Sindromul inimii frante. O afectiune reala, similara atacului de cord

Autor: Dr. Catalina Hogea

Despre autor

Sindromul inimii frante, desi pare o boala inventata sau scoasa dintr-un film de la Hollywood lansat in jurul zilei de Sf. Valentin, este o afectiune foarte reala. Desi nu “frange” inima la propriu, sindromul mimeaza simptomele atacului de cord, cele precum dispnee (respiratie scurta) si dureri in piept, putand cauza anxietate si atacuri de panica.

Ce este sindromul inimii frante?

Sindromul este o afectiune cardiologica temporara care se manifesta in situatii de stres sau de emotii extreme. Peste 90% dintre cazuri sunt raportate la femei intre 60 si 75 de ani. Este practic raspunsul organismului atunci cand este confruntat pe neasteptate cu un volum mare de hormoni de stres.

Afectiunea a inceput sa fie documentata pentru prima oara in Japonia, in anii ’90, numindu-se si cardiomiopatia Takotsubo. Cardiopatie, pentru ca in momentul in care se produce, inima se mareste si Takotsubo, pentru ca pe radiografia unei inimi cu acest sindrom, inima seamana cu un vas utilizat de pescarii japonezi pentru a captura caracatite (takotsubo – numele vasului).

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Care este diferenta dintre sindromul inimii frante si atacul de cord?

Desi cele doua afectiuni se manifesta similar, exista o diferenta majora si foarte serioasa intre cele doua. In cazul atacului de cord, cauza principala si potential letala este blocarea arterelor coronare. In cazul sindromului inimii frante, arterele nu sunt blocate, doar muschiul inimii este slabit.

Din cauza similitudinii in simptomatologie, sindromul poate fi diagnosticat gresit ca infarct miocardic. Prin urmare este foarte important sa te asiguri ca inima ta este sanatoasa, desi iti da batai de cap. Consultul periodic la medicul cardiolog este o metoda buna de a-ti testa inima si de a te asigura ca nu este in pericol.

De asemenea, o discutie cu un psihoterapeut sau un medic psihiatru in legatura cu situatiile care-ti produc foarte mult stres, pentru a nu le lasa sa iti afecteze inima, este recomandata.

“In viata fiecaruia apar perioade dificile din punct de vedere emotional, momente in care ne simtim coplesiti, neputinciosi si foarte tristi. Intre emotii si corp este o legatura foarte stransa pe care de multe ori nu o constientizam, astfel, putem interpreta o reactie a corpului ca fiind afectiune fizica, uitand ca emotiile se exprima prin corp. De aceea este foarte important ca dupa excluderea unei boli (ex. infarctul miocardic), sa ne “investigam” si sufletul si mintea”, Catalia Hogea, medic psihiatru la Neuroaxis.

Care sunt simptomele sindromului inimii frante?

Simptomatologia este similara cu cea a atacului de cord, fara sa prezinte aceleasi riscuri ca in cazul acestuia. Insa, pentru orice durere de piept care persista sau care este foarte intensa, mergeti la spital sau sunati la 112.

Cand ai inima “franta” din cauza sindromului, poti simti:

  1. Durere intensa in piept
  2. Dificultati de respiratie
  3. Aritmie (batai de inima neregulate)
  4. Stari de lesin
  5. Tensiune scazuta..

Cine poate suferi de acest sindrom?

Conform studiilor, persoanele cele mai afectate sunt femeile de peste 60 de ani. Alti factori de risc mai sunt un istoric de boli neurologice sau de afectiuni din sfera psihiatriei.

O persoana care are un episod de “inima franta” poate sa aiba un istoric cardiologic curat, fara nici o problema medicala depistata. Sindromul poate fi provocat de o situatie cu o incarcatura emotionala mare (negativa sau pozitiva) sau de una care presupune un nivel foarte inalt de stres, precum:

  1. Decesul unei persoane apropiate
  2. Un divort sau o despartire
  3. Un atac de astm
  4. Un eveniment epuizant din punct de vedere fizic
  5. O surpriza de proportii

Reactia organismului la astfel de situatii este de a produce in exces hormoni ai stresului, care, temporar, reduc capacitatea inimii de a pompa sange in cantitatea necesara.

Cum aflu daca sufar de inima franta si cum o tratez?

Sindromul, chiar daca se manifesta prin dureri de piept temporare, poate determina defectiuni ale muschiului cardiac. Vestea buna este ca sindromul inimii frante este tratabil si cel mai probabil, nu se va mai repeta.

Diagnosticul de sindrom al inimii frante se pune de medicul cardiolog, care in urma unui examen amanuntit, isi va da seama ce se intampla cu inima ta. Examenul include o anamneza, o trecere in revista a intregului tau istoric medical, consult fizic si o serie de teste imagistice, daca este cazul, precum EKG, ecocardiografie sau un RMN cardiac.

La Neuroaxis, poti afla de la medicul nostru cardiolog Oana Simion daca inima ta e sanatoasa si daca nu, cum sa o faci sa fie sanatoasa. Iar un consult cu medicul nostru psihiatru Catalina Hogea te poate ajuta sa previi o situatie precum sindromul inimii frante, daca inveti sa-ti reperezi  si sa-ti tii sub control declasatorii de stres.

Investigheaza-ti inima la Neuroaxis!

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up