Date fiind riscurile majore asociate aterosclerozei cerebrale, este indicat ca diagnosticarea sa se faca inainte de aparitia complicatiilor.
In cazul pacientilor care au factorii de risc deja enumerati este esential controlul acestora prin stabilirea unui plan si a unor tinte terapeutice impreuna cu medicul curant, respectiv nivelul optim al colesterolului, glicemiei, greutatii corporale, valorilor tinta ale tensiunii arteriale.
De asemenea, este recomandata efectuarea unui bilant vascular de catre medicul curant pentru stadializarea gradului de ateroscleroza asociat si initierea unui tratament de preventie vasculara. In acest fel, sunt prevenite complicatiile ateroslerozei, fiind scazut riscul aparitiei unor evenimente vasculare care sa scada calitatea vietii pacientilor (accident vascular cerebral, infarct miocardic).
Tratamentul aterosclerozei se imparte in mai mai multe categorii si trebuie sa fie individualizat fiecarui caz.
Cel nemedicamentos se refera la schimbarea stilului de viata, evitarea sedentarismului, oprirea fumatului si adoptarea unei diete sanatoase (recomandata fiind cea de tip mediteranean). Tratamentul medicamentos al aterosclerozei se refera la cel de preventie vasculara (statine, antiagregante plachetare), alaturi de cel al hipertensiunii arteriale si diabetului zaharat. In cazuri selectionate, se poate apela la tehnici invazive de tratament pentru stenozele arteriale (de exemplu: endarterectomie, angioplastie cu stent).
Pentru a diagnostica ateroscleroza cerebrala, individualizat fiecarui caz, un medic specialist poate apela la:
- Ecografie Doppler de artere cervico-cerebrale
- Angio – CT si angio-RM
- Angiografie cu substractie digitala
Ateroscleroza cerebrala este o afectiune care evolueaza lent, dar ale carei efecte pot fi devastatoare. Programeaza-ti un consult neurologic la clinica Neuroaxis!