Ce nu ai voie să faci după un AVC
Cuprins
Recuperarea după un AVC poate fi lungă și anevoioasă, dacă sechelele nu sunt minore, iar obținerea rezultatelor depinde de respectarea recomandărilor medicale și a unui program de reabilitare ce poate include mai multe tipuri de terapie. Astăzi vom vorbi despre ce nu ai voie să faci după un AVC, pentru a nu compromite șansa de restabilire a funcțiilor pierdute sau diminuate și pentru a nu-ți pune și mai mult în pericol sănătatea.
Recomandările sunt adresate atât bolnavului, cât și aparținătorilor, pentru că de multe ori accidentul vascular cerebral produce dizabilități majore, făcând necesară îngrijirea permanentă.
Relația dintre medic și pacient este extrem de importantă în recuperarea după AVC
Post-AVC, este foarte importantă păstrarea unei relații strânse cu medicul curant. Dacă ai trecut printr-un accident vascular cerebral sau ai în îngrijire un apropiat cu această problemă de sănătate, probabil ți s-a comunicat deja, de către personalul medical, că este nevoie de monitorizare permanentă, prin controale, analize și investigații periodice, a stării de sănătate.
Este ideal să alegi de la bun început un neurolog cu experiență, care să abordeze integrat toate nevoile tale sau ale bolnavului pe care îl ai în grijă și cu care să comunici ușor. Având cazul în observație din primul moment, acesta va putea sesiza orice modificare a stării de sănătate și va putea ajusta tratamentul în consecință. Evidența completă a analizelor și investigațiilor efectuate ajută la o gestionare eficientă a afecțiunii și la prevenirea complicațiilor.
La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, te așteptăm cu o echipă de peste 50 de specialiști în neurologie și domeniile conexe. În clinica noastră, beneficiezi de consultații efectuate de medici supraspecializați în neurologie care durează atât timp cât este necesar pentru fixarea un diagnostic de precizie. Aceștia îți vor explica ce ai voie și ce nu ai voie să faci după un AVC și îți vor comunica un plan de tratament eficient.
Ce nu ai voie să faci după un AVC ca pacient
Ca să dea rezultate, programul de recuperare post-AVC necesită implicare, constanță și reziliență. Poate dura luni sau chiar ani până apar îmbunătățiri ale funcțiilor pierdute parțial sau total și este important să nu te lași descurajat și să nu renunți, pentru că trebuie să existe continuitate. În tot acest timp, trebuie evitate o serie de greșeli care pot compromite rezultatele. Iată ce este foarte important să nu faci:
Nu sări peste orele de recuperare
Vei ajunge să contabilizezi zeci, chiar sute de ore de terapie fizică, logopedică sau psihologică și trebuie să știi că fiecare dintre ele este importantă. Fiecare exercițiu și fiecare interacțiune cu terapeutul tău sunt pași înainte în procesul de recuperare și ori de câte ori îți spui „nu am chef azi” și sari, de exemplu, peste ora de kinetoterapie, faci un pas înapoi. Reține că reabilitarea post-AVC este un proces îndelungat și complex, dar care poate face diferența între dependența de aparținător pentru tot restul vieții și obținerea unui grad de independență care va duce automat și la creșterea calității tale.
Nu refuza psihoterapia
Depresia și anxietatea sunt tulburări întâlnite frecvent la pacienții care au trecut printr-un accident vascular cerebral. Iar pierderea speranței și retragerea din activitățile sociale sau atacurile anxioase pe care bolnavul le experimentează pot fi gestionate numai cu sprijinul unui psihoterapeut. Dacă te confrunți cu astfel de stări emoționale, sub nicio formă nu refuza psihoterapia, pentru că îți poate îmbunătăți simțitor starea de spirit, influențând pozitiv procesul de recuperare.
