Problemele de invatare ale copiilor cu epilepsie

Autor: Psiholog Monica Bolocan

Despre autor

Parintii copiilor diagnosticati cu epilepsie se plang adesea de faptul ca acestia se concentreaza cu dificultate, obosesc repede atunci cand invata sau memoreaza greu informatiile. Toate aceste consecinte sunt insa firesti atunci cand vorbim despre o afectiune a creierului! In functie de gradul de afectare functionala, copiii cu epilepsie sunt adesea considerati ca avand “cerinte educationale speciale” si beneficiaza – conform legii – de masuri educationale speciale la scoala.

Epilepsie copii - ce factori pot influenta capacitatea de invatare?

Epilepsia este o tulburare care implica o constelatie de simptome ce variaza foarte mult de la un caz la altul. Sub controlul atent al medicului neurolog, medicatia ajuta adesea la controlul acestor simptome, astfel ca impactul negativ asupra capacitatii de invatare este redus. Totusi, exista atat cazuri rezistente la medicatie precum si efecte secundare ale medicatiei, ca si multe alte afectiuni asociate epilepsiei care, impreuna, duc la scaderea capacitatii de invatare. Astfel, dintre factorii cei mai importanti sunt frecvent mentionati: 

  • varsta debutului bolii;
  • tipul de epilepsie si severitatea acestuia;
  • frecventa crizelor;
  • gradul de rezistenta la farmacoterapie;
  • comorbiditatile.
event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Epilepsie copii - ce tipuri de dificultati pot aparea in invatare?

Activitatea electrica anormala a creierului intrerupe procesul normal de conectare a neuronilor, astfel ca, in functie de localizarea epilepsiei, pot aparea:

  • probleme motorii;
  • de limbaj (intelegere si exprimare);
  • memorie (de scurta durata sau de lunga durata);
  • atentie si functionare executiva (adica organizare, planificare, rationament, inhibitie si autocontrol, flexibilitate cognitiva). 

Procesul de stocare, prelucrare sau de regasire a informatiilor in / din memorie este frecvent afectat. Tipul problemelor de invatare in epilepsie la copii variaza de la dificultati subtile pana la afectari profunde. In plus, confuzia si oboseala post-crize dar si problemele emotionale si de comportament asociate frecvent epilepsiei (anxietate, iritabilitate, depresie, hiperactivitate etc) duc, de asemenea, la scaderea capacitatii de concentrare si invatare. Performanta copilului poate fi afectata atat in ariile de achizitii academice (scris, citit, calcul si rationament matematic) cat si in relationarea sociala si functionarea sa indepenedenta, de zi cu zi.

In diagnosticul de epilepsie la copii, chiar si in cazurile in care inteligenta generala nu este afectata, capacitatea copilului de a invata poate fi scazuta si este nevoie atat de un regim de viata echilibrat, lipsit de stress, cat si de masuri psihoeducationale de compensare a acestor dificultati stabilite in functie de profilul neuropsihologic al fiecarui copil.

Pentru o evalaure corecta si un plan de tratament ajustat nevoilor copilului tau, te asteptam la clinica Neuroaxis!

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up