Expertii numesc acest fenomen reactanta psihologica si explica faptul ca este reactia creierului atunci cand simtim o amenintare la adresa libertatii si alegerilor noastre. Acest raspuns psihologic ne poate face sa ne simtim enervati, panicati sau suparati atunci cand sunt impuse noi reguli si directive.
In unele cazuri, suntem determinati sa facem exact opusul a ceea ce ni se spune sau se cere, chiar si atunci cand asta ne-ar pune in pericol siguranta. In alte cazuri, cand reactanta noastra psihologica scapa de sub control, aceasta poate duce la certuri, probleme in relatia de cuplu sau cu cei care ne sunt apropiati.
Unii oameni isi inteleg mai bine propriile reactii si au invatat sa faca un pas inapoi pentru a stabili ce primeaza in respectiva situatie. Altii, in functie de situatie si de modul in care s-au dezvoltat fac alegeri bazate pe ego si emotiile de moment, care deseori duc la autosabotare sau comportament nesigur.
„Ca adulti, este important sa recunoastem cand eul nostru rebel actioneaza intr-un mod care nu este in interesul nostru sau cand ar putea fi daunator celor din jurul nostru”, spune dr. Ehrman. „Cand simtim un val puternic de rezistenta, de obicei noi incercam sa ne protejam ego-ul, deoarece nu vrem sa fim vulnerabili”, adauga aceasta.