Diferența dintre discopatie lombară și hernie de disc. Cum deosebești cele două afecțiuni spinale

Cuprins
Discopatia lombară și hernia de disc sunt afecțiuni distincte ale discurilor intervertebrale, chiar dacă dau dureri în aceeași zonă a spatelui – cel mai frecvent, hernia de disc afectează regiunea lombară – și pot fi ușor confundate, în lipsa unor cunoștințe medicale aprofundate. Vom vorbi în cele ce urmează despre diferența dintre discopatie lombară și hernie de disc pentru a clarifica specificitatea fiecărei afecțiuni, de la cauze la simptome și tratament. Diagnosticul final poate fi pus doar de medic, după o evaluare clinică și paraclinică corespunzatoare.  Recomandăm ferm programarea la o consultație de specialitate, dacă durerile de spate sunt frecvente și persistente sau dacă apare un puseu sever, după un efort sau o accidentare. Echipa Neuroaxis, alcătuită din peste 50 de medici specializați în neurologie și domeniile conexe, are expertiză în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor spinale, iar investigațiile imagistice și non-imagistice necesare în diagnosticare sunt efectuate în clinica noastră cu tehnologie de ultimă oră. 

Discopatia lombară și hernia de disc sunt două afecțiuni spinale ce pot fi confundate ușor

Durerile lombare sunt extrem de răspândite, aproximativ 80% din populația globului trecând cel puțin o dată în viață, printr-un episod de lombalgie. Iar cauza cea mai frecventă a acestor dureri este discopatia lombară, o boală degenerative a discurilor intervertebrale. Deși este confundată de multe persoane cu hernia de disc lombară, este o afecțiune diferită de aceasta. Și, totodată, un posibil precursor al acesteia: discopatia lombară poate duce la hernie de disc.  Confuzia creată în rândul pacienților este de înțeles: până la urmă, în ambele cazuri vorbim despre afectarea discurilor intervertebrale. Doar că afectarea este diferită, în fiecare din aceste boli. În cazul uneia, vorbim despre modificări degenerative, în cazul celeilalte, despre leziuni cauzate de aceste modificări degenerative sau de o traumă.  Misiunea de a face diferența dintre discopatie lombară și hernie de disc revine medicilor, care, prin consultația de neurologie și investigații specifice, stabilesc diagnosticul de certitudine, iar pe baza acestuia, terapia adecvată. 

Diferența dintre discopatie lombară și hernie de disc

Diferența dintre discopatie lombară și hernie de disc se manifestă pe mai multe paliere. Nu doar tipul de afectare a discului intervertebral este diferit sau mecanismul care a dus la afectarea acestuia, dar și simptomele pot diferi, precum și tratamentul.  Iată în ce puncte nu se aseamănă cele două afecțiuni spinale: 

Tipul de afectare discală

Discul intervertebral, țesutul cartilaginos care se regăsește între vertebre, este compus dintr-un nucleu gelatinos și un inel fibros (care protejează pulpa). În discopatia lombară, discul, uzat pe măsură de înaintăm în vârstă, își pierde din înălțime și din elasticitate și se poate deplasa în lateral, apăsând pe nervii spinali.  În hernia de disc lombară, inelul fibros al discului este lezat, iar nucleul pulpos se scurge prin această fisură și comprimă rădăcinile nervilor spinali. 

Cauze

Discopatia lombară este o consecință a procesului natural de îmbătrânire, fiind cauzată de modificările degenerative care apar la nivelul discurilor vertebrale.  Hernia de disc lombară este adesea rezultatul unei traume: o răsucire bruscă, ridicarea unei greutăți dintr-o poziție greșită, o accidentare la nivelul coloanei. Poate fi însă și o complicație de a discopatiei lombare: discurile intervertebrale uzate sunt predispuse hernierii. 

Factori de risc

Vârsta înaintată este principalul factor de risc pentru discopatia lombară. Microtraumele repetate, suprasolicitarea coloanei prin mișcări repetitive și fumatul pot accelera însă procesul degenerativ.  În cazul herniei de disc lombare, obezitatea și munca solicitantă, care presupune ridicarea de greutăți, sunt principalii factori de risc. Iar predispoziția genetică poate juca un rol important în cazul ambelor afecțiuni. 

Simptome

Discopatia lombară se manifestă prin dureri persistente, care se pot acutiza la aplecare sau așezare. Dacă nu este implicată doar uzura discului, ci și deplasarea acestuia, durerea radiază în fese, în coapse și coboară pe unul dintre picioare (pe partea unde discul s-a deplasat în afara canalului spinal).  În hernia de disc lombară, durerile resimțite în zona lombară și în jos pe picior sunt puternice și pot fi însoțite de amorțeli, furnicături și slăbiciune musculară. Devine dificil pentru bolnav să stea în șezut, pentru că durerea se intensifică. La exacerbarea lombalgiei duc și tusea sau strănutul. Iar flexia trunchiului este limitată. 

Tratament

În discopatie lombară, tratamentul presupune medicație (antiinflamatorii, relaxante musculare), fizioterapie și/sau kinetoterapie și modificări în stilul de viață care să prevină agravarea afecțiunii.  Tratamentul pentru hernia de disc poate include o intervenție chirurgicală. Aceasta devine necesară dacă tratamentul conservator eșuează în ameliorarea durerii sau dacă apar amorțelile și slăbiciunea musculară la nivelul unui membru inferior ori incontinența. 

Vizita la neurolog îți poate asigura un diagnostic corect și tratament adecvat

Diferența dintre discopatie lombară și hernie de disc poate fi dificil de observat de bolnav. De aceea, reluăm recomandarea de a apela la medicul neurolog de la primele semne de afectare spinală. Automedicația poate fi doar o soluție de moment pentru ameliorarea durerilor, dar și în discopatie, și în hernia de disc, durerile revin, iar boala se poate agrava, în lipsa tratamentului adecvat.  La Neuroaxis găsești tot e ai nevoie pentru un diagnostic corect și tratament adecvat: medici specializați în neurologie și  aparatură modernă pentru investigații și experți în efectuarea și interpretarea testelor imagistice și non-imagistice. Diferența dintre discopatie lombară și hernie de disc e simplu de făcut cu ajutorul profesioniștilor. Programează-te la consultație la prima clinică integrată de neurologie din București și beneficiezi de îngrijirea de care ai nevoie în afecțiuni spinale. 
event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up