu de răspuns la această întrebare, pentru că sunt foarte multe variabile implicate. În continuare vom face un pic de lumină în această privință. Există statistici ale ratei de supraviețuire pentru fiecare tip de tumoare cerebrală, dar trebuie să reții că, dincolo de statistici, fiecare caz e unic și la fel poate fi evoluția bolii.
Șansele de supraviețuire cu tumoare pe creier cresc însă indiscutabil când aceasta este diagnosticată în stadiu incipient. De aceea, este foarte important să ne informăm în legătură cu cauzele și mai ales cu simptomele tumorilor cerebrale – „citind” corect primele manifestări și adresându-ne fără întârziere medicului neurolog, câștigăm timp esențial în lupta cu boala.
Dacă identifici simptomele pe care le vom detalia mai jos la tine sau la cineva apropiat, solicită neîntârziat o programare. La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie din București, vei găsi medici cu experiență vastă în diagnosticarea, tratarea și monitorizarea tumorilor cerebrale. Cu o echipă supraspecializată alături, care abordează multidisciplinar tumorile pe creier, șansele de supraviețuire cresc considerabil.
Cauzele tumorilor cerebrale
Tumorile cerebrale pot fi primare sau secundare, iar cauzele apariției lor diferă în funcție de acest aspect. Cele primare, reprezentate de grupuri de celule anormale dezvoltate în creier sau în țesuturile conexe (meninge, nervi cranieni, hipofiză, glanda pineală), sunt rezultatul unor predispoziții genetice sau al expunerii îndelungi la radiații, la anumiți carburanți, erbicide sau pesticide, care alterează structura ADN-ului celular.
Tumorile cerebrale secundare sunt tumori metastatice. Asta înseamnă că boala oncologică are punctul de origine în alt organ, iar de acolo, celulele canceroase au diseminat în creier. Tipurile de cancer care metastazează cel mai frecvent la nivel cerebral sunt cel de sân, de colon, renal, pulmonar și melanomul (cel mai agresiv cancer de piele).
Tumorile primare pot fi benigne (necanceroase) sau maligne, cele secundare sunt numai maligne. Formațiunile benigne au margini clar definite, se dezvoltă local și nu se răspândesc, dar pot deteriora țesuturile cerebrale din regiunea în care se formează. Cele maligne sunt agresive, distrug celulele sănătoasă și invadează cu rapiditate noi țesuturi.
Șansele de supraviețuire cu tumoare pe creier sunt mai ridicate dacă formațiunea este benignă.
Simptomele asociate tumorilor pe creier
Simptomele diferă în funcție de localizarea tumorii în creier, dar primul semnal de alarmă – și cel mai important – îl reprezintă durerile de cap severe recurente. De regulă, durerea de cap generată de o tumoare cerebrală este mai puternică dimineața, la trezire, și se diminuează pe parcursul zilei.
Alte manifestări frecvente ale tumorilor cerebrale:
- crize convulsive;
- greață – cu sau fără vărsături;
- deficite motorii;
- stări de amețeală dese și probleme de echilibru;
- tulburări neurocognitive (probleme de concentrare, de memorie etc.);
- tulburări de vedere sau de auz;
- oboseală, somnolență, tulburări de somn;
- modificări ale senzațiilor;
- modificări de personalitate.
Foarte important de reținut: aceste simptome nu echivalează cu diagnosticul de tumorăare la creier, dar ridică suspiciunea de tumoare. De aceea este importantă prezentarea urgentă la medic. Neurologii clinicii noastre examinează cu atenție fiecare pacient care acuză astfel de manifestări și folosesc tehnica imagistică de ultimă oră disponibilă în clinică pentru a diagnostica cu precizie tumorile cerebrale.
Șansele de supraviețuire ale unui pacient cu tumoare pe creier
În alcătuirea statisticilor privind șansele de supraviețuire cu tumoare pe creier sunt folosite, de regulă, două borne, 1 an și 5 ani, și sintagmele aferente, „supraviețuire la 1 an” și „supraviețuire la 5 ani” de la diagnosticare. Asta nu înseamnă că pacienții cu tumori cerebrale trăiesc maximum 5 ani, ci că după această perioadă este mai puțin probabil să apară o recidivă. Există și statistici care includ borna de 10 ani.
