Conceptia populara referitoare la Parkinson este aceea ca este vorba despre o afectiune ce implica doar miscarea. Insa, in plus fata de simptomele binecunoscute precum lentoarea miscarii, tremorul si rigiditatea, cei mai multi pacienti afectati de Parkinson dezvolta si ale manifestari neplacute.
Este important sa intelegem ca si simptomele non-motorii sunt frecvente si ca pot afecta functionarea normala intr-o masura la fel de mare ca cele specifice. Mai mult decat atat, potrivit organizatiei Parkinson’s Foundation din Statele Unite, astfel de simptome nerelationate cu miscarea, precum depresia, tulburarile de somn si pierderea mirosului, incep sa se manifeste cu ani intregi inainte de a primi un diagnostic de Parkinson.
Cele mai frecvente simptome non-motorii includ modificari cognitive (dificultati de vorbire, atentie, memorie), tulburari de somn (insomnii, somnolenta diurna, vise lucide), tulburari de dispozitie (depresie, anxietate), constipatie si satietate precoce (dupa cantitati mici de hrana), transpiratie excesiva, pierderea mirosului, piele grasa sau afectata de seboree.