5 mituri despre scleroza multipla

Una dintre cele mai complexe boli autoimune, ale carei cauze inca nu au fost complet elucidate, scleroza multipla, este intens mediazata si, in acelasi timp, putin inteleasa. Scleroza multipla apare atunci cand sistemul imunitar incepe sa atace mielina, o componenta fundamentala a celulelor cerebrale, ale maduvei spinarii si ale nervului optic. Astfel ca scleroza multipla se manifesta atat prin probleme de mobilitate, echilibru si coordonare, cat si scaderea acuitatii vizuale, depresie si anxietate. O alta caracteristica importanta a acestei afectiuni neurologice autoimune este alternanta dintre pusee cu simptome puternice si perioade de remisie, in care simptomele scad simtitor. Vestea buna este ca cercetarile si schemele de tratament pentru scleroza multipla au evoluat mult in ultimii 20 de ani, insa unele mituri despre aceasta temuta boala continua sa fie raspandite si sa provoace temeri exagerate.

5 mituri despre scleroza multipla

Scleroza multipla este o boala letala

Pe de o parte sunt cei care cred ca scleroza multipla este o afectiune letala, iar pe de alta parte sunt cei care cred ca, in prezent, aceasta poate fi complet vindecata. In realitate, niciuna dintre aceste extreme nu este justificata. Astazi, scleroza este considerata de catre medici drept o boala cronica ce poate fi tinuta sub control, iar numerosi pacienti pot duce o viata normala si activa. Scleroza multipla nu este echivalenta cu o sentinta la moarte. Doar un procent foarte redus de pacienti pot ajunge la un deznodamant tragic din cauza complicatiilor. In acelasi timp, nu poate fi considerate o boala vindecabila. Nu a fost descoperit un tratament pentru scleroza, dar progresia acesteia poate fi incetinita si simptomele tinute sub control.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Toti bolnavii de scleroza multipla vor ajunge in scaunul cu rotile

Cea mai mare teama legata de aceasta afectiune neurologica tine de prejudecata ca bolnavul va suferi dizabilitati grave de mobilitate, pana la a fi condamnat la scaunul cu rotile. In primul rand, trebuie sa intelegem ca aceasta afectiune complexa nu deterioreaza doar mobilitatea, ci se manifesta pe multiple planuri. In al doilea rand, datorita capacitatilor medicale actuale de diagnosticare timpurie si datorita dezvoltarii tratamentelor posibile, cei mai multi pacienti cu scleroza multipla nu ajung in stadiul in care sa necesite asistenta pentru deplasare. Mai mult, simptomele pot nici sa nu fie observabile de catre cei din jur, in multe din cazuri.

Femeile care sufera de scleroza multipla nu pot avea copii

Cu toate ca, din punct de vedere statistic, un numar mai mare de femei decat de barbati risca sa sufere de aceasta boala, graviditatea si nasterea nu reprezinta interdictii sau imposibilitati. Fiind vorba de o afectiune autoimuna, scleroza poate chiar sa intre in remisie pe durata celui de-al treilea trimestru al sarcinii, chiar daca, dupa nastere, simptomele reapar si atunci este necesar ca mama sa primeasca tot sprijinul de care are nevoie. Mai mult decat atat, unele studii au aratat ca femeile care au cel putin un copil prezinta cu 50% mai putine riscuri de a se imbolnavi de scleroza multipla. Si cu cat au mai multi copii, cu atat scad riscurile, desi nu a fost determinata exact legatura dintre sarcina si preventia bolii.

Manifestarile sclerozei sunt aceleasi pentru toti pacientii

Adevarul este ca nu exista doi pacienti care sa aiba manifestari identice ale bolii. In primul rand, boala se va manifesta diferit in functie de localizare (creier, maduva spinarii sau nervul optic). In al doilea rand, unele persoane pot avea forme usoare de scleroza, in timp ce altele pot fi afectate de o forma agresiva. Importanta este diagnosticarea corecta si respectarea unei scheme de tratament adaptate la formele de manifestare.

Pacientii cu scleroza multipla nu trebuie sa faca miscare

In ultimii ani, medicii au ajuns la concluzia ca activitatea fizica este, de fapt, benefica si chiar recomandabila pacientilor cu scleroza multipla. In trecut, se credea ca bolnavii de scleroza, in special copiii, trebuie protejati complet de orice efort fizic, pentru a nu suprasolicita sistemul locomotor deja afectat. Dar, cercetarile realizate la sfarsitul anilor ’90 au aratat ca activitatea fizica joaca un rol important pentru reducerea unora din cele mai suparatoare simptome ale sclerozei, cum ar fi oboseala, depresia, anxietatea sau controlul vezicii. Atat timp cat se hidrateaza corect si isi asigura odihna necesara, bolnavii de scleroza se pot bucura de activitati fizice, la recomandarea medicului.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up