13 semne care pot indica boala Parkinson
Cele mai cunoscute simptome ale bolii Parkinson sunt tremuratul membrelor si miscarile incete, rigide. Micile schimbari in comportamentul si gesturile unei persoane pot anunta boala Parkinson suficient de devreme pentru a putea lua masuri.
Boala Parkinson este o afectiune a sistemului nervos intalnita la 1% din oamenii de peste 65 de ani din intreaga lume. In Romania sunt diagnosticati 72.000 de oameni cu boala Parkinson. Simptomele se dezvolta de obicei lent, pe parcursul mai multor ani. La inceput, pot fi discrete. Drept urmare, este foarte important sa nu le ratati.
Daca observati oricare dintre simptomele pentru boala Parkinson, faceti o programare la medicul neurolog. Tratata inca din stadiile incipiente, aceasta are un prognostic mult mai bun si ofera o mai buna calitatea a vietii și poate crește speranța de viață a pacientului.
Tremuraturi
Tremorul de repaus este, de obicei, primul simptom observat de catre pacient. Acesta este foarte subtil atunci cand apare. In acest stadiu, singurul care observa tremurul este pacientul. Tremurul apare pe o parte a corpului si apoi se extinde si pe cealalta parte, fiind din ce in ce mai vizibil pe masura ce boala Parkinson avanseaza.
Mers dificil
Schimbarile discrete in mersul unei persoane pot indica inceputul bolii Parkinson. Multi dintre pacienti merg incet sau isi tarsaie picioarele.
Scrisul de mana este mic si chinuit
Micrografia este o afectiune care presupune un scris de mana anormal de mic pana la ilizibilitate. Medicii asociaza micrografia cu afectiuni medicale care implica sistemul nervos sau bolile neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson.
Pierderea mirosului
Hiposmia apare atunci cand cineva isi pierde abilitatea de a mirosi. Se mai numeste si disfunctie olfactorie. Pierderea mirosului este unul dintre cele mai observate simptome la persoanele cu boala Parkinson si afecteaza intre 70 si 90% dintre pacienti. Este si acesta unul dintre simptomele care apare in stadiile incipiente ale bolii, cu cativa ani buni inaintea tulburarilor de miscare.
Hiposmia nu este intotdeauna un semn ca aveti boala Parkinson. Mirosul poate fi alterat si din cauza varstei, fumatului sau expunerii la produse chimice. Totodata, hiposmia este un simptom si in boala Alzheimer si boala Huntington.
Probleme cu somnul
Boala Parkinson poate afecta somnul pacientilor. Acestia pot avea mai multe tulburari de somn, cum ar fi:
- Insomnie
- Oboseala excesiva pe parcursul zilei
- Narcolepsie
- Apnee in somn
- Cosmaruri
- Miscari necontrolate si spasme in somn
Probleme de echilibru
Boala Parkinson afecteaza celulele nervoase aflate in profunzimea creierului, responsabile cu echilibrul si flexibilitatea. Exista un test pe care medicii il fac pentru a descoperi cat de repede isi recupereaza echilibrul un pacient si, in functie de rezultat, acesta poate indica simptome ale bolii Parkinson sau nu. Acest test este facut in cadrul unui consult neurologic.
Lentoarea in miscare sau bradichinezie
Unele persoane cu acest simptom timpuriu ar putea sa il interpreteze gresit ca fiind slabiciune musculara. Dar acest simptom nu afecteaza deloc muschii si este specific pentru boala Parkinson.
Masca faciala
Expresiile faciale implica multe miscari subtile si complexe ale muschilor fetei. Oamenii cu boala Parkinson au, deseori, probleme in a-si exprima emotiile fizic, la nivelul fetei. Acest simptom se afla in stransa legatura cu bradichinezia. Astfel muschii faciali se misca mai greu si sunt mai rigizi decat in mod normal. Oamenii pot parea absenti sau lipsiti de emotii, desi abilitatea lor de a le simti este la fel. Un alt efect este clipirea lenta.
Pentru aceste persoane comunicarea este mult ingreunata si, de multe ori, lipsa de expresie nu este considerata a fi simptomul vreunei boli.
Schimbari de voce
Schimbarile tonalitatii si calitatii vocii unei persoane pot fi indicatori timpurii pentru boala Parkinson. O voce mai suava sau, din contra, mai ascutita, sau care isi pierde volumul pe parcursul vorbirii reprezinta astfel de schimbari.
Postura cocosata
Pacientii cu boala Parkinson au muschii mult mai rigizi si, pentru ca nu isi mai gasesc la fel de usor echilibrul, tind sa se aplece in fata pentru a redistribui greutatea in mod egal pe ambele picioare. Acest lucru ii face sa arate cocosati.
Constipatia
Constipatia este o problema comuna in multe afectiuni. In boala Parkinson este cel mai comun simptom non-motor. Aproape un sfert dintre cei care au boala Parkinson sufera de constipatie inainte de a dezvolta simptomele motorii.
Simptome psihice
Boala Parkinson poate afecta foarte serios psihicul pacientilor. Afectiunea scade nivelul natural de dopamina din creier, ceea ce poate cauza schimbari de comportament. Simptomele pot fi identificate si tratate in urma unei consultatii de psihiatrie. Simptomele psihice asociate cu boala Parkinson sunt:
- Depresie
- Anxietate
- Psihoza
- Dementa
- Confuzie
- Dificultate in planificare si organizare
- Abilitate redusa in a rezolva probleme
Pierderea greutatii
Pacientii cu boala Parkinson pot experimenta o scadere involuntara a greutatii. Tremurul si celelalte simptome motorii necesita un consum mai mare de energie.
Boala Parkinson este dificil de diagnosticat, mai ales in stadiile incipiente, din cauza simptomelor atat de subtile si generale (prezenta simptomelor descrise mai sus nu inseamna obligatoriu existenta bolii). Cu toate acestea, daca stiti care sunt simptomele, aveti sanse mai mari sa descoperiti boala Parkinson din timp si astfel sa incepeti tratamentul inainte ca aceasta sa progreseze. Medicul neurolog, in urma consultatiei si examinarilor specifice, poate determina un diagnostic de precizie in aceasta afectiune. Programati o consultatie de neurologie pentru a afla daca aveti boala Parkinson.