Ce este si cum este diagnosticat autismul
Autismul afecteaza 1 din 68 de copii la nivel mondial, conform site-ului Mayo Clinic si este una dintre cele mai frecvente afectiuni in randul copiilor. Baietii au sanse de patru ori mai mari decat fetele sa dezvolte aceasta afectiune. In Romania, la nivelul anului 2012, erau diagnosticati cu autism 7 179 de persoane, conform datelor Ministerului Sanatatii, insa specialistii considera ca numarul real si neoficial era de trei ori mai mare. Pentru a oferi o viata cat mai buna celor cu autism, trebuie sa stim ce este si cum este diagnosticat autismul.
Ce este autismul?
Autismul este o tulburare severa si pervaziva care afecteaza toate ariile de dezvoltare ale copilului, cu precadere abilitatile de interactiune si comunicare sociala. Pana la varsta de doi ani este destul de dificil de pus un diagnostic sigur de autism, mai ales in cazul formelor atipice, care prezinta doar o parte din simptomele specifice, uneori intr-o forma subtila. Aceasta pentru ca foarte multe din manifestarile tipice acestei tulburari tin de comportamente si abilitati care incep sa se dezvolte abia dupa doi ani, ca de exemplu: limbajul, constiinta de sine (formarea “eu”- lui) si simtul pericolului, jocul simbolic, interesul pentru interactiunea cu alti copii, capacitatea de empatizare.
Cum recunoastem simptomele autismului?
Intr-o prima faza a identificarii afectiunii, parintii incep sa observe comportamente bizare la copii lor, in principal in privinta interactiunii sociale, care nu pot fi explicate prin probleme de vorbire sau cognitive. Daca un copil prezinta unul sau mai multe din urmatoarele semne, este recomandata vizita la un medic care poate sa puna diagnosticul de autism.
Semne sociale:
1. Nu reactioneaza la propriul nume
2. Nu poate sa intretina contactul vizual
3. Cateodata nu reactioneaza la stimulii auditivi
4. Opune rezistenta la contactul senzorial, mai exact cand cineva vrea sa-l mangaie sau sa-l ia in brate.
5. Prefera sa se joace singur
6. Nu exprima emotii sau sentimente
Semne lingvistice:
1. Prezinta intarziere de vorbire sau nu vorbeste deloc
2. Isi pierde abilitatea de a formula cuvinte sau propozitii
3. Repeta cuvinte dar pare sa nu inteleaga ce inseamna
4. Pare sa nu inteleaga intrebari sau directii simple
Semne comportamentale:
1. Realizeaza miscari repetitive, precum leganatul, invartitul sau scuturatul mainilor.
2. Isi dezvolta anumite ritualuri sau rutine si devine agitat cand acestea se schimba
3. Are tendinta sa realizeze activitati care il pot pune in pericol
4. Are probleme de coordonare sau dezvolta tipare atipice de miscare, precum mersul pe varful degetelor
5. Dezvolta o fascinatie pentru un anumit obiect, dar nu-i intelege functionalitatea
Pentru parinti este foarte important sa stie care pot fi semnele unei afectiuni precum autismul, care se manifesta la varste foarte mici. Cu cat este depistat mai din timp, cu atat sunt mai mult sanse sa fie tratat corespunzator, si in timp, sa-i fie diminuate efectele negative asupra vietii copilului.
Cum este diagnosticat autismul in cabinetul medicului?
In practica, evaluarea dezvoltarii psihologice a copilului pentru determinarea intarzierilor este facuta de un psiholog clinician specializat in tulburari pervazive si care detine dreptul de utilizare pentru testele psihologice specifice pentru autism, iar diagnosticul si tratamentul sunt atributul medicului psihiatru.
Cum se diagnosticheaza autismul la Neuroaxis?
Evaluarea presupune doua etape:
1. Evaluarea prihologica clinica include:
– evaluarea dezvoltarii psihomotorii si stabilirea QD-ului (coeficientului de dezvoltare) pentru copiii intre 1 si 3 ani, respectiv a IQ-ului (coeficientului de inteligenta) pentru copiii mai mari de 3 ani
– evaluarea comportamentala si emotionala standardizata care se face atat prin aplicarea unor chestionare specifice pentru diagnosticul TSA (completate de parinti si, dupa caz, de educatori / cadre didactice), cat mai ales prin observatia clinica directa de catre psiholog in baza criteriilor de diagnostic.
2. Evaluarea psihiatrica se face de catre medicul psihiatru pediatru. In functie de caz, acesta poate solicita si alte evaluari, precum: neurologice, genetice sau alte investigatii paraclinice (ex: EEG, analize de laborator etc) Diagnosticul final este pus de catre medicul psihiatru.
Autismul nu poate fi vindecat, insa recunoasterea simptomelor din timp si inceperea unui tratament sau terapie imediat, poate sa faca o mare diferenta in viata unui copil si in dezvoltarea sa ulterioara.
Autismul nu este o boala si nu trebuie sa fie o stigma. Autismul este o afectiune care intra in spectrul tulburarilor de comportament si nu trebuie etichetata in niciun fel. Mergi la medicul neurolog pediatru daca ai cea mai mica suspiciune in legatura cu dezvoltarea copilului tau si ofera-i cele mai bune sanse de a avea o viata implinita.
Last Updated on June 17, 2021