Depresia este mai puternica la batranete?
Depresia reflecta o varietate de factori biologici si sociali si poate fi mai dificil de diagnosticat la batranete, cand poate fi confundata cu manifestari emotionale ale varstei a treia. Depresia se poate manifesta prin simptome precum insomnia, lipsa de interes fata de activitatile zilnice, ganduri persistente despre moarte, durere cronica inexplicabila, probleme de concentrare sau memorie.
Depresia majora prezenta in timpul vietii se inrautateste la batranete si este asociata cu mortalitate precoce.
Cum se manifesta depresia la batranete?
Depresia geriatrica (la o varsta inaintata) se manifesta prin cateva simptome majore:
- Simptome fizice cronice inexplicabile
Pacientii in varsta pot acuza o varietate de simptome fiziologice fara o explicatie medicala concreta. Cele mai comune simptome sunt ameteala, durere cronica, constipatie, pierdere in greutate si insomnie. Aceste simptome pot fi identificate prin comunicarea cu pacientul, desi de cele mai multe ori, pacientul neaga depresia, si nu o vede ca pe o problema. In cazuri extreme, pacientul poate considera ca are o boala incurabila si gandurile persistente despre moarte pot prezenta un risc.
- Pierdere de memorie
Depresia la batranete este acompaniata uneori de tulburari de memorie. Exista riscul ca investigatia medicala sa se concentreze pe problema de natura neurologica, fara sa se faca o corelatie cu posibilitatea depresiei.
- Schimbari comportamentale
Se poate manifesta prin schimbari comportamentale care prezinta risc de suicid si este imperativ sa fie identificate de catre familie si apropiati. Aceste simptome pot fi variate si includ:
- Evitarea de a parasi caminul
- Refuzul de a se hrani
- O grija excesiva fata de obiectele personale
- Abuzul de alcool.
- Preocupari precum schimbarea testamentului, donarea lucrurilor personale, vorbitul despre moarte.
Care sunt cauzele?
Starea de sanatate precara si dizabilitatea se numara printre principalele cauze ale depresiei geriatrice.
Probleme de sanatate precum boli ale tiroidei, cancerul, deficiente de vitamine, infectii sau boli vasculare cerebrale pot favoriza aparitia simptomelor depresive. Din acest motiv este esential ca pacientul care prezinta simptome ale depresiei pentru prima oara la batranete, sa fie evaluat medical complet. Multe dintre bolile batranetii prezinta o dizabilitate permanenta care poate restrictiona mobilitatea pacientului si necesita asistenta medicala. Dizabilitatea poate rezulta in pierderea demnitatii sau senzatia de a fi o povara pentru cei din jur, care pot deveni sursa de depresie.
O depresie la varsta inaintata apare si in urma izolarii sociale si a singuratatii. Locuitul de unul singur, lipsa comunicarii cu familia sau imposibilitatea de a participa activ in comunitate pot provoca depresia la batranete. Atunci cand aceste situatii apar, in combinatie cu dizabilitatea fizica, poate sa apara si depresia. De asemenea, pierderea membrilor familiei sau a prietenilor apropiati contribuie activ la depresia geriatrica.
Depresia geriatrica cel mai des intalnita este depresia non-melancolica. De regula, depresia non-melancolica se refera la tipul de depresie cauzata de factori psihologici, nu biochimici. Aceasta se dezvolta ca raspuns a unui eveniment de viata dificil, sau rezulta dintr-un anumit tip de personalitate. Spre deosebire de depresia melancolica, depresia non-melancolica se trateaza cel mai bine cu psihoterapie si suport, nu prin administrarea de antidepresive, si de cele mai multe ori poate trece de la sine cu trecerea timpului.
Cum putem preveni depresia la batranete?
Schimbarea stilului de viata din a doua jumatate a vietii poate preveni depresia la batranete. Problemele cerebrovasculare prezinta un risc major pentru dezvoltarea depresiei. Controlarea factorilor de risc pentru bolile vasculare poate preveni depresia. Reducerea colesterolului si a lipidelor, oprirea precoce a fumatului, reducerea tensiunii arteriale, controlul greutatii si activitate fizica constanta pot ajuta la prevenirea depresiei.
Din unele aspecte, depresia la batranete se manifesta diferit fata de o depresie care apare mai devreme in viata. Simptome precum insomnie, oboseala, retardare psihomotorie, memorie si concentrare redusa, si lipsa de speranta in privinta viitorului sunt mult mai des intalnite in pacientii cu o varsta mai inaintata decat in cei tineri. Odata cu varsta creste si diversitatea categoriilor de factori de risc pentru aparitia depresiei. Cele mai frecvente sunt vulnerabilitate neurologica, dizabilitate fizica si imbolnavire sau doliu. Dificultatea de diagnosticare a depresiei geriatrice rezulta in inrautatirea conditiei si amplificarea simptomelor. Desi depresia apare predominant in randuri tinerilor, atunci cand apare pentru prima oara mai tarziu in viata, are un impact mai puternic asupra pacientilor.
Nu ignora simptomele depresiei la nicio varsta! Vino la un consult de psihiatrie la Neuroaxis!
Last Updated on March 17, 2020