“Nu-i uita pe cei ce uita!” Iubeste persoanele care sufera de Boala Alzheimer ingrijindu-le

In mai bine de 60 de ani de viata strangem sute de mii de momente frumoase si amintiri placute pe care nu ne dorim sa le uitam vreodata. Amintiri care, de la un anumit punct, se transforma in motorul inimii, tinandu-ne in viata atat pe noi, cat si iubirea noastra pentru cei dragi.

Exista in viata fiecaruia dintre noi un moment cand ne indragostim de o persoana alaturi de care alegem apoi sa ne petrecem toata viata. Urmeaza peste 30 de ani de casnicie fericita, timp in care iubirea nu conteneste sa se mentina la cel mai inalt nivel. Astfel, amintiri placute incep sa ia nastere inca de la inceputul acestei povesti de dragoste.

Intrebarea este: daca ar trebui sa stergi in fiecare zi anumite amintiri cu ea, pe care le-ai sterge? La care ai renunta? Pe care le-ai da uitarii pentru totdeauna? Ar fi extrem de greu sa faci asta, nu-i asa? Nu pentru ca nu ai sti ce sa alegi, ci pentru ca nu iti doresti sa faci acest lucru. Fiecare amintire stearsa reprezinta o bucata rupta din sufletul tau. Cu fiecare piesa inlaturata, sufletul isi pierde cate putin din viata.

Alzheimer inseamna pierderea treptata a amintirilor

Din pacate, acest lucru li se intampla unora involuntar. In special celor care sufera de Boala Alzheimer sau alte tipuri de demente. Pierderea memoriei pe termen scurt si apoi pe termen lung este unul dintre simptomele specifice acestor boli neurodegenerative. Cu alte cuvinte, persoana draga ce face parte din viata ta ajunge sa uite cine este ea cu adevarat. Si nu doar ca uita, dar incepe sa aiba si probleme fizice care o impiedica sa-si mai traiasca viata in mod normal. Practic, acea persoana pe care o stiai vesela, energica, plina de viata, optimista si asa mai departe, incepe usor, usor sa nu mai fie ea.

“Este destul de dificil, stiind ca ai trait o viata intreaga langa cineva, ai impartasit anumite amintiri, momente frumoase, la un moment dat, sa nu mai stie exact ce s-a intamplat. Practic, simti ca ai pierdut persoana respectiva. Ingrijirea unui astfel de pacient este o mare dovada de iubire. Sustinem mereu apartinatorii care pot sa le fie alaturi celor care trec prin asta. Pacientul nu are nicio vina. Nu isi alege nimeni boala. Le spun si pacientilor, daca am avea o lista cu mai multe boli am fi capabili sa ne alegem noi boala? Nu! Asa ca important este sa avem un stil de viata sanatos, sa facem activitate, sa fim alaturi de cei cu probleme. Este foarte important acest sprijin emotional pentru ei. Ii ajuta sa gestioneze mai bine boala”, spune Bianca Nitu, medic neurolog Neuroaxis.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

De ce au nevoie pacientii cu Alzheimer?

Iubirea si sprijinul fata de persoanele care sufera de boala Alzheimer sau de alte tipuri de dementa nu ar trebui sa dispara niciodata, indiferent de stadiul bolii. In esenta, persoana respectiva va ramane aceeasi, schimbarile produse nefiind voite.

“De fiecare data le explicam apartinatorilor ca manifestarile comportamentale ale pacientilor nu sunt voite, ci reprezinta o componenta a bolii lor care determina ceea ce se vede zi de zi traind alaturi de ei. In cazul in care pacientii sunt agresivi sau apatici putem interveni terapeutic ajutandu-i atat pe pacienti, cat si pe apartinatori sa depaseasca episodul. Din pacate, uneori efectul terapeutic este limitat fie din cauza progresiei bolii, fie din cauza efectelor adverse ale medicatiei pe care o putem folosi, ce ar putea depasi beneficiile terapeutice. Intotdeauna este bine sa clarificam de la inceput care ar trebui sa fie asteptarile apartinatorilor si sa stabilim sau reconfirmam aceste lucruri astfel incat comunicarea sa fie facila si ei sa aiba rabdarea necesara sa ingrijeasca pacientul in continuare”, Dan Mitrea, medic neurolog Neuroaxis.

Degradarea persoanei dragi din cauza bolii Alzheimer sau a altui tip de dementa poate duce la o cadere psihica destul de grava din partea rudelor.

“Este foarte important stadiul in care se afla pacientul. Apartinatorii pot fi anxiosi, pot avea depresie daca pacientul este intr-un stadiu avansat pentru ca necesita ingrijire atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere emotional. Exista studii care au aratat ca un procent destul de mare de apartinatori au probleme in sfera aceasta psihiatrica de tip anxietate, depresie pentru ca tot timpul se gandesc care este pasul urmator vazandu-i pe cei dragi cum se degradeaza treptat. Nu este usor sa stai si sa traiesti cu cineva care nu mai este cum era inainte si in care perspectiva poate nu este una favorabila. Recomand si sustin sa se discute mai mult cu apartinatorii si chiar sa fie indrumati catre consiliere psihologica”, Bianca Nitu, medic neurolog Neuroaxis.

