Cum sunt afectati apropiatii pacientilor cu dementa

Autor: Dr. Catalina Hogea

Despre autor

Dementa este un termen general pentru bolile ce produc o degradare a abilitatii mintale suficient de severa incat sa ingreuneze semnificativ viata cotidiana a pacientului. Boala Alzheimer este responsabila de pana la 80% din cazurile de dementa, iar cel mai intalnit simptom este pierderea memoriei.

Pe masura ce boala avanseaza, relatia pacientului cu persoanele apropiate sufera, de asemenea, transformari majore. Ingreunarea comunicarii are profunde efecte psihologice de ambele parti, intr-un moment cand contactul cu cei din jur este crucial pentru incetinirea avansarii bolii. Deseori prietenii si membrii familiei persoanei afectate se simt singuri si izolati, de asemenea avand dificultati in a discuta cu altcineva despre suferinta unui apropiat.

Riscurile apropiatilor pacientilor cu dementa

Oamenii ce joaca un rol semnificativ in viata unei persoane diagnosticate cu dementa sunt expusi la mai multe riscuri, primul dintre ele fiind pericolul de a fi depasiti de situatie. Atunci cand un membru al familiei sau un prieten incepe sa aiba probleme in a-si duce la bun sfarsit sarcinile coditiene, comunicarea si planificarea sunt foarte importante. Desi este o discutie frustranta pentru cei implicati, este esential ca toate partile sa isi exprime punctele de vedere si persoana afectata de boala sa inteleaga ca niste schimbari inevitabile vor avea loc.

event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Durerea anticiptata

Insa cel mai mare risc cu care se confrunta apropiatii pacientilor diagnosticati cu dementa este asa-zisa „durere anticipata”. Date fiind caracteristicile acestei boli, in special incurabilitatea acesteia si felul in care abilitatile persoanei afectate se degradeaza treptat, este foarte comun pentru cei din jurul pacientului sa se confrunte cu sentimente similare cu cele de durere ce apar in urma mortii unei persoane dragi. S-a constatat ca familiile pacientilor afectati de dementa trebuie sa indure doua decese: incetul declin psihologic al persoanei pe care o cunosteau de atatia ani, si intr-un final moartea fizica a acestiea.

Termenul de durere anticipata a fost introdus pentru prima oara in timpul celui de-al doilea razboi mondial, acesta fiind folosit pentru a descrie sentimentele familiilor soldatilor aflati pe front, ca o metoda prin care mintea se impaca emotional cu posibilitatea foarte reala ca respectivii soldati sa nu se mai intoarca vreodata acasa. Desi se crede ca aceste efect ar putea fi o modalitate de a reduce durerea ce apare cand o persoana draga moare, situatia este diferita in cazul familiilor celor bolnavi de dementa. In aceste cazuri, durerea cea mai mare este provocata de pierderile ce s-au produs deja, cum ar fi diverse amintiri sau abilitati ale pacientului.

Astfel, durerea nu este o anticipare a ceea ce va urma, ci o consecinta a realitatii vizibile. Insa aceasta atitudine poate afecta psihic insusi pacientul, acesta simtind si mai intens ca este o povara pentru cei din jur. De aceea este important ca membrii familiei unui pacient cu dementa sa gaseasca propriile moduri de a se impaca cu durerea si de a gasi forta psihica necesara de a fi un element pozitiv in viata pacientului.

Agresivitatea pacientilor

O alta problema cu care se confrunta apartinatorii pacientilor cu dementa este agresivitatea acestora. Odata cu evolutia afectiunii, pacientii pot deveni agresivi verbal sau fizic iar managementul unui asemenea comportament este foarte dificil. Li se recomanda celor care ingrijesc un bolnav de dementa, de regula membri ai familiei, rabdare si chiar sesiuni de psihoterapie. Astfel, vor elimina stresul acumulat, vor invata sa gestioneze comportamentele nedorite si vor ajuta bolnavul sa evite pe cat posibil izolarea.

Uitatrea si comportamentele repetitive

Stres si nemultumiri se acumuleaza, de asemenea, si din cauza comportamentului repetitiv al bolnavilor de dementa, precum si din cauza faptului ca oricine ingrijeste un astfel de bolnav trebuie sa repete chiar si de mai multe ori acelasi lucru in timp foarte scurt. Si in acest caz, sedintele de psihoterapie pot ajuta foarte mult persoana sau persoanele care au grija de un bolnav de dementa.

Specialistii Neuroaxis sunt pregatiti sa va consilieze si sa va ofere suport in astfel de situatii.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up