Cat traieste un pacient cu boala Alzheimer?
“Cat traieste un pacient cu boala Alzheimer?” este una din intrebarile cele mai dificile pe care le poate primi un medic neurolog. Desi nu exista un raspuns universal, fiecare pacient fiind diferit si avand o progresie individuala a bolii, statisticile arata ca un bolnav poate trai intre 3 si 10 ani dupa diagnostic, iar in unele cazuri si mai mult.
Ce este boala Alzheimer?
Boala Alzheimer este o boala neurodegenerativa, in care, progresiv, se depun agregate de proteine modificate la nivelul creierului, care nu pot fi inlaturate. Acumularea acestor proteine impiedica functionarea normala a neuronilor. In stadiul final, numit dementa in boala Alzheimer, procesul se traduce prin simptomele bine-cunoscute: tulburarile de memorie, dificultatea de a lua decizii sau pierderea capacitatii de orientare in timp sau spatiu.
Care sunt factorii de risc?
In dezvoltarea bolii Alzheimer sunt incriminati atat factori de risc inascuti, cat si dobanditi.
1. Factorii de risc genetici se impart in doua categorii.
● In prima categorie se afla mutatii ale unor gene care determina alterarea formarii si eliminarii unor proteine neuronale. Purtatorii acestor mutatii vor dezvolta obligatoriu boala pe parcursul vietii. Aceste cazuri reprezinta mai putin de 10% din numarul total, fiind vorba, in special, de formele cu debut precoce, inaintea varstei de 65 ani.
● In a doua categorie sunt gene ale caror mutatii pot face individul mai susceptibil la a dezvolta afectiunea, prin urmare nu impun dezvoltarea bolii. Cel mai frecvent, boala apare din interactiunea factorilor de mediu cu aceste gene.
2. Printre factorii de risc dobanditi se numara diverse patologii sistemice, traumatismele cerebrale si, inca in cercetare, expunerea la unele substante toxice. Dintre patologiile sistemice predispozante, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, hipercolesterolemia, ateroscleroza si boala cerebrovasculara sunt cel mai frecvent citate. In cazul factorilor nocivi de mediu, este indicat sa incepem sa facem preventie la varste cat mai precoce, incepand cu adultul tanar.
Simptomele bolii Alzheimer
Desi putin cunoscuta, exista o faza presimptomatica a bolii Alzheimer, care precede debutul simptomelor cu 15-25 ani. Cand incepe sa se manifeste, debuteaza cel mai frecvent cu pierderea progresiva a capacitatii de a fixa amintiri noi. Pacientii incep sa uite evenimente, programari, conversatii sau numele persoanelor din jur. Apoi, apar dificultati in exprimare, repetarea unor conversatii avute anterior, momente de dezorientare in timp si spatiu, probleme in planificarea activitatilor sau in gestionarea banilor. Exista adesea modificari de comportament si dispozitie precum apatia, retragerea sociala, iritabilitatea sau depresia. Pacientii au probleme de somn: insomnie, fragmentarea somnului, ulterior inversarea ritmului veghe – somn. In unele situatii pot fi intalnite agresivitatea, agitatia sau fenomene pshiotice precum halucinatiile vizuale.
Impactul pe care il are boala Alzheimer asupra vietii pacientului
Experienta fiecarui pacient cu tulburare cognitiva in boala Alzheimer este diferita, iar impactul asupra calitatii vietii depinde de stadiul afectiunii. In fazele initiale vorbim despre probleme legate de restrangerea capacitatii de a desfasura activitati complexe, constientizarea dificultatii de a duce la capat sarcini care inainte erau la indemana sau confruntarea si acceptarea diagnosticului. Ulterior, pe masura ce boala avanseaza, iar tulburarile de memorie, atentie, capacitate de a lua decizii, orientare si comportament se accentueaza, pacientii isi pierd progresiv autonomia si devin dependenti de cei din jur pentru desfasurarea celor mai simple activitati precum alimentare, imbracare, igiena si deplasare.
Cat traieste un pacient cu boala Alzheimer?
Speranta de viata a celor cu dementa in boala Alzheimer este variabila si depinde de caracteristicile individuale ale pacientului. La intrebarea “cat traieste un pacient cu boala Azheimer?” putem raspunde astfel: un bolnav cu dementa in boala Alzheimer traieste intre 3 si 12 ani, majoritatea studiilor aratand o speranta de viata intre 8 si 10 ani. Este important de subliniat ca prognosticul trebuie apreciat pentru fiecare pacient in parte si ca intervalul raportat se refera la medii ale unor populatii studiate.
Dintre caracteristicile nemodificabile ale pacientilor, varsta inaintata si sexul masculin influnteaza cel mai mult cat traieste un pacient cu boala Alzheimer. Riscul de mortalitate mai mare apare in urmatoarele cazuri:
● Afectarea cognitiva severa
● Fenomene psihiatrice
● Imobilizare la pat
● Tulburari de mers cu caderi frecvente.
De asemenea, hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat neglijate pot influenta cat traieste un pacinet cu boala Alzheimer. Acesta este inca un argument pentru a sustine importanta controlului factorilor de risc vascular si mentinerea unui stil de viata sanatos, cu un regim alimentar echilibrat, activitate fizica periodica si intreruperea fumatului. Pentru o evaluare a starii tale de sanatate, te asteptam la clinica Neuroaxis.
articol scris de Dr. Dan Buzoianu
Last Updated on November 11, 2022