Brain facts cu dr. Dan Mitrea. Ep.1- Nu orice durere de cap este o migrena si nu orice durere de cap e doar o durere de cap

Multi dintre noi, cand suntem intrebati cum facem diferenta dintre o durere de cap si o migrena, raspundem in diverse moduri evazive, ceea ce denota faptul ca in general, nu stim sa facem diferenta dintre ele. Echipa Neuroaxis si-a propus sa afle ce stiu oamenii despre migrena si durere de cap, iar raspunsurile pe care le-am primit de la oamenii trecuti de 40 de ani, sunt urmatoarele:

”De obicei am o durere de cap in urma unei perioade de oboseala sau de nesomn, iar o migrena cred ca e o afectiune mai serioasa”.
„Eu cred ca migrena este o durere de cap care persista. Cand am o migrena, o pun pe baza lipsei de cafea sau poate m-a tras curentul; dar iau un antiinflamator si trece. La doctor m-as duce daca ma tine mai multe zile si nu trece nici de la remedii naturiste, nici de la medicamente”.

Doctorul Dan Mitrea ne explica diferenta dintre o migrena si o durere de cap, dar si cum ar trebui sa o abordam pe fiecare in parte.

Ce este migrena si ce este durerea de cap?

Migrena este un diagnostic, iar durerea de cap este un simptom. Un pacient, cand vine la un consult, se plange de o durere de cap. Pe baza interviului clinic pe care il facem cu acesta, noi, doctorii, putem sa ne dam seama daca e vorba de o migrena sau simptomul are o alta etiologie. De asemenea, putem sa stabilim cu ce tip de migrena se confrunta, daca e una clasica sau de tip cluster.  

Durerea de cap pe care pacientii o resimt in cazul unei migrene se manifesta pe o singura parte a capului, pulseaza si poate sa dureze de la cateva zeci de minute la cateva zile.

1 om din 7 suferă de migrenă la nivel mondial?

Da. 16% din populatia globului sufera de migrene. 80% din cei afectati au migrene episodice, in timp ce 15-20% sufera de migrene cronice.

Tinand cont de faptul ca populatia este in continua crestere la nivel mondial, putem sa vorbim din ce in ce mai mult despre o legatura directa intre cresterea prevalentei si stilul de viata modern.

Medicul ne spune ca daca suntem iubitori de cafea si nu ne dauneaza, putem sa bem pana la patru cani de cafea pe zi, dar sa stam departe de ciocolata si de vin rosu, daca organismul nostru nu le tolereaza.

Putem să prevenim migrena?

Da, pentru ca migrena are o serie de factori favorizanti de aparitie: 

  • privarea de somn
  • consumul anumitor substante precum alcoolul, tutunul si anumite medicamente
  • anumite mirosuri puternice
  • factori de stres
  • anumite alimente
  • efortul fizic intens
  • o alta durere resimtita in corp. 

Daca ciocolata este un factor care, in unele cazuri, poate declansa migrena, in mod neasteptat, cafeina este recomandata, pentru cei care sunt toleranti, ca o substanta care poate sa calmeze durerea (pana la patru cesti pe zi). Pentru unele persoane care nu tolereaza taninul, vinul rosu este de evitat, mai ales in exces, pentru ca taninul poate sa provoace migrena. Fiecare factor are consecinte in mod subiectiv, fiecare persoana reactionand diferit la fiecare stimul in parte.

Ce (mai) poate ascunde o durere de cap?

Durerea de cap este un simptom, prin urmare poate sa fie semnalul unei afectiuni minore, precum cefaleea de tensiune (stres cotidian), dar poate indica si prezenta unei tumori, a hipertensiunii, trombozei venoase, a unui anevrism rupt, traumatism sau chiar ruperea unui vas de sange in creier, care poate sa provoace AVC.

De aceea, recomand pacientilor care sufera de dureri de cap, mai ales daca acestea sunt noi, sau sunt resimtite diferit, sa vina la un control medical de specialitate. In multe cazuri, la un consult pe durere de cap, am intalnit un substrat care putea fi tratat non-invaziv, dar care, in acelasi timp, lasat netratat, putea sa devina periculos pentru starea de sanatate a pacientului sau chiar pentru viata lui.

Data viitoare cand vrei sa iei un inflamator pentru o durere de cap, gandeste-te ca poate sa-ti provoace o durere de cap de care nu mai scapi.

Află de la experții Neuroaxis cu ce trece durerea de cap și de ce este important consultul neurologic când te confrunți cu cefalee severă, persistentă și rezistentă la medicație aici. 

Medicamente prescrise de medic vs. medicamente fara prescriptie vs. remedii naturiste

Fiecare tip de durere de cap, in special fiecare tip de migrena, are o anumita etiologie, cauza si raspunde doar la anumite medicamente.

In cazul migrenei, remediile naturiste sau „sfaturile babesti” cred ca au un efect placebo. In ghidul nostru profesional, pentru migrene avem o serie de medicamente clare pe care le recomandam, dupa ce am stabilit diagnosticul: de la analgezice simple (aspirina, algocalmin sau paracetamol), pana la medicamente mai complexe care contin cafeina sau codeina.

In ceea ce priveste medicamentele luate de la farmacie fara prescriptie, cat timp stim ca sunt potrivite pentru tipul nostru de afectiune, pot functiona corespunzator. Insa, riscul major la o astfel de practica este abuzul. Noi ne confruntam, din ce in ce mai frecvent, cu o afectiune numita cefaleea de abuz medicamentos, care da dependenta pacientului la un anumit medicament si care este foarte greu de tratat.

Procedura corecta este consultarea unui medic specialist care sa indice cea mai buna forma de tratament, mai ales in cazul medicamentelor, pentru fiecare caz in parte.

Daca te confrunti cu o durere de cap care nu dispare de la sine, te asteptam la o programare la clinica Neuroaxis

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up