5 fructe si legume “de speriat” bolile

Sfarsitul lunii octombrie marcheaza in calendar o sarbatoare din ce in ce mai populara in tara noastra: Halloween. Este o sarbatoare similara cu ziua Sfantului Andrei, sarbatoarea noastra neaosa, in care, ca si vecinii nostri occidentali, gonim spiritele malefice folosind simboluri sau obiecte manufacturate. Cei care intra in ”spiritul” acestor zile speciale folosesc pentru decor dovleacul ”american” si usturoiul ”autohton”. Dincolo de latura distractiva a Halloween-ului, cele doua legume-vedeta au si beneficii in mentinerea unui sistem nervos sanatos, in imbunatatirea imunitatii dar si in preventia afectiunile cardiace. 

Legume benefice de toamna

“Toamna este sezonul potrivit pentru a-ti intari intregul organism. Legumele si fructele disponibile au multiple beneficii, iar consumul acestora contribuie la mentinerea unui sistem nervos care sa functioneze la nivel optim. Recomandarea noastra este sa includeti macar una dintre legumele si fructele de sezon, la cel putin o masa din zi”, au explicat medicii clinicii Neuroaxis. 

Iata care sunt super-alimentele sezonului: 

Dovleacul

Vedeta incontestabila a Halloween-ului vine in ajutorul organismului in sezonul racoros, fiind bogat in fibre, anti-oxidanti, minerale si vitamine. Consumul dovleacului imbunatateste circulatia periferica, mentine sanatetea sistemului circulator, osos si nervos. Semintele acestuia sunt o importanta sursa de triptofan, vitamine din complexul B si acizi grasi esentiali, fiind benefice in cazul tulburarilor neurologice, in special afectiunile neurologice periferice. 

Usturoiul

Contine o cantitate crescuta de vitamina B6. In cazul copiilor care sufera de epilepsie se poate intalni un deficit de B6, un efect advers al unor medicamente anticonvulsivante, iar consumul de usturoi poate fi benefic. Acest aliment are efect vasodilatator, in special asupra arterelor periferice (cerebrale, retiniene, ale membrelor inferioare), ameliorand durerile de cap si claudicatia intermitenta. Este important sa nu se consume in mod exagerat usturoiul, deoarece poate afecta sistemul digestiv. 

Napul

Pana la primele valuri de imigranti, in Scotia si Irlanda se folosea napul pentru confectionarea de felinare in ziua de Halloween. Aceasta leguma are radacina bogata in fibre, iar consumul acesteia poate ajuta pacientii diagnosticati cu aterocleroza, boala arteriala datorata depunerii de colesterol in peretii vaselor de sange. Scopul folosirii este diminuarea incidentei accidentului vascular cerebral. Totodata, decoctul de radacini imbunatateste somnul si poate diminua stresul si anxietatea. Napul face parte din familia cruciferelor, iar frunzele lui contin de patru ori mai mult calciu decat orice leguma inrudita.

Nucile

Au in compozitia lor substante active ce vin in ajutorul vaselor de sange ce iriga creierul, imbunatatind capacitatea de memorare si concentrare. De asemenea, aceste mici alimente au un continut ridicat de melatonina, ce ajuta organismul in combaterea insomniilor, dar si un continut de acizi grasi, ce amelioreaza starile de anxietate. Consumul regulat de nuci intareste vasele de sange, fiind considerat un factor de protectie impotriva aparitiei accidentului vascular. 

Strugurii

Au in compozitie fructoza si glucoza (aproximativ 20%), ceea ce stimuleaza asa numitul “hormon al fericirii”, serotonina, spulberand tensiunea nervoasa. Numeroase studii au subliniat faptul ca strugurii pot imbunatati sanatatea creierului si pot bloca aparitia bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer. Un pahar de suc proaspat de struguri consumat dimineata poate contribui la prevenirea si chiar tratarea migrenelor.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi direct în inbox informații esențiale din sfera sănătății creierului.

keyboard_arrow_up