Ce este sciatica-cauze, simptome si tratament

In jur de 84% dintre adulti se confrunta cu dureri de spate lombare la nivel mondial, conform specialistilor. Desi majoritatea nu sunt in pericol de a dezvolta o afectiune grava, durerea sciatica este una profunda, care poate inrautati calitatea vietii individului. Afla ce este sciatica, ce o provoaca, dar mai ales cum te poti tine departe de ea.

Ce este sciatica?

Sciatica nu este o afectiune in sine, ci un termen pe care il folosim pentru a descrie manifestarea durerii resimtite in partea de jos a spatelui, in regiunea lombara. Din acest punct, durerea sciatica radiaza inspre solduri si apoi coboara pe picior. Durerea este provocata de compresia nervului sciatic si apare de obicei pe o singura parte a corpului.

Nervul sciatic este cel mai lat si lung nerv din corpul uman si este format din radacinile nervoase care pornesc din maduva spinarii (L5, care porneste intre a 4-a si a 5-a vertebra lombara si S1, care porneste intre a 5-a vertebra lombara si prima vertebra sacrala) si coboara pana la glezne.

Cand este diagnosticata, sciatica poate fi de doua tipuri:

Acuta

Cand dureaza intre 4 si 8 saptamani si poate fi tratata cu exercitii fizice, comprese calde sau reci sau calmante.

Cronica

Cand depaseste ca durata 8 saptamani si necesita interventie medicala (fizioterapie).

Cauzele durerii sciatice

In cele mai frecvente cazuri, durerea sciatica se produce in urma iritarii (comprensarii) nervului sciatic de catre un disc herniat lombar sau osteofite (excrescente osoase), afectiune numita radiculopatie lombara.

In alte cazuri, durerea sciatica poate fi provocata de iritarea nervului sciatic de catre:

  • Oase adiacente (luxatii sau fracturi);
  • Tumori;
  • Spondiloza;
  • Hemoragii interne;
  • Infectii ale stenozei spinale;
  • Sindromul causa equina;
  • Osteofite;
  • Accidente;
  • Sarcina.

event

Nu lasa durerea sciatica sa iti afecteze viata!
Fa-ti o programare la neuroaxis

Factori de risc pentru instalarea durerii sciatice

Principalii factori de risc pentru un diagnostic de sciatica, conform site-ului Mayo Clinic sunt urmatorii:

Varsta

Odata cu avansarea in varsta, structura osoasa a coloanei incepe sa-si piarda din fermitate, ducand la aparitia discurilor herniate sau a “ciocurilor”.

Greutatea

Kilogramele in plus pot pune presiune pe coloana vertebrala si pot contribui la declansarea durerii de spate.

Profesia

Un job care necesita efort fizic, in special carat greutati sau multa miscare, dar si sofatul pe timp indelungat, poate deveni un factor declasator de durere sciatica.

Statul jos

Un stil de viata sedentar, care implica miscari minime, afecteaza nervul sciatic si declanseaza durerea sciatica lombara.

Diabet

Afectiunea care are legatura cu felul in care corpul proceseaza cantitatea de zahar mareste riscul de deterioare a nervilor.

Desi in cele mai multe cazuri durerea sciatica nu este o durere care poate sa puna in pericol starea generala de sanatate, unele persoane pot ramane cu deteriorari permanente ale nervilor. Daca observi urmatoarele simptome, programeaza-te la un consult medical:

·       Pierderea sensibilitatii in piciorul afectat

·       Slabiciune musculara in piciorul afectat

·       Pierderea controlului vezicii urinare

Simptomele durerii sciatice

Sciatica este ea insasi un simptom si este de cele mai multe ori confundata cu durerea de spate. Stii ca te confrunti cu o durere sciatica in momentul in care se instaleaza durerea in orice punct al nervului sciatic: in partea de jos a spatelui, pe una din fese sau pe partea din spate a unui picior. Alte semnale ale sciaticii sunt amorteala resimtita de-a lungul nervului sciatic sau senzatia de furnicatura in picioare sau la degetele picioarelor. Durerea sciatica se poate inrautati atunci cand stranuti sau tusesti.

Cum poti preveni durerea sciatica

Desi nu exista anumite metode specifice de a preveni sciatica, sunt o serie de masuri pe care le poti adopta pentru a diminua sansele de durere:

Fa miscare in mod regulat

Dezvolta-ti musculatura abdomenului si pe cea a zonei inferioare a spatelui pentru a putea sustine o postura corecta a coloanei vertebrale.

Mentine o postura corecta

Fie ca esti la birou sau acasa si  stai jos.

Invata care sunt limitele corpului tau

Nu il forta cand vine vorba de ridicat sau carat greutati.

Sciatica, tratament 

Daca durerea sciatica nu dispare de la sine dupa cateva saptamani sau in urma unor remedii locale, este recomandata vizita la doctor, care poate evalua corect starea ta de sanatate si poate oferi un diagnostic de sciatica. In urma consultului, acesta poate prescrie o serie de medicamente, terapie fizica, injectii cu steroizi sau in cazuri extreme, interventia chirurgicala, ca tratament pentru sciatica.

Nu lasa durerea sciatica sa devina principala ta grija. Daca durerea persista sau observi si alte simptome, mergi la un consult medical si afla cum sa ai grija de coloana ta si de ce tratament pentru sciatica ai nevoie.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up