Rata de supraviețuire depinde de tipul de tumoare, de localizarea ei, de dimensiune și de formă (forma o poate face dificil de înlăturat pe cale chirurgicală), de agresivitate și de felul cum răspunde la tratament. Statistici provenite din studii ample, derulate în zeci de țări din toată lumea și centralizate de cercetători din Marea Britanie, arată o rată generală de supraviețuire de peste 40% la 1 an sau mai mult de 1 an și de aproape 15% la 5 ani sau peste, pentru pacienții cu tumori cerebrale maligne. Defalcat, pe tipuri de tumori, statisticile arată astfel:
- astrocitom difuz sau de gradul 2: 45% rată de supraviețuire la 5 ani sau mai mult;
- astrocitom anaplastic sau de gradul 3: peste 20% rată de supraviețuire la 5 ani sau mai mult;
- glioblastom (denumit anterior astrocitom de gradul 4): peste 5% rată de supraviețuire la 5 ani sau mai mult;
- meduloblastom: aproximativ 80% rată de supraviețuire la 5 ani sau mai mult;
- ependimom benign: aproximativ 95% rată de supraviețuire la 5 ani sau mai mult;
- ependimom malign: aproximativ 85% rată de supraviețuire la 5 ani sau mai mult;
- oligodendrogliom: aproape 55% rată de supraviețuire la 5 ani sau mai mult;
- meningiom de gradul 1 sau 2: aproape 70% rată de supraviețuire la 10 ani sau mai mult;
- meningiom de gradul 3 (rar): aproximativ 40% rată de supraviețuire la 10 ani sau mai mult;
- tumori embrionare (sau neuroectodermale primitive): aproximativ 60% rată de supraviețuire la 10 ani sau mai mult, în cazul pacienților diagnosticați între 15 și 39 de ani, și peste 35% rată de supraviețuire la 10 ani sau mai mult în cazul celor diagnosticați după 40 de ani;
- tumori benigne ale glandei pineale: peste 95% rată de supraviețuire la 5 ani sau mai mult, în cazul pacienților diagnosticați între 15 și 39 de ani, și peste 85% rată de supraviețuire la 5 ani sau mai mult pentru pacienții diagnosticați după 40 de ani;
- tumori maligne ale glandei pineale: aproape 75% rată de supraviețuire la 5 ani sau mai mult, în cazul pacienților diagnosticați între 15 și 39 de ani, și 70% rată de supraviețuire la 5 ani sau mai mult pentru pacienții diagnosticați după 40 de ani;
- limfom primar: aproape 40% rată de supraviețuire la 5 ani sau mai mult și aproximativ 30% rată de supraviețuire la 10 ani sau mai mult;
- neurinom acustic (sau schwanom vestibular): 99% rată de supraviețuire la 5 ani sau mai mult;
- tumori ale glandei pituitare (adenoame hipofizare): 95% rată de supraviețuire la 10 ani sau mai mult;
- hemangioblastom: aproape 95% rată de supraviețuire la 10 ani sau mai mult;
- craniofaringioame: 85% rată de supraviețuire la 5 ani sau mai mult și 80% rată de supraviețuire la 10 ani sau mai mult.
De ce este important să acționezi din timp în lupta cu această afecțiune
La pacienții cu tumoare pe creier, șansele de supraviețuire sunt mai ridicate dacă se prezintă la medicul neurolog după primele simptome. Diagnosticarea tumorii în stadiu incipient, stabilirea rapidă a planului optim de tratament (intervenție chirurgicală, chimioterapie, radioterapie) și inițierea imediată a acestuia lucrează în favoarea vindecării și recuperării.
De aceea, reiterăm importanța observării cu atenție a simptomelor ce pot anunța o tumoare cerebrală. Programarea imediată la consultația de neurologie poate fi salvatoare.
Alți factori care pot influența speranța de viață a unui pacient cu tumoare pe creier
Adițional rapidității în diagnosticare și tratare, în cazul unei tumori pe creier, șansele de supraviețuire sunt influențate de starea generală de sănătate a pacientului, de vârsta acestuia (prognosticul este mai bun pentru persoanele sub 40 de ani) și de abordarea multidisciplinară a cazului. În tumorile cerebrale, este esențială colaborarea între neurolog, oncolog, radiolog, neurochirurg și anatomopatolog.
La Neuroaxis găsești toți experții de care ai nevoie – medici neurologi cu supraspecializare în neuro-oncologie, medic neurochirurg cu stagii de formare internațională, specialiști în radiologie și imagistică medicală – și aparatură de ultimă oră pentru efectuarea investigațiilor recomandate în suspiciunea de tumoare pe creier (RMN, CT). În clinica noastră, convocarea Tumor Board pentru gestionarea cazurilor de tumori cerebrale este o practică uzuală, pentru că numai prin colaborare pluridisciplinară le putem oferi pacienților noștri cele mai bune variante terapeutice, îmbunătățindu-le calitatea vieții și speranța de viață. Iar când se impune o intervenție chirurgicală, oferim posibilitatea efectuării acesteia în clinici și spitale de prestigiu, partenere Neuroaxis.
Când ai alături o echipă completă și competentă în lupta cu o tumoare pe creier, șansele de supraviețuire cresc. Adresează-te fără întârziere experților Neuroaxis, dacă prezinți simptome care pot anunța o astfel de afecțiune. Programează-te acum la o consultație la prima clinică integrată de neurologie din București.