subject Cuprins

Creierul uman este format dintr-o multitudine de celule, fiecare cu functii specifice. Printre acestea se numara si astrocitele, celule gliale care au rolul de a controla mediul din jurul neuronilor. Astrocitele sunt celule gliale de mari dimensiuni in forma de stea, care indeplinesc o gama larga de functii care tin de protejarea celulelor nervoase, asigurand nutrientii necesari, mentinerea echilibrului ionic extracelular, reglarea fluxului sanguin cerebral sau repararea si cicatrizarea zonelor din creier si maduva spinarii in cazul in care sunt afectate.

 Din cauza factorilor de mediu si al celor genetici, aceste celule pot forma un astrocitom, cel mai comun tip de tumora cerebrala primara.

Ce este astrocitomul?

Astrocitomul este un neoplasm al sistemului nervos central derivat dintr-un anumit tip de celule (astrocite). Tumorile care sunt clasificate drept astrocitom pot fi impartite in doua mari categorii:

  • astrocitom de grad mic (low grade)
  • astrocitoame de grad mare (high-grade).

Diferentele dintre cele 2 subtipuri sunt determinate de agresivitatea cu care se inmultesc celulele tumorale, de capacitatea acestora de a-si crea structuri vasculare proprii, de alterarile moleculare/genetice ce au loc in celulele tumorale si care determina cum va evalua tumora si cum va raspunde la un anume tratament.

Conform clasificarii realizate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), astrocitomul poate varia in functie de severitate de la gradul I la gradul IV. In aceasta clasificare gradul I indica o leziune benigna, in timp ce gradul IV indica un nivel crescut de agresivitate al tumorii.

Aceasta clasificare se face prin analiza in laborator a celulelor care formeaza o masa de tesut in interiorul creierului luandu-se in calcul urmatoarele caracteristici:

  • Atipia – cat de anormale sunt celulele studiate;
  • Mitoza – ritmul de crestere al celulelor gliale studiate;
  • Vascularizarea – prezenta unor vase de sange nou create la nivelul tumorii.
event

Fa-ti o programare la neuroaxis

Simptome ale astrocitomului

Manifestarile si simptomele clinice ale unui astrocitom variaza in functie de regiunea din creier in care s-a format si mai putin de caracteristicile biologice ale acestuia. In unele regiuni cerebrale, precum lobul frontal drept, se pot forma tumori de dimensiuni mari, inainte ca pacientii sau cei din jur sa observe simptome evidente. 

In alte zone, precum lobul temporal stang, sau lobul frontal stang, memoria sau vorbirea, chiar si o leziune mica poate duce la simptome evidente. Simptomele comune ale astrocitomului pot include:

  • Dureri de cap persistente;
  • Dureri de cap care sunt mai acute dimineata si care indica o crestere a presiunii intracraniene;
  • Vedere dubla sau neclara;
  • Declinul abilitatilor cognitive;
  • Senzatia de slabiciune la nivelul membrelor;
  • Crize epileptice.

Tipuri de astrocitom

Studiile realizate asupra celulelor gliale prelevate de la persoanele cu astrocitom au dus la identificarea mai multor forme ale acestei boli:

Astrocitom pilocitic

Aceasta tumora de gradul I ramane, in general, in regiunea cerebrala in care s-a format, fiind considerata din aceasta cauza cea mai benigna forma de astrocitom. Aceasta leziune tumorala duce la formarea unor chisturi care pot avea dimensiuni mari.

Astrocitom difuz

Aceste astrocitoame de gradul II tind sa invadeze tesutul din jur si sa creasca intr-un ritm relativ lent. 

Astrocitom anaplastic

Un astrocitom anaplastic este o tumoare de gradul III si necesita un tratament mai agresiv, avand in vedere cresterea relativ rapida a tumorii ce poate duce la o degradare mai accelerata a functiilor neurologice.

Glioblastomul (astrocitom de grad IV)

Exista doua tipuri de glioblastom:

  • primar (de novo), adica de la inceputul formarii acesteia a fost o tumora agresiva; 
  • secundar, adica o tumora initial mai putin agresiva care s-a transformat intr-o tumora agresiva. 

Tumorile primare sunt foarte agresive si reprezinta cea mai frecventa forma de astrocitom grad IV. 

Astrocitom cu celule gigant subependimale

Aparitia acestei forme este asociata cu scleroza tuberoasa, o boala genetica.

Cauze si factori de risc

Astrocitomul este considerat o tumora sporadica, ceea ce inseamna ca se produce accidental sau fara o cauza evidenta. Cu toate acestea, in unele situatii, aparitia unei astfel de leziuni canceroase poate fi asociata cu:

Sindroame ereditare:

  • Sindromul Li Fraumeni – care poate duce la dezvoltarea mai multor tipuri de cancere.
  • Sindromul Turcot – mutatiile genelor APC si MMR, specifice acestei afectiuni, pot duce si la debutul cancerului de colon si al astrocitomului.
  • Neurofibromatoza de tip 1 – aceasta afectiune duce la aparitia astrocitomului si tumorilor nervoase periferice.
  • Scleroza tuberoasa – o tulburare genetica rara asociata cu formarea astrocitomului cu celule gigant subpendimale.

Factori de mediu:

  • Radiatii ionizante – persoanele care fac radioterapie pentru leucemie sau alte tumori cerebrale pot suferi si de astrocitom.
  • Expunerea la anumite substante chimice, in special ierbicide.

Diagnostic si tratament

Pentru a diagnostica o tumora cerebrala, medicul neurolog va recomanda si utiliza una din urmatoarale tehinici de imagistica medicala: Tomografie computerizata sau RMN. 

Aceste investigatii ajuta la identificarea localizatii tumorii, dimensiunea, cate asemenea leziuni sunt (unifocala, multifocala), estimarea gradului de agresivitate. In anumite situatii, daca sunt de exemplu mai multe leziuni cerebrale cu aspect tumoral se poate recomanda o scanare completa a corpului,  pentru a exclude o alta posibila localizare.

Odata localizata tumora se decide strategia de abordare. Primul gest presupune o interventie chirurgicala ce are ca scop diagnosticarea tipului de tumora precum si excizarea sa. In cazul in care tumora este localizata intr-o zona nefavorabila se va prefera efectuarea unei biopsii si nu se va exciza tumora.  

Rezultatul analizelor de anatomie patologica va decide pasii ce trebuie urmati in tratamentul astrocitomului:

Pornind de la datele obtinute prin investigatii, specialistii pot oferi mai multe optiuni de tratament:

  • Chirurgie pentru eliminarea astrocitomului;
  • Radioterapie;
  • Chimioterapie.

Abordarea multidisciplinara ofera pacientilor sanse mai mari de primi tratamentul potrivit atat pentru controlul local al tumorii (astrocitom) cat si pentru controlul simptomelor acesteia. 

Programeaza-ti un consult neurologic la clinica Neuroaxis.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Afectiuni Relevante

Ependimom

Meningiom

Oligodendrogliom

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up