subject Cuprins

Diagnosticarea unei tumori cerebrale este un scenariu pe care il asociem, de cele mai multe ori, cu adultii. Din nefericire, chiar si cei mici pot suferi de o astfel de problema. Copii pot fi diagnosticati mai frecvent cu anumite tipuri de tumora cerebrala, printre acestea numarandu-se si ependimomul.

Specialistii Neuroaxis ne explica in acest articol ce este, cum se manifesta si, mai ales, care sunt optiunile de tratament atunci cand adultii sau cei mici primesc diagnosticul de ependimom.

Ce este Ependimomul?

Ependimomul este un tip de tumora cerebrala care se formeaza in creier sau in maduva spinarii (tumora primara a sistemului nervos central). Tumora este alcatuita din celule ependimale care formeaza structurile prin care circula lichidul cefalorahidian.

Ependimoamele sunt tumori relativ rare la adulti, reprezentand 2-3% din tumorile primare ale creierului. Cu toate acestea, sunt a sasea cea mai frecventa tumora cerebrala la copii. Aproximativ 30% din ependimoamele pediatrice sunt diagnosticate la copiii cu varsta de sub 3 ani.

In general, un ependimom are o crestere lenta si, in functie de anomaliile observate la celulele ce o alcatuiesc, se calsifica in urmatoarele subcategorii:

  • Subependimomul (gradul I);
  • Ependimomul mixopapilar (gradul I);
  • Ependimomul clasic (gradul II);
  • Ependimomul anaplastic (gradul III).

Gradul tumorilor indica nivelul de proliferare (crestere) si sansa recurenta al acestor tumori. Gradul 1 inseamna o crestere lenta cu risc de recurenta minima la 5 ani de la tratamentul chirurgical, opus de gradul 3 care indica un nivel de crestere accelerat cu celule maligne si risc mare de recurenta chiar si dupa efectuarea unei cure chirurgicale complete.

Ependimoamele de gradul I nu sunt clasificate drept cancer deoarece cresc lent si nu disemineaza. Cu toate acestea, orice tumora din creier, oricat de mica ar fi, poate provoca probleme daca apasa structurile din jur provocand astfel simptome neurologice. Aparitia simptomelor indica necesitatea efectuarii unui tratament iar medicul neurolog (neuro-oncolog) va recomanda pasii de urmat.

Cauze si factori de risc

Momentan cauzele aparitiei unui ependimom sunt neclare. Sunt totusi demostrati factori de risc care favorizeaza aparitia acestora – bolile genetice ce asociaza frecvent aceste tumori sunt: neurofibromatoza de tip 2 (NF2).

Simptome

Simptomele asociate cu ependimomul variaza in functie de localizarea acestuia. Cu toate acestea, printre cele mai comune simptome si manifestari asociate cu aceasta tumora se numara:

  • Durerile de cap (cefalee);
  • Greata si varsaturile;
  • Ameteli si problemele de echilibru;
  • Probleme oculare – vederea dubla sau neclara, scaderea acutatii vizuale
  • Senzatia de slabiciune la nivelul unui brat sau picior;
  • Probleme de mers si echilibru
  • Crize convulsive

Diagnostic

Testele si procedurile utilizate pentru diagnosticarea ependimomului includ:

Consultatie neurologie

In timpul unui consult neurologic, medicul va cere detalii despre simptomele experimentate si va verifica aspecte precum: vederea, auzul, limbajul, echilibrul, coordonarea, forta si reflexele. In functie de rezultatele obtinute, medicul poate stabili care regiune cerebrala care ar putea fi afectata de o tumora.

Imagistica medicala

Imagistica medicala ii ajuta pe specialisti sa determine locatia, dimensiunea si anumite caracteristici functionale ale tumorii cerebrale.Deoarece ependimomul poate aparea atat in creier, cat si in coloana vertebrala, testele imagistice (RMN sau CT) ar trebui utilizate pentru a obtine imagini ale ambelor zone atunci cand exista suspiciunea de ependimom.

Tratament

Dupa stabilirea diagnosticului de ependimom, pacientul sau parintii acestuia, vor primi din partea medicului neurolog care gestioneaza cazul o serie de optiuni de tratament. Aceste optiuni de tratament pot include:

Indepartarea chirurgicala a tumorii

Scopul interventiei chirurgicale este a inlatura intreaga tumora. Uneori ependimomul este situat intr-o zona greu accesibila sau sensibila a creierului sau a maduvei spinarii motiv pentru care se vor discuta in detaliu toate riscurile acestei interventii. Daca tumora nu se poate indeparta cu totul  este posibil ca pacientul sa aiba nevoie de un tratament suplimentar.

Radioterapia

Radioterapia poate fi recomandata dupa o interventie chirurgicala pentru a preveni recidivarea tumorilor sau daca aceasta nu a fost indepartata complet. Tehnicile specializate de tratament vor limita efectele adverse ale radioterapiei aplicata in jurul patului tumoral

Radiochirurgia

Radiochirurgia stereotactica concentreaza mai multe fascicule de radiatii in anumite puncte pentru a distruge celulele tumorale. Aceasta optiune este recomandata atunci cand un ependimom recidiveaza dupa interventiile chirurgicale si tratamentele cu radiatii.

Chimioterapia

In anumite situatii, specialistii pot recomanda aceasta optiune. Chimioterapia nu este foarte eficienta pentru majoritatea cazurilor de ependimom. Rolul chimioterapiei este, in mare parte, experimental si este rezervat anumitor situatii, cum ar fi recidiva ependimoamelor in ciuda interventiilor chirurgicale si a tratamentelor cu radiatii.

Un diagnostic de ependimom este o provocare indiferent de varsta la care este stabilit. Specialistii Neuroaxis iti vor oferi sfaturile si optiunile de tratament de care ai nevoie pentru a putea duce o viata sanatoasa. Programeaza-ti un consult.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Afectiuni Relevante

Astrocitom

Meningiom

Oligodendrogliom

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up