5 mituri despre epilepsie, demontate de medici

Intr-o clinica de neurologie, crizele de epilepsie sunt destul de comune. Personalul Neuroaxis este special pregatit sa ofere ajutor in cazul unor astfel de evenimente, dar am observat ca o mare parte dintre cei care trec pragul clinicii noastre sunt dezinformati cu privire la ce este o criza de epilepsie si cum trebuie ea gestionata.

Cred ca principalele motive din spatele acestor prejudecati sunt miturile legate de aceasta boala, cu care oamenii iau contact inainte sa ajunga la medic. In ceea ce urmeaza, mi-am propus sa demontez cele mai des intalnite astfel de mituri.

Dr. Dan Mitrea

Mitul #1: Crizele de epilepsie inseamna convulsii, iar persoana afectata devine inconstienta.

Crizele de epilepsie sunt cauzate de o tulburare a activitatii electrice normale a creierului, iar manifestarile pot fi drastic diferite. Tipul de criza cel mai des asociat cu epilepsia este cel tonico-clonic, care se manifesta prin convulsii generalizate si inconstienta.

Puteti vedea aici cum arata o criza tonico-clonica pentru un pacient cu epilepsie in videoclipul de mai jos.

Totusi, acesta este doar un tip de criza. In alte cazuri, pacientii pot ramane constienti sau partial constienti, iar convulsiile pot ramane localizate sau pot lipsi in totalitate.

Este foarte important ca pacientii si apartinatorii lor sa stie cu ce tipuri de crize se pot confrunta. Aceste informatii pot fi obtinute doar dupa o serie de investigatii complexe, efectuata de un medic specialist neurolog.

Diagnosticarea epilepsiei este una dintre specialitatile noastre, la Neuroaxis. Va puteti programa la o consultatie sunand la numarul de telefon 021 9965, sau completand formularul din josul paginii.

Mitul #2: Iti poti inghiti limba in timpul unei crize de epilepsie

Acesta este unul dintre cel mai des intalnite mituri legate de epilepsie, dar nu are niciun sambure de adevar. Este imposibil sa-ti inghiti limba, chiar si in timpul unei crize grave. Sub limba, exista o fasie de tesut al carei rol este sa o tina in loc, prevenind astfel de pericole.

De asemenea, nu trebuie introduse obiecte in gura pacientului pentru a nu-si musca limba. Acestea pot face mai mult rau decat bine.

Mitul #3: Persoanele care sufera de o criza de epilepsie trebuie imobilizate

Niciodata nu imobiliza o persoana care sufera de o criza de epilepsie! Acest lucru poate duce la ranirea ta sau a pacientului.

Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa asezi usor individul pe o parte si sa ii pui ceva moale sub cap. De asemenea, ai grija sa inlaturi din jurul lui orice obiecte cu care s-ar putea rani.

Mitul #4: Luminile intermitente sunt principalul declansator al crizelor de epilepsie

Doar 3% dintre pacientii cu epilepsie sunt fotosensibili.

Factorii care declanseaza crizele difera de la o persoana la alta, dar printre cei mai comuni se numara oboseala, stresul si consumul de alcool.

Mitul #5: Persoanele cu epilepsie nu sunt potrivite pentru job-uri stresante sau pozitii de decizie.

De-a lungul timpului, am intalnit persoane cu epilepsie din diferite categorii economice, sociale si profesionale.

Pe cei mai multi dintre pacienti, afectiunea nu-i impiedica sa-si atinga telurile profesionale.

Epilepsia, la fel ca oricare altă boală cronică, poate fi ținută sub control cu tratamentele actuale și majoritatea pacienților pot duce o viață relativ normală.

Totuși, o parte însemnată dintre pacienții cu epilepsie se confruntă cu tulburări emoționale, precum depresia. Citește aici cum să faci față tulburărilor emoționale dacă suferi de epilepsie!

Informarea corectă este cea mai bună cale de a combate miturile medicale. Continuă să citești despre epilepsie! Acest articol este un bun început.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up