Un anevrism cerebral este o afectiune care se manifesta la nivelul unui vas de sange din creier prin dilatarea anormala a acestuia, intr-un anumit punct, sub forma unei umflaturi rotunde sau alungite.
Exista mai multi factori care pot duce la aparitia anevrismului. Principalii factori sunt hipertensiunea arteriala si aritmiile. Insa, si predispozitia genetica sau consumul de tigari, de droguri sau de alcool pot creste riscul de a avea un anevrism.
Ce este un anevrism si cum se diagnosticheaza
Anevrismul este o parte a unui vas de sange din creier, o anomalie care se aseamana cu o umflatura sau cu un balon format pe peretele unui vas cerebral. Anevrismele se impart in doua categorii mari: rupte si nerupte. Un anevrism rupt este o urgenta medicala si necesita interventia de urgenta deoarece conduce la accident vascular cerebral. Altfel, riscul de deces este crescut.
Specialistii din cadrul Departamentului de Neurologie al spitalului american John Hopkins explica faptul ca anevrismul se manifesta prin dureri atat de puternice de cap, cum nu au mai fost resimtite inainte de catre pacienti.
Alte simptome al anevrismului, in functie de zona in care se localizeaza si de dimensiune pot fi vederea dubla sau efecte precum intepenirea mainilor sau a picioarelor. Alteori, pacientului ii este afectat simtul mirosului. Exista si situatii in care anevrismul, cel nerupt, nu este insotit de niciun simptom. In astfel de cazuri, pacientii pot afla ca au un anevrism cerebral intamplator, in cazul in care efectueaza o investigatie RMN, dar din cu totul alte motive medicale.
In afara de acest tip de investigatie medicala, RMN, anevrismul mai poate fi descoperit in cadrul unor analize realizate cu ajutorul computerului tomograf, in timpul carora medicii urmaresc „calitatea” vaselor de sange. Cu un test denumit angiografie, de exemplu, sunt urmarite cu precizie vasele de sange, astfel ca se poate descoperi existenta unui anevrism.
Cat de periculos este un anevrism?
Medicii avertizeaza ca un anevrism rupt reprezinta o urgenta medicala care trebuie tratata doar in spitale sau clinici de specialitate. In alte situatii, in care pacientul supravietuieste unei rupturi de anevrism, se poate ajunge la probleme de sanatate extrem grave, de natura psiho-motorie, daca nu se intervine medical de urgenta.
Ce se intampla in cazul unui anevrism rupt? In aceasta situatie, vorbim despre sangerari care apar la nivelul creierului. In cazul unui anevrism nerupt, pacientii pot trai cu el perioade lungi, insa medicii vor stabili un tratament adaptat de la un bolnav la altul.
Patru lucruri pe care trebuie sa le stii despre anevrism:
● In cele mai frecvente cazuri, anevrismul apare la adultii cu varste de peste 40 de ani, insa este intalnit si la persoanele mai tinere sau chiar la copii.
● Durerile de cap cauzate de anevrism nu trec, in cele mai multe cazuri, nici cu cele mai puternice medicamente pentru migrene. Acest lucru este un semn ca trebuie sa faceti un examen medical specific pentru a depista existenta unui anevrism.
● Se poate vorbi despre o predispozitie a unor pacienti de a dezolta un anevrism, ca urmare a unei mosteniri genetice. Exista, insa, si cazuri in care anevrismul se face ca urmare a ingrosarii vaselor de sange, odata cu inaintarea in varsta, sau a unui stil de viata nesanatos.
● In cazul unui anevrism rupt, sansa de recuperare a pacientului, daca se intervine medical de urgenta, depinde si de marimea si localizarea „umflaturii”, de varsta bolnavului si de istoricul sau medical.
Factori de risc
Exista mai multi factori care pot duce la formarea unui anevrism. Intre cei mai intalniti se numara:
● Hipertensiunea
● Fumatul;
● Varsta inaintata a bolnavului;
● Alte tipuri de traumatisme cerebrale;
● Istoricul medical de anevrisme sau AVC-uri in familia pacientului;
● Consumul de droguri, cu precadere cele de mare risc;
● Consumul in exces de alcool;
● Diverse boli, malformatii cardio-vasculare sau/si cerebrale;
● Arteroscleroza poate cauza aparitia unui anevrism;
● Infectiile micotice;
Ce trebuie sa faci in cazul unui anevrism?
Vino la Neuroaxis ca sa ai parte de cele mai moderne tehnici medicale de diagnosticare a anevrismului. Medicii din cadrul Clinicii Neuroaxis, specializati in domeniul neurologiei, iti vor indica tratamente pentru anevrism si, totodata, vei putea beneficia de o monitorizare permanenta.