Ai probleme cu nervii? Iată cele mai comune cauze și cele mai bune tratamente!
Sistemul nervos este implicat in tot ceea ce face corpul, de la reglarea respiratiei la controlul muschilor sau perceperea corecta a temperaturii ambientale.
In corpul uman sunt trei tipuri de nervi:
Nervi autonomi
Acesti nervi controleaza activitatile involuntare sau partial voluntare ale trupului, inclusiv presiunea arteriala, digestia si reglarea temperaturii corpului.
Nervi motori
Acesti nervi controleaza miscarile si actiunile prin transmiterea informatiei de la creier si maduva spinarii la muschi.
Nervi senzitivi
Acesti nervi transmit informatia de la piele si muschi la creier si maduva spinarii si inapoi pentru a ajuta la procesarea durerii si a altor senzatii.
Pentru ca nervii sunt esentiali in tot ceea ce facem, durerile si leziunile nervilor pot sa va afecteze serios calitatea vietii.
Care sunt simptomele in cazul durerii de nervi si a leziunilor nervilor
Odata cu leziunile nervilor apare si o plaja larga de simptome. Acestea sunt diferite in functie de locul si tipul de nerv afectat. Leziunile pot aparea la nervi cerebrali si spinali sau la nervii periferici, localizati in tot restul corpului.
Leziunile nervilor autonomi pot produce urmatoarele simptome:
- Inabilitatea de a simti durere in piept, cum ar fi in cazul unei angine sau unui atac de cord
- Prea multa transpiratie (cunoscuta si ca hiperhidroza) sau prea putina transpiratie (anhidroza)
- Ameteli
- Senzatia de ochi uscati sau gura uscata
- Constipatie
- Disfunctia vezicii urinare
- Disfunctia sexuala
Leziunile nervilor motori pot produce urmatoarele simptome:
- Slabiciune
- Atrofie musculara
- Spasme musculare
- Paralizie
Leziunile nervilor senzitivi pot produce urmatoarele simptome:
- Durere
- Sensibilitate
- Amorteala
- Intepaturi
- Arsuri
- Probleme cu constientizarea pozitiei
In unele cazuri, oamenii cu leziuni ale nervilor au simptome care indica afectiuni la unul, doua sau chiar mai multe tipuri de nervi. De exemplu, puteti simti atat slabiciune cat si arsura in picioare in acelasi timp.
Care sunt cauzele pentru leziuni si dureri de nervi?
Sunt peste 100 de tipuri de afectiuni ale nervilor. Acestea au simptome diferite si necesita tratament diferit. Cea mai intalnita leziune este cea a nervilor periferici iar incidenta creste o data cu varsta. Persoanele cu diabet sunt mai predispuse durerilor de nervi.
Cele mai frecvente cauze pentru durerea de nervi sunt:
Boli autoimune
Mare parte dintre bolile autoimune poate produce leziuni di dureri ale nervilor. Acestea includ: scleroza multipla, sindromul Guillain-Barré (o afectiune rara in care sistemul imunitar ataca nervii periferici), lupus, boli inflamatorii intestinale.
Afectiuni oncologice
Cancerul poate cauza durere si leziuni de nervi in multe moduri. In unele cazuri, masele canceroase pot apasa pe niste nervi. In alte cazuri, anumite tipuri de cancer pot cauza deficit nutritional care afecteaza functia nervilor. In plus, unele tipuri de chimioterapie si radioterapie pot produce leziuni ale nervilor.
Trauma
Orice provoaca trauma sau compresie nervilor duce la leziuni si durere. Un exemplu fiind sindromul de tunel carpian.
Diabet
Pana la 70% dintre oamenii cu diabet sufera de leziuni ale nervilor cu atat mai mult cu cat boala avanseaza. Neuropatia diabetica este o complicatie serioasa care poate afecta toate cele trei tipuri de neuroni. Nervii senzitivi sunt cei afectati cel mai des, iar simptomele sunt arsura sau amorteala. Daca aveti diabet si experimentati astfel de simptome, ar trebui sa va programati cat mai curand la o consultatie de neurologie.
Efecte adverse ale medicamentelor sau altor substante toxice
Printre medicamentele care cauzeaza leziuni si dureri de nervi se numara tratamentele folosite in chimioterapie si impotriva HIV. Acelasi efect il au si substantele din categoria arsenic, mercur sau plumb.
Boli ale neuronilor motori
Neuronii motori sunt nervi din creier si maduva spinarii care fac legatura cu muschii din tot corpul. Bolile care afecteaza acesti nervi, cum ar fi scleroza laterala amiotrofica (ALS sau boala Lou Gehrig), pot genera dureri progresive de nervi.
Deficiente nutritionale
Lipsa unor anumiti nutrienti din dieta, cum ar fi B6 sau B12, poate produce simptome precum slabiciune sau arsuri. Aceste senzatii pot aparea si in urma consumarii unei cantitati mari de alcool sau dupa o operatie gastrica.
Boli infectioase
Unele infectii pot afecta nervii din intregul corp. Este vorba despre boala Lyme, bolile cauzate de virusul herpetic, HIV si hepatita C.
Cum se trateaza durerile de nervi si leziunile nervilor
De multe ori acestea nu pot fi vindecate pe deplin. Dar exista numeroase tratamente care sa reduca simptomele. Pentru ca, de cele mai multe ori, afectiunile nervilor sunt progresive, este important sa va consultati cu un medic inca de la primul simptom. In acest fel puteti reduce posibilitatea unei leziuni permanente.
Pentru diagnosticarea corecta a leziunilor nervilor periferici (neuropatii periferice) este utilizata electromiografia. Prin EMG se studiaza atat nervii afectati, cat si gradul de afectare.
Deseori, primul scop al tratamentului este sa trataze cauza leziunilor nervilor. Si anume:
- Reglarea glicemiei pentru persoanele cu diabet
- Corectarea deficientelor nutritionale
- Schimbarea tratamentului atunci cand efectele secundare ale medicamentelor includ dureri de nerci
- Terapie sau operatie pentru a elibera presiunea de pe nervi
- Medicamentatie pentru tratarea afectiunilor autoimune
In plus, neurologul ar putea sa va prescrie medicamente care sa miscoreze durerea nervilor, cum ar fi:
- Analgezice
- Antidepresive
- Medicamente anti-convulsii
Terapiile alternative pot ajuta si ele la diminuarea durerii si a disconfortului cauzat de leziunile nervilor. Acestea pot fi:
- Acupunctura
- Hipnoza
- Meditatie
- Vitamine antioxidante
- Electrostimulare