Ce simptome ai când ai probleme cu urechea internă

Cuprins

Fără cunoștințe medicale, poate fi dificil să atribui simptomele unei arii de expertiză, ca să știi încotro te îndrepți pentru diagnostic și tratament. Desigur, când te dor încheieturile, este logic să te gândești în primul rând la reumatologie, dar ce faci când experimentezi probleme de auz combinate cu amețeli, dureri de cap și senzație de greață, cui te adresezi, medicului neurolog sau unui specialist ORL? Știind ce simptome ai când ai probleme cu urechea internă te poate ajuta să alegi corect între cei doi specialiști. 

Îți explicăm, în cele ce urmează, cum se manifestă problemele de sănătate care afectează urechea internă, pentru a-ți ușura și scurta drumul către obținerea unui diagnostic cert și a tratamentului adecvat. Iar dacă prezinți simptomele descrise, te așteptăm la Neuroaxis la o consultație de otoneurologie. 

Ce simptome ai când ai probleme cu urechea internă 

Urechea internă este responsabilă nu doar cu auzul, ci și cu echilibrul. Ea transmite către creier sunetele captate de urechea externă și în același timp îți monitorizează mișcările, trimițând semnale senzoriale către autoritatea care le coordonează: cerebelul. Când se îmbolnăvește, urechea internă nu-și mai îndeplinește sarcinile cum trebuie, iar cerebelul, lipsit de informații, nu mai coordonează eficient mișcările. Așa se explică apariția unor simptome ca vertijul (care poate provoca, la rândul său, greață și vărsături) sau tulburările de echilibru, parte dintr-un tablou complex de manifestări. 

Iată câteva dintre simptomele asociate afecțiunilor urechii interne: 

  • probleme de auz; 
  • senzație de ureche înfundată; 
  • tinitus (țiuit în urechi); 
  • otalgie (durere de ureche); 
  • dureri de cap (resimțite ca o presiune); 
  • amețeli, vertij; 
  • tulburări de echilibru; 
  • greață și vărsături

Ce afecțiuni ale urechii interne prezintă aceste simptome 

Problemele de auz și de echilibru sunt declanșate, cel mai adesea, de inflamații ale canalelor urechii interne sau ale nervului vestibular, pe fondul unei infecții virale sau bacteriene. Însă există și alte cauze posibile: un exces de lichid în urechea internă, o traumă care duce la perforarea membranelor ce separă urechea medie de cea internă, tumori benigne ale nervului vestibular. În fiecare din aceste situații, manifestările se combină diferit, de aceea, medicul va avea nevoie de o descriere cât mai fidelă a simptomelor experimentate. 

În cele ce urmează, detaliem ce simptome ai când ai probleme cu urechea internă, punctual, la fiecare afecțiune în parte. 

Labirintita 

Inflamație a canalelor urechii interne, de natură virală sau bacteriană, labirintita se manifestă prin tinitus, pierderea auzului, amețeli sau vertij, tulburări de echilibru, o stare generală alterată și, mai rar, otalgie. Afecțiunea poate avea un debut brusc. Sub tratament, simptomele se ameliorează după câteva zile – mai puțin problemele de echilibru, care pot persista câteva săptămâni. 

Neuronita vestibulară 

Inflamație a nervului vestibular, neuronita vestibulară împarte cu labirintita simptomele legate de echilibru (amețeli, vertij, probleme de coordonare, stare generală de rău), nu și pe cele legate de auz. Cel mai des, este cauzată de o infecție virală (apare frecvent după o infecție a căilor respiratorii superioare – viroze, gripă), însă poate fi și de natură bacteriană. 

Boala Meniere 

Afecțiune cronică a urechii interne, de cauză încă necunoscută, fără remediu, boala Ménière se manifestă prin episoade recurente de vertij, pierderea auzului și tinitus, care pot dura de la câteva minute până la o zi întreagă. Dacă vertijul este sever, se adaugă la simptome greața și vărsăturile. Aceste manifestări, posibil declanșate de acumularea de endolimfă în urechea internă, se agravează în timp și este nevoie de medicație și terapie pentru gestionarea lor. 

Boala Ménière afectează, de regulă, o singură ureche și este o cauză frecventă a pierderii auzului.  

Neurinomul acustic 

Este o tumoare benignă care se dezvoltă pe nervul vestibular, principala legătură dintre urechea internă și creier. Presiunea exercitată de tumoare poate provoca pierderea auzului, tinitus, o senzație de presiune în cap, probleme de echilibru, amețeli și amorțeli în diverse zone ale feței. Neurinomul acustic are o evoluție lentă, în cele mai mult cazuri. Când ajunge la dimensiuni mari, la simptome se adaugă durerile de cap puternice – efect al procesului expansiv. 

Fistula paralimfatică 

Este o leziune localizată la membranele ce separă urechea medie de cea internă, care poate să apară în urma unui traumatism, după expunerea la zgomote puternice sau la schimbări bruște de presiune ori din cauza unei infecții.

Fistula paralimfatică poate fi semnalată de pierderea bruscă a auzului, de o senzație de ureche înfundată, tinitus, amețeli și vertij, tulburări de echilibru, dureri de cap și stare de greață. Aceste simptome se pot agrava în timpul râsului, strănutului, tusei, la schimbarea de altitudine sau ridicarea unei greutăți. 

Vertijul paroxistic pozițional benign (VPPB) 

Vertijul paroxistic pozițional benign este caracterizat de declanșarea vertijului la mișcarea bruscă a capului. La simptome se adaugă pierderea echilibrului, greață și vărsături, paloarea feței și nistagmus (mișcări involuntare, ritmice, ale ochilor). VPPB este rareori severă, iar episoadele de vertij durează, de regulă, sub un minut. Manevra Epley, procedură standard utilizată în tratamentul VPPB, ajută la gestionarea bolii. 

Boala autoimună a urechii interne 

Afecțiune inflamatorie declanșată când sistemul imunitar atacă celulele din urechea internă, confundându-le cu virusuri sau bacterii, boala autoimună a urechii interne se manifestă prin pierderea auzului și stări de amețeală. Este o boală rară, diagnosticată la sub 1% din pacienții care se prezintă la medic acuzând aceste simptome. 

Vizita la medic îți asigură un diagnostic corect și tratament adecvat 

Principalele simptome ale afecțiunilor localizate la urechea internă, vertijul și tulburările de auz, pot fi debilitante. Cu cât mai repede ajungi la medic pentru investigații, diagnostic și tratament, cu atât mai repede preiei controlul asupra bolii, iar prin gestionarea simptomelor, îți îmbunătățești calitatea vieții.

Un alt aspect extrem de important de care trebuie să ții cont este că, lăsate netratate, afecțiunile urechii interne pot duce la pierderea totală sau parțială a auzului și la tulburări de echilibru persistente. Intervenția promptă și corectă poate preveni complicațiile. 

Acum, că ai aflat ce simptome ai când ai probleme cu urechea internă, programează-te neîntârziat la consultație, dacă te confrunți cu ele. La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie din București, poți beneficia de expertiza unui medic ORL supraspecializat în otoneurologie.

Prin anamneză amănunțită, examinare clinică atentă și investigații specifice, efectuate în clinică, ai siguranța unui diagnostic de certitudine, urmat de un tratament personalizat pentru a răspunde cât mai bine specificului bolii depistate. Programează-te simplu, online, sau prin call center-ul clinicii. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up