Pentru a diagnostica o tumora cerebrala, medicul neurolog va recomanda si utiliza una din urmatoarale tehinici de imagistica medicala: Tomografie computerizata sau RMN.
Aceste investigatii ajuta la identificarea localizatii tumorii, dimensiunea, cate asemenea leziuni sunt (unifocala, multifocala), estimarea gradului de agresivitate. In anumite situatii, daca sunt de exemplu mai multe leziuni cerebrale cu aspect tumoral se poate recomanda o scanare completa a corpului, pentru a exclude o alta posibila localizare.
Odata localizata tumora se decide strategia de abordare. Primul gest presupune o interventie chirurgicala ce are ca scop diagnosticarea tipului de tumora precum si excizarea sa. In cazul in care tumora este localizata intr-o zona nefavorabila se va prefera efectuarea unei biopsii si nu se va exciza tumora.
Rezultatul analizelor de anatomie patologica va decide pasii ce trebuie urmati in tratamentul astrocitomului:
Pornind de la datele obtinute prin investigatii, specialistii pot oferi mai multe optiuni de tratament:
- Chirurgie pentru eliminarea astrocitomului;
- Radioterapie;
- Chimioterapie.
Abordarea multidisciplinara ofera pacientilor sanse mai mari de primi tratamentul potrivit atat pentru controlul local al tumorii (astrocitom) cat si pentru controlul simptomelor acesteia.
Programeaza-ti un consult neurologic la clinica Neuroaxis.