Atacul cerebral sau accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgenta medicala, care presupune intreruperea sau diminuarea severa a circulatiei sangelui catre o anumita zona din creier. La momentul actual, atacul cerebral afecteaza anual 17 milioane de oameni la nivel mondial si este a doua cauza de mortalitate globala, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
In anul 2015, Romania era pe locul 3 la categoria cele mai multe cazuri noi de AVC pe an si pe locul 2 in toul deceselor provocate de AVC. In cazul atacului cerebral, preventia poate sa scada cu mult riscul de declansare, mai ales dupa varsta de 55 de ani.
Atacul cerebral – ce se intampla in creier?
Un atac cerebral reprezinta intreruperea fluxului sanguin dinspre inima in anumite zone din creier, in urma blocarii sau ruperii vaselor de sange. Odata private de oxigenul transportant prin sange, celulele creierului incep sa moara la cateva minute dupa intreruperea circulatiei sangelui. Daca nu se intervine de urgenta, atacul cerebral pune viata in pericol, iar in functie de zona din creier unde se intampla atacul cerebral, anumite functii neurologice sunt afectate (ex: abilitatea de a vorbi, functiile motorii).
Simptomele unui atac cerebral
Simptomele difera de la un pacient la altul, in functie de tipul de AVC pe care il sufera, de zona in care se intampla, dar si de cantitatea de tesut care este privata de oxigen. Simptomele unui atac cerebral apar imediat ce atacul s-a produs si este necesara interventia medicala in maxim 4.5 ore de la declansare. Cele mai frecvente semnale de AVC sunt:
- Durere severa si brusca de cap, insotita de greata si varsatura
- Ameteala brusca si puternica
- Scaderea fortei musculare
- Pierderea echilibrului
- Paralizia la nivelul fetei, mainilor sau picioarelor
- Tulburare de vorbire sau de intelegere a limbajului
- Stare puternica de confuzie
- Tulburare de vedere la un ochi sau la ambii
- Dificultati de inghitire
Daca observi la tine sau la o persoana din jur aparitia unor simptome din cele enumerate mai sus, suna urgent la 112!
FAST este cea mai utila si simpla metoda de a identifica pe loc semnele unui AVC. FAST: F – face dropping (modificari la nivelul fetei), A – arm weakness (slabiciune la nivelul bratelor), S – speech difficulty (tulburari de vorbire), T – time (timpul de reactie).