“In cazul persoanelor ce se confrunta cu o boala neurodegenerativa cum este boala Alzheimer sau alte boli neurodegenerative – dementa fronto-temporala, spre exemplu – starea clinica si psihiatrica a acestuia va determina modul in care trebuie ingrijit. In primul rand, fiecare tip de dementa sau are particularitatile ei. In boala Alzheimer sunt pacienti care au mai degraba tulburari ale memoriei de scurta durata sau tulburari de orientare temporo-spatiala, probleme in gestionarea sarcinilor zilnice mai complexe cum ar fi cumparaturile, plata facturilor, etc. In dementa fronto-temporala pot fi pacienti care au tulburari de comportament. Pot fi agresivi, pot avea un comportament bizar cu obsesii si compulsii sau pot fi intr-o alta extrema, cum ar fi sa fie apatici, abulici, adica sa nu participe la nimic, sa nu isi mai doreasca sa faca nimic. Bineinteles, rudele se vor adapta la situatia pacientului. In plus, asa cum bine stim, aceste boli au diferite stadii de evolutie. Aceste stadii sunt de la faza incipienta a bolii in care pacientul are cat de cat o autonomie si isi poate desfasura obiectivele sau sarcinile zilnice de la trezitul de dimineata, igiena, mancat si dupa aceea treburile de rutina, pana la ajutor 100%, deci complet dependent – nu se poate ridica din pat sau necesita ajutor pentru a folosi toaleta sau sa se spele, nu poate manca singur si trebuie hranit. Toate aceste lucruri devin parte din viata rudelor sau ingrijitorilor acestor pacienti si pe care le vor resimti in mod particular”, Dan Mitrea, medic neurolog Neuroaxis.

Familia - sprijinul numarul unu pentru bolnavii de Alzheimer

Un aspect important de mentionat este acela ca in Romania un procent mic dintre persoanele care sufera de dementa sunt diagnosticate oficial cu boala Alzheimer, despre restul nestiindu-se mai nimic. In continuare, in sistemul medical nu se tine o evidenta clara in acest sens. Din pacate, tara noastra sufera si la capitolul centrelor de monitorizare si tratament pentru persoanele diagnosticate cu boala Alzheimer. Fapt pentru care, indiferent de starea celor care trec prin aceasta drama, singurul sprijin ramane familia.

In tot acest tablou, cel mai important aspect de retinut este ca boala Alzheimer poate fi prevenita.

“Cred ca cel mai important ar fi sa prevenim. Adica sa avem un stil de viata sanatos, echilibrat, cu dieta formata din fructe, legume, peste, saraca in grasimi de origine animala, sa ne hidratam adecvat, sa facem sport. De asemenea, combaterea factorilor de risc cardiovascular, obezitate, hipertensiune, diabet, o activitate sociala cat mai intensa si implicarea in diverse activitati cum ar fi invatatul unei limbi straine sau cantatul la un instrument se pare ca ajuta la mentinerea activitatii creierului intr-un ritm normal. Cu cat invatam mai multe lucruri, cu atat putem incetini o degradare care oricum este fiziologica cu cat inaintam in varsta”, Bianca Nitu, medic neurolog Neuroaxis.

“Exista un regim de viata care a fost demonstrat ca ar intarzia procesul de degradare cognitiva si acesta presupune sa avem o activitate fizica zilnica de aproximativ 30-60 de minute si o dieta care sa fie mai degraba de tip mediteranean, adica cu grasimi bune – ulei de masline, peste, nuci – masline, branzeturi mai sarace in grasimi, cereale integrale, fructe proaspete, in special fructe de padure. Nu trebuie neglijate exercitiile cognitive precum cititul, integramele, invatat ceva nou, dans, socializare. Tot ce presupune activitati care sa iti solicite circuitele neuronale sa formeze noi sinapse”, Dan Mitrea, medic neurolog Neuroaxis.

Odata instalata, boala Alzheimer poate fi doar incetinita printr-un stil de viata cat mai sanatos, totul sub supravegherea medicilor specialisti si cu sprijinul rudelor celor care trec prin aceasta drama.

“In Romania, tendinta este ca pacientul sa ramana acasa. Totusi, in cazul in care boala este intr-un stadiu mai avansat, se prefera anumite centre specializate in care pacientii traiesc intr-o comunitate cu problema asemanatoare si sunt supravegheati de un personal calificat care stie sa gestioneze problemele acestea. Sigur ca alegerea este a fiecaruia, nu se impune absolut nimic. Este important de mentionat ca nu este bine ca pacientul sa schimbe foarte des mediul in care traieste. El se va obisnui intr-un anumit mediu si astfel, ziua si activitatile zilnice vor deveni rutina, fiind mult mai usor de gestionat si anticipat. Pacientii se pot speria in momentul in care schimba des locatia. Se pierd, se accidenteaza, devin anxiosi daca nu stiu exact unde sunt, comportamentele acestea fiind accentuate in special noaptea daca nu au reperele pe care le-au invatat de-a lungul timpului”, Dan Mitrea, medic neurolog Neuroaxis.

Asadar, “nu-i uita pe cei ce uita!” Iubeste-i ingrijindu-i si sprijinindu-i la fiecare pas.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up