Nu mânca alimente cu care te poți îneca
Una dintre posibilele complicații ale AVC-ului este disfagia sau dificultatea la înghițire. În acest caz, alimentația trebuie adaptată (alimente moi sau pasate), iar intervenția unui logoped este esențială – prin exerciții specifice, acesta poate îmbunătăți controlul mușchilor implicați în înghițire. Ce trebuie să faci tu, până la recuperarea funcției, pentru a evita să te îneci cu mâncare: nu înghiți pe nemestecate, nu lua înghițituri mari și nu solicita, oricât de poftă ți-ar fi, alimente dure, uscate, fărâmicioase sau foarte greu de mestecat.
Nu ignora semnele unui nou AVC – acesta se poate întâmpla!
25% dintre pacienți au o recidivă în 5 ani de la primul AVC. De aceea, trebuie să acorzi o atenție sporită oricăror semne care pot anunța un nou accident vascular cerebral: amețeli, amorțeli, slăbiciune musculară, durere de cap severă cu apariție bruscă, greață și vărsături. Dacă ești o persoană cu sechele minore după primul AVC și ai un grad de independență ridicat, sună imediat la 112. Dacă ești pacient cu aparținător, alertează persoana care are grijă de tine dacă te simți rău, pentru ca aceasta să poată solicita ajutor medical.
Nu omite controalele medicale periodice
Monitorizarea post-AVC este esențială:
- pentru a preveni un nou accident vascular cerebral;
- pentru a depista și trata rapid orice complicație;
- pentru a evalua eficiența tratamentului și a-l optimiza, dacă este necesar;
- pentru a evalua progresul făcut în procesul de recuperare.
Este important să nu omiți niciunul din controalele recomandate de medicul neurolog și să efectuezi periodic analizele și investigațiile recomandate de acesta. Dacă ai comorbidități, și acestea vor trebuie monitorizate cu aceeași frecvență, iar tratamentul trebuie stabilit integrat, prin colaborarea medicilor, pentru a fi evitate interacțiunile medicamentoase.
Nu întrerupe tratamentul
Din lista cu ce nu ai voie sa faci după un AVC, acest lucru este probabil cel mai important: sub nicio formă nu întrerupe tratamentul prescris de medicul neurolog! De regulă, terapia medicamentoasă post-AVC include anticoagulante, iar dacă oprești administrarea acestora, te expui riscului de a face un nou AVC. Discută cu medicul înainte de a lua o astfel de decizie. În cazul în care ai o reacție adversă la una dintre substanțele prescrise, medicul îți poate recomanda un înlocuitor.
Nu renunța să lupți pentru îmbunătățirea calității vieții
Oricât de greu ți s-ar părea, după un timp, să faci zilnic terapie și oricât de multe frustrări ai acumula din cauză că procesul de reabilitare e lent, iar progresele sunt, poate, minore, nu renunța și nu întrerupe recuperarea! Este important să lupți pentru îmbunătățirea stării tale de sănătate, renunțarea la terapie se poate traduce în deteriorarea ei.
Ce nu ai voie să faci după un AVC ca aparținător
În cazul pacienților care au rămas cu dizabilități semnificative după AVC, aparținătorul joacă un rol foarte important nu doar în îngrijire, ci și în recuperare, pentru că este principalul sprijin moral al bolnavului și singurul care poate-l motiva să fie proactiv în procesul de reabilitare. Dacă te regăsești în această postură, de aparținător:
Nu-ți pierde răbdarea, oricât de greu ar fi
Să îngrijești pe termen lung un pacient cu sechele post-AVC este dificil și frustrant. Mai ales că uneori acesta nu este cooperant, pare să acționeze irațional, poate fi impulsiv sau chiar agresiv ori la polul apus – apatic, iar per total, pare schimbat față de persoana care era înainte de AVC. Trebuie să înțelegi că aceste modificări de personalitate sunt efecte secundare ale accidentului vascular cerebral, nu un comportament rațional. Și să-ți găsești resursele interioare pentru a aborda cu calm și răbdare orice situație.
