Tulburarea bipolara. Ce este si cum se poate manifesta

Cand o persoana isi schimba la cateva saptamani sau luni dispozitia si trece de la o stare de hiperenergie la letargia specifica depresiei, este posibil sa aiba tulburare bipolara. Afectiunea este o problema serioasa de sanatate mintala si nu trebuie tratata drept o trasatura negativa de caracter. In majoritatea cazurilor de bipolaritate, persoanele din jurul pacientului sunt cele care observa schimbarile bruste de dispozitie si pot semnala o problema. Afla ce este tulburarea bipolara si cum se manifesta pentru a stii cand sa mergi la medicul psihiatru.

Ce este tulburarea bipolara?

Tulburarea bipolara nu este o afectiune rara, ci din contra, este una dintre cele mai prezente afectiuni afective la nivel global. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel mondial sunt diagnosticati cu bipolaritate aproximativ 60 de milioane de oameni. In Romania, prevalenta cazurilor de bipolaritate era de 154.265 in 2017, conform site-ului Our World In Data.

Tulburarea afectiva bipolara, cunoscuta pentru mult timp sub denumirea de tulburare maniaco-depresiva, este o afectiune in care creierul nu este capabil sa regleze starea de spirit sau dispozitia. Datorita acestei tipologii, persoana diagnosticata cu bipolaritate poate avea stari prelungi de tristete si lipsa de energie (episoade depresive sau depresie bipolara), urmate de perioade intense de buna dispozitie, hiperenergie, euforie sau nervozitate (episoade maniacale).

In afara tiparelor nu este trecerea de la un spectru la celalalt al starilor afective, cat mai degraba extremismul la care sunt traite. Schimbarea brusca si extrema de dispozitie poate afecta somnul, energia, activitatea, comportamentul si capacitatea de a gandi logic a unei persoane.

Cum se produce tulburarea bipolara in creier?

Tulbularea bipolara este o afectiune rezultata in urma unui dezechilibru chimic din creier.

In creier, exista o zona care functioneaza ca un barometru al dispozitiei si care ne ajuta sa ne pastram starile emotionale in limite constante, prin reglarea neurotransmitatorilor (noradrenalina, serotonina si dopamina).

Persoanele afectate de bipolaritate, de cele mai multe ori, nu sunt constiente ca starile lor sunt extreme si devin un factor destabilizant in viata de zi cu zi. Insa, acest lucru este usor de observat de cei din jur, care pot fi primii care trag un semnal de alarma.

Tulburarea bipolara este diagnosticata de medicul psihiatru si este tinuta sub control cu un tratament combinat de medicamente si terapie psihologica prescris de specialist.

Bipolaritate simptome

Simptomele tulburarii de bipolaritate sunt impartite in trei grupe, in functie de tipul de bipolaritate cu care o persoana este diagnosticata:

1. Simptome depresive:

·   Stare de tristete si sentimetul de a fi fara speranta

·   Scaderea interesului pentru activitati si viata sociala

·   Stare cronica de oboseala

·   Scadere in greutate datorata lipsei poftei de mancare

·   Tulburari de somn

·   Dificultati de concentrare si de luare a deciziilor

·   Ganduri de suicid

·   Aparitia sentimentului de inutilitate, incapacitate si absurd

2. Simptome maniacale:

·   Nivel ridicat de energie, manifestat fie prin realizarea mai multor activitati in paralel, fie printr-o stare de agitatie continua

·   Asumarea unor proiecte sau responsabilitati pentru care individul in cauza nu detine expertiza si pe care nu le duce la bun sfarsit

·   Atitudine de grandomanie sau afisarea unui nivel ridicat de stima de sine

·   Logoree (vorbit excesiv, rapid si incoerent)

·   Lipsa somnului, datorata senzatiei de neoboseala

·   Trecerea rapida si fara legatura de la o idee la alta (fuga de idei)

·   Distragerea constanta a atentiei de catre elemente din exterior

·   Implicarea in activitati riscante (promiscuitate sexuala, jocuri de noroc, consum de alcool sau substante halucinogene, cumparaturi sau investitii impulsive)

3. Simptomele hipomaniacale (o forma de bipolaritate maniacala mai redusa ca impulsuri) permit pacientului sa fie functional atat in viata profesioanala, cat si in cea personala. Stadiul hipomaniacal este asociat cu tipul II de bipolaritate.

Tipuri de bipolaritate

Tulburarea de bipolaritate este impartita in patru tipuri, fiecare avand caracteristici proprii de simptome, dispozitie si activitati:

1. Tulburare bipolara I. Este caracterizata de prezenta episoadelor depresive, maniacale, dar si mixte.

2. Tulburare bipolara II. Este caracterizata prin manifestarea episoadelor depresive si hipomaniacale si prin lipsa celor maniacale.

3. Tulburare ciclotimica (ciclotimie). Este un tip de tulburare bipolara mai putin severa fata de primele doua, caracterizata prin perioade alternante de episoade de hipomanie, depresie moderata si episoade mixte.

4. Rapid Cycling. Este caracterizata de patru sau mai multe episoade de hipomanie, manie sau depresie pe an.

Daca nu te mai recunosti in propriile tale stari afective sau esti in proximitatea unei persoane care isi schimba des dispozitia, vino sau indeamn-o sa vina la un consult psihiatric la clinica Neuroaxis, pentru un diagnostic promt si un tratament personalizat.

Fii tot timpul in controlul propiilor emotii.

Last Updated on February 21, 2020

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Ce se întâmplă cu creierul în timpul insolației? Temperaturile ridicate pot compromite sănătatea generală

Afectiuni si tratamente

CT cu bilet de trimitere. Beneficiază de investigație Computer Tomograf gratuită, decontată de casa de asigurări

Servicii Neuroaxis
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up