Senzația de greață fără vărsături in afecțiunile neurologice

Cel mai des, asociem senzația de greață fără vărsături cu ceva ce am mâncat și „ne-a căzut greu”. Însă o senzație de greață fără vărsături persistentă depășește sfera reacției imediate a organismului la un aliment și poate anunța afecțiuni grave – unele chiar din sfera neurologică. 

Dacă te confrunți cu o senzație de greață fără vărsături de durată, inexplicabilă, însoțită de alte simptome cum sunt amețelile, durerile de cap sau tulburările de vedere, nu amâna controlul neurologic. 

 

Cum te pot ajuta specialiștii Neuroaxis 

La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie din București, vei găsi servicii ultraspecializate în domeniul neurologiei și al specializărilor conexe, asigurate de o echipă de peste 50 de medici cu experiență în diagnosticare, tratament și monitorizare. Indiferent ce afecțiune s-ar ascunde în spatele senzației de greață fără vărsături, medicii noștri o vor identifica, pentru a stabili apoi cea mai eficientă conduită terapeutică.

Clinica asigură și serviciile imagistice necesare unui diagnostic de precizie în cazul afecțiunilor care au ca simptom senzația de greață – RMN, CT, EEG. 

Ce boli poate semnala senzația de greață fără vărsături 

Migrena vestibulară 

Migrena vestibulară este un tip de migrenă care, în mod bizar, uneori nu implică dureri de cap. Printre manifestările sale se numără vertijul, problemele de echilibru, senzație de greață fără vărsături (în unele cazuri, însă, greața poate fi însoțită și de vomă), hipersensibilitate la lumină, zgomot, mirosuri. 

Deși este o problemă neurologică destul de des întâlnită, migrena vestibulară nu este pe deplin înțeleasă, iar cauza apariției sale nu a fost clarificată. Pare să aibă o componentă ereditară și să afecteze în special femeile, mai ales în perioada menstruației. 

Tumori cerebrale 

Senzația de greață fără vărsături poate semnala prezența unei tumori cerebrale . Este unul dintre simptomele cel mai des întâlnite, însă numai în cazuri extrem de rare este și singurul simptom. 

De regulă, senzația de greață fără vărsături este însoțită de multe alte manifestări, în funcție de localizarea tumorii. Dacă aceasta se află în cerebel, apar tulburările de echilibru și este afectată coordonarea mișcărilor, dacă se dezvoltă în hipotalamus, produce dezechilibre hormonale, iar în cazul în care comprimă nervul optic, va afecta vederea. 

Când tumora duce la creșterea presiunii intracraniene, simptomele se modifică, adăugându-se vărsăturile și durerile de cap. 

Suspectăm prezența unei tumori cerebrale mai ales dacă senzația de greață fără vărsături: 

• e acută dimineața și se diminuează pe parcursul zilei;

• se agravează la schimbarea bruscă de poziție (ridicarea în picioare din șezut sau din poziție orizontală);

• durează o săptămână sau mai mult, fără semne de ameliorare;

• e însoțită de sughiț;

• nu poate fi pusă pe seama altor afecțiuni;

• este însoțită de dureri de cap și tulburări de vedere.

Pseudotumor cerebri 

Hipertensiunea intracraniană idiopatică sau pseudotumor cerebri, adică „falsă tumoră cerebrală”, este o afecțiune neurologică ce apare când în craniu se acumulează prea mult lichid cefalorahidian și creează presiune. Cauzele nu sunt cunoscute. 

În acest caz, starea de greață fără vărsături e însoțită de simptome ca: presiune intracraniană, tinitus (țiuit în urechi), amețeli și probleme de vedere. 

Nediagnosticată la timp și netratată, hipertensiunea intracraniană idiopatică poate duce la orbire. 

Neuronita vestibulară 

Inflamație a nervului vestibular, de cauză virală, neuronita vestibulară se manifestă prin vertij brusc și sever, probleme de echilibru, senzație de greață fără vărsături (dar sunt cazuri în care e semnalată și voma), nistagmus și probleme de concentrare. 

Diagnosticarea acestei afecțiuni intră în sarcina specialistului în otoneurologie. 

AVC ischemic 

Accidentul vascular cerebral ischemic împarte simptomele, inclusiv senzația de greață fără vărsături, cu neuronita vestibulară. După examinarea completă a pacientului, dacă are cea mai mică suspiciune că poate fi vorba despre AVC, nu despre neuronită vestibulară, medicul otoneurolog va recomanda un consult neurologic și efectuarea unui test imagistic pentru depistarea de leziuni post-AVC: RMN, CT. 

Neurinomul acustic 

Numit și schwanom vestibular sau tumoră de unghi cerebelo-pontin, neurinomul acustic este o tumoră benignă care se dezvoltă pe nervul principal ce duce de la urechea internă la creier (nervul vestibular). 

Ramurile nervului afectează în mod direct echilibrul (apar amețelile) și auzul (tinitus, hipoacuzie). Senzația de greață fără vărsături (sau, în unele cazuri, cu vărsături) se adaugă simptomatologiei, la fel senzația de presiune în cap, amorțelile în diverse zone ale feței, tulburările de vedere. 

Neurinomul acustic are, de obicei, o creștere lentă. În cazurile rare când evoluează rapid, ajungând la dimensiuni mari, poate perturba activitatea nervoasă și funcția creierului. Depistarea timpurie a acestuia se poate face printr-un consult de otoneurologie.  

Hematomul epidural 

Senzația de greață fără vărsături – dar și senzația de greață cu vărsături (sunt valabile ambele variante, de la caz la caz) – apare și în prezența hematomului epidural, care este o acumulare de sânge între craniu și dura mater, membrana care căptușește cavitatea craniană, cauzată, de obicei, de ruperea unei artere, în urma unei fracturi craniene. 

Totodată, în hematomul epidural, senzația de greață fără vărsături (sau însoțită de ele) este acompaniată de o întreagă pleiadă de alte simptome, precum senzația unei presiuni puternice în cap, confuzie, amețeli. 

Hematomul epidural poate necesita o intervenție chirurgicală de urgență. 

Daca ai o senzație de greață fără vărsături care persistă zile la rând, nu poate fi asociată cu probleme digestive și este însoțită de oricare dintre simptomele descrise mai sus, adresează-te cât mai repede specialiștilor de la Clinica Neuroaxis din București pentru investigații. Depistarea timpurie este extrem de importantă în cazul afecțiunilor neurologice. Programează-te online sau contactează-ne pentru detalii. 

5/5 - (3 votes)
event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

1 minut, 1 zi, 1 newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul „1 minut pentru sanatatea creierului” si vei primi  in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

Ne propunem sa livram informatiile de care ai nevoie intr-un limbaj simplu, non-medical si sa te provocam sa fii atent la micile detalii care pot fi trecute cu vederea, dar care spun foarte mult.

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up