Cea mai importanta concluzie in urma studiului este faptul ca oamenii ce tind sa-si amane actiunile au amigdala, partea creierului ce genereaza si controleaza frica, sesizabil mai mare decat celalalt grup. Cealalta concluzie majora este ca procrastinatorii au si o legatura mai slaba intre amigdala si cortexul anterior cingular, parte a creierului implicata in initierea unei actiuni. Astfel se sugereaza ca lipsa de comunicare dintre cele doua parti cerebrale rezulta in initiativa unei persoane de a actiona ar putea fi inhibata de catre o emotie, si anume frica.
Persoanele cu amigdala crescuta tind sa amane cat pot de mult anumite actiuni din cauza unei anxietati sporite legate de consecintele negative ale respectivelor actiuni. Altfel zis, emotia castiga batalia cu actiunea. Atunci cand potentialele consecinte negative ale unei actiuni nu sunt serioase, cele doua grupuri actioneaza aproximativ la fel. Posibilele efecte ale esecului inhiba initiativa de a demara o actiune.
Insa aceste descoperiri nu sunt o condamnare permanenta la inactiune pentru o intreaga categorie de oameni. Doar fiindca diferentele cerebrale sunt vizibile nu inseamna automat ca si comportamentul asociat cu ele nu poate fi schimbat. Plasticitatea extraordinara a creierului deschide calea catre forme de terapie prin care o problema se constientizeaza si, prin practica constanta, tiparele creierului pot fi modificate in bine.