Depresia – risc major de aparitie in epilepsie

Potrivit unui studiu publicat de Facultatea de Medicina Indiana, SUA, depresia este cea mai frecventa problema psiho-emotionala la pacientii care sufera de epilepsie. Unele studii arata o incidenta a depresiei de pana la 35% in cazul persoanelor care sufera de epilepsie.

Cum sa faci fata tulburarilor emotionale cand suferi de epilepsie

Epilepsia este o afectiune neurologica in care activitatea electrica anormala de la nivelul creierului determina aparitia crizelor, care se pot manifesta fie prin convulsii violente, fie printr-o senzatie de pierdere in spatiu si privire in gol.

Depresia este o tulburare psihica in care sentimente precum descurajarea, tristetea si demotivarea afecteaza functionarea normala a individului, pana la punctul in care acesta nu mai poate desfasura activitatile obisnuite si ajunge chiar la ganduri suicidare.

Diagnosticarea depresiei in epilepsie

Conexiunea dintre epilepsie si depresie nu a fost identificata cu exactitate. Pe de o parte, persoanele care sufera de epilepsie pot avea episoade depresive din cauza dificultatilor adaptarii la viata cu epilepsie, in urma dezechilibrului rezultat de crizele in sine, care afecteaza anumite zone ale creierului sau ca un efect secundar al unor tratamente antiepileptice.

Studii recente arata ca riscul de aparitie al epilepsiei este de pana la 6 ori mai mare in cazul persoanelor care sufera de depresie. Potrivit organizatiei Epilepsy Action, persoanele care sufereau de depresie inainte de interventia chirurgicala pentru tratarea epilepsie au continuat sa aiba crize, spre deosebire de cei fara un istoric de depresie, care au reusit sa scape de crize. Asadar, se presupune ca exista o cauza comuna a acestor doua afectiuni. In orice caz, exista mai multe cauze care pot provoca depresia in randul persoanelor cu epilepsie, iar aceasta poate sa le afecteze calitatea vietii chiar mai mult decat epilepsia in sine.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Tratamentul depresiei in epilepsie

Pentru tratarea eficienta a simptomelor depresiei la pacientii cu epilepsie, nu exista o cale unica, ci se recomanda actiunea conjugata a medicatiei antidepresive, psihoterapiei si auto-ajutorului.

La Clinica Neuroaxis beneficiati de ajutor specializat atat de la medicii neurologi supraspecializati in epileptologie, cat si de la echipa de medici psihoterapeuti.

Terapia medicamentoasa

Apelarea la medicul specialist este imperativa pentru bolnavii de epilepsie. Medicamentele antidepresive se vor prescrie numai in functie de medicatia pentru epilepsie a pacientului, si numai sub atenta monitorizare a psihiatrului, pentru a observa daca anumite substante si in ce doze interfereaza in mod negativ cu medicatia curenta. Atentie, de asemenea, la alternativele pe baza de extracte din plante, care pot fi incompatibile cu medicamentele pentru epilepsie. Niciun tip de medicament antidepresiv nu ar trebui luat de persoanele cu epilepsie fara stricta recomandare si monitorizare psihiatrica.

Psihoterapia

Este necesara mai ales pentru o adaptare mai usoara la viata cu epilepsie. Pentru multi dintre pacienti, aflarea diagnosticului, crizele si modificarile necesare in stilul de viata actioneaza ca un soc la nivel emotional, ce poate duce la depresie. Sprijinul celor apropiati si participarea la terapie de grup impreuna cu persoane care trec prin acelasi lucru sunt deosebit de importante. Insa, comunicarea cu un specialist, in cadrul sedintelor de psihoterapie, intervine la un nivel mult mai profund si ajuta la intelegerea propriilor reactii, la o abordare pozitiva a noului mod de viata si la o reactie mult mai benefica din punct de vedere emotional.

Auto-ajutorul

Presupune introducerea unor schimbari mici, dar cu impact puternic, in viata de zi cu zi:

  • Activitatea fizica regulata stimuleaza eliberarea de hormoni ai bunei dispozitii, creste nivelul de energie si stimuleaza stima de sine si o atitudine pozitiva. Sunt recomandate in special formele de miscare tip Yoga sau Tai-chi care au si un efect calmant asupra psihicului.
  • Mesele regulate, echilibrate si usoare contribuie, la randul lor, la confortul zilnic.
  • Reducerea zaharului, cafeinei si alcoolului sunt indicate pentru a evita cresterile si scaderile bruste de energie, ce pot declansa crize epileptice.
  • Scrierea regulata intr-un jurnal personal este o alta cale foarte buna de observare a propriilor reactii, de identificare a momentelor proaste si de eliberare a sentimentelor negative stagnante.

Principalele recomandari ce privesc stilul de viata sunt urmatoarele: 

  • o dieta echilibrata, fara stimulante; 
  • activitate fizica regulata; 
  • evitarea izolarii sociale, apropierea de si comunicarea cu cei dragi; 
  • un somn odihnitor regulat; 
  • evitarea substantelor narcotice.

Pentru mai multe informatii sau pentru programari va asteptam in clinica Neuroaxis. 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up