Ateroscleroza cerebrala – cauze, simptome si diagnostic

Autor: Dr. Ana Maria Vladila

Despre autor

Ateroscleroza cerebrala afecteaza toate tipurile de artere, de la cele mai mari, aorta si ramurile ei, pana la cele mai mici, arteriolele din organe.

Ce este ateroscleroza?

Ateroscleroza cerebrala este un proces complex si lent progresiv in cadrul caruia, prin acumularea de material lipidic si celular la nivelul peretilor arteriali se formeaza placi de aterom. Acestea au o structura heterogena, fiind formate din colesterol, fibrina (substanta din care se formeaza cheagul de sange), produsi de degradare celulara si calciu in diferite procente. 

In functie de varsta placii, compozitia acesteia este diferita:

  1. In cazul placii noi, structura acesteia este formata predominant din striuri de lipide si fibrina, ceea ce o face friabila, moale si cu o capacitate mai rapida de crestere.
  2. In cazul placii vechi, compozitia este predominant calcara, ceea ce o face stabila si greu de fragmentat. Odata formate, placile de aterom au o tendinta naturala de crestere, putand ajunge sa ingusteze/stenozeze sau chiar sa blocheze/ocluzeze vasele, limitand sau oprind astfel fluxul sangvin catre acel organ. Aceasta se traduce prin scaderea aportului de oxigen si nutrienti catre organul afectat, respectiv a elementelor esentiale pentru functionarea optima a celulelor.

Cand vorbim despre ateroscleroza cerebrala?

Vascularizatia arteriala cerebrala este asigurata de arterele carotide si vertebrale, fiecare in numar de doua. Daca ne propunem sa impartim creierul in trei parti din fata catre spate, artera carotida va deservi primele doua treimi, iar artera vertebrala treimea cea mai posterioara. Cele patru artere formeaza un sistem complex de legaturi si ramificatii, cele mai mici fiind arteriolele cu un calibru asemanator celui al unui fir de par.

Daca procesul de ateroscleroza afecteaza arterele creierului se numeste ateroscleroza cerebrala.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Ateroscleroza: simptome

Ateroscleroza este una dintre principalele cauze de mortalitate si invaliditate la nivel mondial; cea mai importanta complicatie a aterosclerozei cerebrale este accidentul vascular ischemic.

Acesta se poate produce prin:

Fagmentarea unei placi de aterom, urmata de migrarea acestui fragment prin fluxul de sange pana la nivelul unei artere de calibru mai mic pe care o va bloca, determinand astfel moartea celulelor deservite de acel vas prin privarea acestora de oxigen si glucoza.

Cresterea progresiva a placii de aterom pana cand aceasta ajunge sa ingusteze calibrul vasului, ceea ce va duce la aparitia unei scaderi a fluxului de sange prin acea artera – stenoza arteriala, sau in forma cea mai severa, chiar oprirea completa a circulatiei sangelui prin artera – ocluzie arteriala.

In functie de regiunea creierului care este afectata de privarea de nutrienti, simptomele difera, putandu-se traduce prin:

  • tulburare de vorbire
  • scadere sau chiar pierdere a vederii la nivelul unuia dintre ochi
  • tulburare de coordonare, de sensibilitate sau scaderea fortei musculare la nivelul membrelor pe una dintre partile corpului.

Debutul simptomelor este brusc, iar severitatea poate fi variabila, dar intotdeauna este important ca persoana respectiva sa ajunga in cel mai scurt timp posibil la spital pentru a primi tratamentul potrivit.

Recuperarea dupa un accident vascular cerebral este de obicei de durata, poate fi incompleta, iar in cazul accidentelor vasculare cerebrale repetate, prin cumularea pierderilor ireversibile de neuroni din  mai multe zone ale creierului, apare un risc crescut de dementa

Factori de risc pentru ateroscleroza cerebrala

Procesul de ateroscleroza incepe de la o modificare/deteriorare locala a stratului interior al peretelui arterei, urmat de un proces incomplet de vindecare si apare de obicei la ramificatia arterelor, unde stresul asupra peretelui este mai mare.

Ateroscleroza cerebrala este determinata, dar si favorizata de mai multi factori, unii dintre ei modificabili:

  • Hipertensiune arteriala / Tensiune arteriala crescuta
  • Dislipidemie / Nivel ridicat al colesterolului
  • Fumatul
  • Rezistenta la insulina si diabet zaharat
  • Obezitate 
  • Dieta bogata in alimente procesate si sedentarismul

Diagnosticul si tratamentul aterosclerozei cerebrale

Date fiind riscurile majore asociate aterosclerozei cerebrale, este indicat ca diagnosticarea sa se faca inainte de aparitia complicatiilor. 

In cazul pacientilor care au factorii de risc deja enumerati este esential controlul acestora prin stabilirea unui plan si a unor tinte terapeutice impreuna cu medicul curant, respectiv nivelul optim al colesterolului, glicemiei, greutatii corporale, valorilor tinta ale tensiunii arteriale. 

De asemenea, este recomandata efectuarea unui bilant vascular de catre medicul curant pentru stadializarea gradului de ateroscleroza asociat si initierea unui tratament de preventie vasculara. In acest fel, sunt prevenite complicatiile ateroslerozei, fiind scazut riscul aparitiei unor evenimente vasculare care sa scada calitatea vietii pacientilor (accident vascular cerebral, infarct miocardic).

Tratamentul aterosclerozei se imparte in mai mai multe categorii si trebuie sa fie individualizat fiecarui caz.

Cel nemedicamentos se refera la schimbarea stilului de viata, evitarea sedentarismului, oprirea fumatului si adoptarea unei diete sanatoase (recomandata fiind cea de tip mediteranean). Tratamentul medicamentos al aterosclerozei se refera la cel de preventie vasculara (statine, antiagregante plachetare), alaturi de cel al hipertensiunii arteriale si diabetului zaharat. In cazuri selectionate, se poate apela la tehnici invazive de tratament pentru stenozele arteriale (de exemplu: endarterectomie, angioplastie cu stent).

Pentru a diagnostica ateroscleroza cerebrala, individualizat fiecarui caz, un medic specialist poate apela la:

  • Ecografie Doppler de artere cervico-cerebrale 
  • Angio – CT si angio-RM 
  • Angiografie cu substractie digitala

 Ateroscleroza cerebrala este o afectiune care evolueaza lent, dar ale carei efecte pot fi devastatoare. Programeaza-ti un consult neurologic la clinica Neuroaxis!

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi direct în inbox informații esențiale din sfera sănătății creierului.

keyboard_arrow_up