Aparatura performanta in neurologice– Electromiograful EMG

Autor: Dr. Oana Morari

Despre autor
   

Un diagnostic eronat poate conduce de cele mai multe ori la agravarea afectiunilor de care pacientii sufera. Pe langa pregatirea si experienta medicilor, este esential, in stabilirea unui diagnostic corect, ca aparatura folosita in investigatii sa fie una performanta si precisa, precum un elecromiograf.

Pentru ca dorim sa oferim pacientilor nostri cele mai bune servicii, la Neuroaxis, utilizam doar aparatura de ultima generatie, precum Electromiograful Nicolet Viking EDX produs de compania americana Natus. Cu acest aparat, specialistii nostri, dr. Oana Morari si dr. Ionela Codita pot investiga cu precizie orice neuropatie periferica, afectiune cu o larga raspandire in randul populatiei.

”Efectuarea si interpretarea electromiografiei necesita competente speciale suplimentare si o atentie deosebita in interpretarea rezultatelor. Din acest motiv, medicul supra-specializat trebuie sa faca echipa buna cu tehnologia, pentru a veni in ajutorul pacientilor sai. Apreciez ca la Neuroaxis am intalnit o echipa care a inteles importanta celor 2 variabile, care aduc rezultate bune pacientilor – specialistii si aparatura ”, a explicat Dr. Oana Morari, medic neurolog, cu competenta in electromiografie (EMG).

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Ce investigatii realizam cu Electromiograful EMG?

Electroneurografie (ENG) de tip VCS/VCM – fara ac

Acestea sunt prescurtarile de la vitezele de conducere nervoasa, motorii (VCM) si respectiv senzitive (VCS). In majoritatea cazurilor se investigheaza numai vitezele de conducere nervoasa cu electrozi de suprafata. Acestea evalueaza viteza si eficacitatea cu care nervii trimit semnale catre muschi sau preiau informatiile de la nivelul pielii si ne permit astfel sa ne miscam si sa simtim.

Electromiografia (EMG) cu ac

Este un test suplimentar efectuat asupra muschilor pentru a observa daca activitatea musculara este normala sau anormala si se executa de obicei dupa completarea studiilor de conducere nervoasa.

Electromiografie cu stimulare electrica repetitiva

Este utlizata in diagnosticul afectiunilor de jonctiune neuromusculara (miastenia gravis, sindromul Eaton-Lambert, botulismul). Este tot un studiu electric in care se aplica stimuli pe traiectul unui nerv si se culege raspunsul motor cu electrozi de suprafata montati la nivelul muschiului studiat, dar stimulii sunt repetati si au intensitate supramaximala.

Electromiografie analiza tremor

Deoarece tremorul este o miscare ritmica, involuntara si oscilatorie a unei parti a corpului, care se poate manifesta singular sau in asociere cu alte semne, masurarea frecventei sale este foarte importanta. In acest fel poate sustine sau nu un diagnostic corect al pacientului cu acest tablou clinic, de exemplu in boala Parkinson.

Electromiografie cu teste vegetative

Sistemul nervos autonom (vegetativ) reprezinta o retea complexa neuronala centrala si periferica prin care controleaza ritmul cardiac, respiratia, salivatia, transpiratia, secretia hormonala, mictiunea, defecatia, functia sexuala etc. Elecromiografia pentru sistemul vegetativ poate deveni necesara in patologii ale sistemului autonom, cum ar fi: 

  • polineuropatii cu componenta importanta vegetativa (paraneoplazica, diabetica, polineuropatia de fibre subtiri, unele polineuropatii genetice)
  • sincopele neexplicate
  • insuficienta autonoma primara
  •  diagnostic diferentiat in cazul atrofiei multisistemice si bolii Parkinson.

Scopul acestor teste realizate cu un electromiograf este in primul rand sa determine daca exista o disfunctie autonoma si in al doilea rand sa-i cuantifice severitatea. Daca aveti nevoie de aceasta analiza va asteptam in clinica Neuroaxis

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up