De ce avem nevoie de electromiografie?

Uneori starea noastra de sanatate poate avea de suferit din cauza unor factori independenti de vointa noastra. De aceea, de cele mai multe ori este nevoie sa apelam la medic pentru a ne ajuta sa depasim situatiile de acest tip. Medicul ne poate recomanda testele pe care le avem de efectuat, astfel incat starea noastra de bine sa revina. Acelasi lucru se intampla si atunci cand avem probleme in ceea ce priveste nervii periferici si muschii, identificarea si diagnosticarea unor afectiuni la nivelul lor necesitand un test numit electromiografie.

Ce este o electromiograma?

Electromiografia sau electromiograma, cunoscuta si sub denumirea de EMG, reprezinta un test efectuat pe suprafata pielii sau prin introducerea unui ac special la nivel muscular, care testeaza modul de comportare al receptorilor nervosi la stimulii aplicati acestora. Procedura nu necesita anestezie si nu este foarte dureroasa, majoritatea persoanelor testate afirmand faptul ca disconfortul resimtit este unul minor. In acest fel, medicul se poate folosi de intreaga colaborare a pacientului, care in mod constient se poate misca si poate reactiona, fara a influenta astfel rezultatele testului.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

De ce este nevoie de o electromiografie?

Electromiograma este efectuata pentru a semnala anumite tulburari senzoriale ale pacientilor. Deseori aceste probleme se manifesta sub forma unor furnicaturi sau sub forma unor senzatii de usoara amorteala. Este important ca in momentul in care pacientul constientizeaza acesta problema sa poata apela direct la un medic, astfel incat diagnosticul sa poata fi pus cu rapiditate.

Unele dintre semnele care pot anunta o astfel de tulburare la nivel senzitiv sunt: 

  • amortelile
  • senzatia de arsura la nivelul membrelor inferioare sau superioare
  • furnicaturi
  • gadilaturi
  • dureri musculare
  • senzatia de slabiciune la nivelul anumitor suprafete de muschi sau chiar nevralgii. 

Din cauza compresiei nervilor, deseori pacientii pot acuza dureri la nivelul sciaticii, lucru care ar trebui sa traga un semnal de alarma si care ar trebui sa ii indrume in mod rapid catre efectuarea unei testari EMG.

Cum se face un EMG?

Testul presupune verificarea acestor raspunsuri la stimuli, prin inserarea unui ac in structura muschilor, rezultatele inregistrate fiind afisate pe un monitor al unui computer pozitionat langa medic. Testul vizeaza evaluarea muschilor atat in stare de repaus, cat si in stare activa, pentru a observa felul in care acestia raspund stimulilor. Pacientului i se poate cere sa stea in sezut sau culcat, in functie de zonele pentru care se urmareste evaluarea.

Ulterior acestei testari, pacientul nu trebuie sa faca nimic diferit decat ar face in mod uzual. Capacitatea de a conduce sau de a lucra nu vor fi afectate, drept pentru care nu exista niciun fel de conditionare in acest sens. Un usor disconfort mai poate fi resimtit, la nivel local, pentru o anumita perioada de timp, insa acesta nu trebuie sa ingrijoreze. Punctual pot fi aplicate comprese care sa atenueze putin disconfortul, insa nu vor fi necesare alte metode de tratament.

Un EMG este necesar pentru a verifica daca totul este in regula cu propriul organism. Experienta noastra ne-a invatat ca problemele de acest tip si nu numai, reprezinta o situatie in care se poate interveni din timp, cu investigatii in mod minim invaziv, lucru care conduce catre interpretarea corecta a rezultatelor si la implementarea unui tratament eficient. 

Sanatatea este importanta si de aceea trebuie sa investim in pastrarea acesteia. Testele si verificarile periodice, printre care si electromiograma, nu ar trebui sa lipseasca, deoarece fiecare semn de intrebare aparut in sanatatea noastra ne vorbeste despre o problema sau despre un dezechilibru intern.

Medicii nostri au competenta in efectuarea unui EMG, au ca specializare neurologia, ei reusind sa observe in timpul testului care este raspunsul muschilor la stimulii aplicati. Daca aveti nevoie de un o testare de elecromiograma, va asteptam in clinica Neuroaxis.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up