Rebeli din nastere. De ce nu ne place sa primim ordine?

Dorinta de a fi independenti este adanc inradacinata in sinea noastra, aceasta manifestandu-se chiar de la cele mai fragede varste si mentinandu-se de-a lungul vietii noastre, adesea in ciuda restrictiilor si interdictiilor. Pandemia de COViD-19 ne-a aratat ca atat la nivel de societate, cat si la nivel personal putem avea tendinte rebele, unele dintre acestea fiind contrare bunastarii noastre.

Expertii ne explica faptul ca aceasta situatie este cat se poate de normala si ca putem apela la o serie de strategii pe care le putem folosi pentru a ne intelege mai bine reactiile si pentru a ne controla aceste impulsuri. „Rezistenta este incorporata in cultura si in creierele noastre. Toata lumea are o forma de rebeliune interioara care ne poate face sa punem la indoiala sau sa facem contrariul a ceea ce ni se spune”, explica dr. Jane Pernotto Ehrman, terapeut in cadrul Cleveland Clinic, SUA.

Un raspuns la schimbare

Expertii numesc acest fenomen reactanta psihologica si explica faptul ca este reactia creierului atunci cand simtim o amenintare la adresa libertatii si alegerilor noastre. Acest raspuns psihologic ne poate face sa ne simtim enervati, panicati sau suparati atunci cand sunt impuse noi reguli si directive.

In unele cazuri, suntem determinati sa facem exact opusul a ceea ce ni se spune sau se cere, chiar si atunci cand asta ne-ar pune in pericol siguranta. In alte cazuri, cand reactanta noastra psihologica scapa de sub control, aceasta poate duce la certuri, probleme in relatia de cuplu sau cu cei care ne sunt apropiati.

Unii oameni isi inteleg mai bine propriile reactii si au invatat sa faca un pas inapoi pentru a stabili ce primeaza in respectiva situatie. Altii, in functie de situatie si de modul in care s-au dezvoltat fac alegeri bazate pe ego si emotiile de moment, care deseori duc la autosabotare sau comportament nesigur.

„Ca adulti, este important sa recunoastem cand eul nostru rebel actioneaza intr-un mod care nu este in interesul nostru sau cand ar putea fi daunator celor din jurul nostru”, spune dr. Ehrman. „Cand simtim un val puternic de rezistenta, de obicei noi incercam sa ne protejam ego-ul, deoarece nu vrem sa fim vulnerabili”, adauga aceasta.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Cum facem din rebelul din noi un aliat?

Gestionarea emotiilor necesita disciplina si practica. Totul este sa-ti faci rebelul interior sa lucreze pentru tine si nu impotriva ta, spune Ehrman. In loc sa traim condusi de ego, trebuie sa tinem in echilibru ceea ce este mai bine pentru noi si pentru cei din jurul nostru, chiar si atunci cand s-ar putea sa nu fie convenabil pentru propria persoana.

In momentele in care simtim ca libertatea noastra este pusa in pericol, trebuie sa ne linistim si sa ne dam seama care ar putea fi implicatiile actiunilor noastre, fie ca ne urmam instinctele sau nu. In plus, nu trebuie sa uitam ca este important ca deciziile noastre sa nu duca la ranirea noastra, a celor la care tinem sau a comunitatii de care apartinem.

Un truc pe care il putem folosi in cazul in care ne simtim atacati sau ca libertatea noastra este restransa implica schimbarea contextului. Mai exact, este util sa ne permitem o analiza a situatiei din diferite puncte de vedere, in acest fel putem avea o imagine mai larga a situatiei si putem chiar sa intelegem rationamentul din spatele diferitelor restrictii.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up