Nu lăsa să treacă nicio zi fără a-ți exprima suportul moral
Bolnavul rămas cu sechele după un AVC își poate pierde ușor speranța că situația lui se va îmbunătăți și motivația de a se implica în procesul de recuperare. Are nevoie de o persoană pozitivă lângă el, de aceea, păstrează-ți optimismul, zâmbește-i, încurajează-l și laudă orice progres făcut, oricât de nesemnificativ pare. Suportul tău moral constant îl poate impulsiona să continue, iar perseverența este esențială pentru obținerea rezultatelor.
Nu încuraja sedentarismul
Sedentarismul este cea mai păguboasă atitudine pentru un pacient care a rămas cu dizabilități motorii post-AVC. Nu încuraja statul pe canapea sau în pat, ci exercițiile și plimbările, care îmbunătățesc funcția musculară și, în timp, pot ajuta la depășirea tulburărilor de mișcare. Specialistul în kinetoterapie te poate învăța exerciții pentru mobilizarea articulațiilor și întărirea musculaturii, pentru a lucra cu pacientul în zilele în care nu sunt programate ședințe de recuperare.
Nu pierde din vedere semnele de AVC
Conform statisticilor, pacientul cu istoric de AVC este la risc să facă un nou accident vascular cerebral. De aceea, este esențial să acorzi atenție semnalelor de alarmă. Metoda FAST, explicată de experții Neuroaxis, este cea mai eficientă modalitate de a depista un AVC în desfășurare. Poți consulta și aici semnele de AVC.
Nu amâna vizitele la neurolog pentru monitorizare
Starea bolnavului trebuie evaluată periodic de medicul neurolog, pentru a vedea dacă au apărut schimbări în starea sa de sănătate, dacă tratamentul funcționează sau trebuie modificat și dacă există progres în recuperarea funcțiilor pierdute sau diminuate. Consultația de neurologie, investigațiile și analizele de monitorizare se fac la intervalul stabilit de medic.
Nu te neglija!
În procesul complex de îngrijire și reabilitare a bolnavului care a trecut printr-un AVC e foarte simplu să te neglijezi. Dar este contraindicat. Cere ajutorul apropiaților sau al unei asistente calificate, din timp în timp, pentru supravegherea pacientului și acordă-ți câteva ore sau, ideal, o zi-două pentru a te relaxa. Totodată, ai grijă de sănătatea ta, prin screeninguri periodice și monitorizarea afecțiunilor cronice, dacă te confrunți cu așa ceva. Trebuie să ai grijă de tine, ca să poți avea grijă apoi de cel drag!
Nu refuza ajutorul unui psihoterapeut, este foarte important!
Impactul psihic al unui AVC este resimțit nu doar de bolnav, ci și de aparținător. Mai ales când vorbim despre dizabilități severe, care necesită îngrijire 24/7, aparținătorul resimte o povară uriașă. Recomandarea noastră este să nu lași problemele să te copleșească și să ceri ajutorul unui terapeut pentru a te reechilibra. La Neuroaxis, înțelegem importanța psihoterapiei în afecțiunile neurologice și te putem susține prin ședințe de terapie psihologică efectuate de specialiști cu experiență. Reține: psihoterapia este extrem de importantă pentru ambele părți implicate în această poveste – bolnav și aparținător.
Recuperare eficientă post-AVC, cu sprijinul experților Neuroaxis
Echipa clinicii noastre abordează integrat terapia după un accident vascular cerebral, acordând pacientului și aparținătorului său sprijin în toate direcțiile pe care le presupune acest proces. La Neuroaxis, prima clinică de neurologie și neuroimagistică din România, beneficiezi de plan de tratament și de recuperare complet și de monitorizare periodică prin examinare, analize și investigații efectuate în clinică cu aparatură performantă. Tot ce ai voie și ce nu ai voie să faci după un AVC îți va fi explicat în amănunt de medicul ales, în timpul consultației.
Te așteptăm la Neuroaxis cu o echipă de peste 50 de experți în neurologie și domeniile conexe, pentru a-ți îmbunătăți șansele de recuperare post-AVC, prin tratament personalizat, adaptat nevoilor tale. Te poți programa simplu, online, sau apelând call centerul clinicii noastre din București.
–