Ateroscleroza sau stenoza arteriala

subject Cuprins

Ce este ateroscleroza sau stenoza arteriala?

Ateroscleroza sau stenoza arteriala este un proces cu evolutie lenta, caracterizat prin depunerea de grasimi (colesterol) la nivelul peretelui arterial. Astfel, se determina o ingrosare si o ingustare a peretelui arterial (stenoza). Ca si consecinta, apare o restrictie a fluxului sangvin catre organe si tesuturi (ischemie).

Procesul de ateroscleroza afecteaza toate vasele de sange. Implicare clinica majora exista in sfera cardiologica (predispune la infarctul de miocard), neurologica (accident vascular cerebral, microangiopatia cerebrala, procese degenerative cognitive prin efect cumulativ al leziunilor). De asemenea, in sfera vascularizatiei arteriale periferice (prezenta indeosebi la nivelul membrelor inferioare, unde poate determina ischemie de membre inferioare ce poate duce chiar la amputarea membrului afectat in cazurile mai grave).

event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Factori de risc ateroscleroza

Hipertensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala necontrolata determina, prin fortele exercitate asupra peretelui vascular, mici leziuni care vor favoriza depunerea de grasimi la acest nivel. Este recomandat ca la valori ale TA de peste 140/90 mm Hg, aceasta sa fie tratata cu medicatie hipotensoare corespunzatoare caracteristicilor individuale ale fiecarui pacient.

Dislipidemia

Dislipidemia (cresterea valorilor colesterolului seric, in special LDL – “colesterolul rau”) necesita o monitorizare atenta. Este recomandata scaderea valorilor colesterolului seric prin schimbarea stilului de viata (regim alimentar hipolipidic, sarac in grasimi animale).

Fumatul

In afara efectelor nocive asupra tractului respirator, fumatul, chiar si pasiv, reprezinta un factor de risc important.

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat (cresterea nivelului de zahar din sange) predispune la formarea placilor de aterom. Necesita corectie prompta medicamentoasa la depistare si tratament indicat de catre medicul diabetolog.

Obezitatea

Obezitatea este un factor potential corectabil in managementul aterosclerozei. Este recomandat ca indicele de masa corporala sa fie intre 20 si 25.

Varsta

Odata cu inaintarea in varsta creste riscul formarii placilor de aterom.

Sexul

Barbatii au un factor de risc de sine statator. Femeile prezinta o crestere a riscului vascular si a aterosclerozei imediat dupa instalarea menopauza.

Apneea in somn obstructiva

Apneea in somn reprezinta o oprire a respiratiei pret de cateva secunde in timpul somnului. Este precedata de o perioada de respiratie zgomotoasa (pacientul “sforaie” zgomotos) si urmata de mici treziri nocturne. Pacientul prezinta somnolenta diurna. Se poate diagnostica prin examinare polisomnografica si in cazurile selectionate este necesar un suport ventilator nocturn – CPAP.

Componenta genetica

Exista si o componenta genetica ce poate influenta procesul de ateroscleroza sau stenoza arteriala, cel mai frecvent intalnit in bolile ereditare de metabolism.

Din cele expuse mai sus se observa ca o parte din factorii de risc sunt nemodificabili (varsta/sexul). Restul factorilor de risc pot fi modificati in sensul incetinirii procesului de ateroscleroza si a scaderii riscului vascular.

Simptome ateroscleroza sau stenoza arteriala

In functie de organul cel mai afectat, simptomele de ateroscleroza pot varia. De la durere precordiala (afectarea vaselor de sange de la inima), deficite neurologice (afectarea arterelor carotide), pana la durere si parestezii prezente la nivelul membrelor inferioare (afectarea vaselor de sange periferice).

Neglijarea unei stenoze poate duce la infarct de miocard, accident vascular cerebral sau ischemie cronica de membre inferioare ce poate duce chiar catre amputare in cazurile severe.

Diagnosticare ateroscleroza sau stenoza arteriala

Din metodele de diagnostic ale stenozelor se numara ecografia Doppler a vaselor de sange. Pentru cazuri selectionate se recomanda examinarea prin angio-CT, angio- IRM sau angiografie clasica.

Tratament si preventie ateroscleroza sau stenoza arteriala

Din studii populationale, s-a demonstrat ca medicatia corect administrata scade riscul vascular cu 30%. In acelasi timp, schimbarea stilului de viata reprezinta o pondere de 70%. De aceea, este recomandat ca pacientii sa scada in greutate, sa abandoneze fumatul, sa aiba un regim alimentar sarac in grasimi animale. Pacientul diabetic trebuie sa respecte regimul alimentar recomandat de catre medicul diabetolog si, nu in ultimul rand, exercitiul fizic.

In afara tratamentului medicamentos, in cazuri selectionate, in functie de gradul stenozei, medicul poate sa recomande o interventie pe cale endovasculara (cateterism) pentru dilatatia vasului (angioplastie) si montarea unui stent, sau o operatie denumita endarterectomie.

Urmarirea unui pacient cu ateroscleroza necesita, de cele mai multe ori, o abordare mutidisciplinara pentru a stabili calea optima de tratament si preventie.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Afectiuni Relevante

Stenoze carotidiene

Anevrisme cerebrale

Accident vascular cerebral (AVC)

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up