Cum susții o persoană cu boala Alzheimer de sărbători? Iată cum o poți ajuta să se bucure de timp de calitate

Sărbătorile de iarnă, în special Crăciunul petrecut alături de cei apropiați, de familie, de prieteni sunt un prilej de încântare, de intimitate și de voie bună. Pentru o persoană care trăiește cu demență, așa cum este maladia Alzheimer, sărbătorile pot fi copleșitoare, ceea ce produce dificultăți și presiune, atât asupra persoanei care trăiește cu demență, cât și asupra aparținătorilor.   

Dacă un om drag din familia ta, fie mama, fie tatăl, ori poate bunica sau bunicul, are demență – Boala Alzheimer, iată cum îl poți ajuți, rămânându-i alături și făcându-i experiența Crăciunului mai ușoară.

Creează un spațiu sigur și primitor

Pune decorațiunile treptat

Dacă alegi să decorezi bradul și casa de Crăciun, încearcă să o faci treptat, pe parcursul mai multor zile. În felul acesta persoana cu Alzheimer va primi schimbarea mult mai natural și nu se va simți copleșită. Ar fi recomandat să renunți la decorațiunile foarte mari, la luminile prea colorate și puternice și la firele instalațiilor care se încurcă pe podea. Alege să decorezi cu simplitate și cumpătare. 

event

Fii atent la ce simptome ai! Fa-ti o programare la neuroaxis

Evită decorațiunile periculoase

O alternativă la lumânările naturale aprinse ar putea să fie lumânările electrice. Dacă totuși preferi lumânările obișnuite, nu le lăsa niciodată nesupravegheate. Totodată, evită decorațiunile foarte fragile, precum și pe cele cu aspect comestibil, ca de exemplu fructele artificiale.  

Incearcă să menții o atmosferă familiară

Persoana cu Alzheimer se poate simți debusolată dacă introduci în program prea multe elemente și activități noi. Încearcă să păstrezi totul în limitele familiarității, pentru ca persoana dragă cu demență să se simtă mai relaxată. Planifică mesele la orele obișnuite, alege preparate tradiționale, pe care persoana dragă le știe. Planifică activitățile după o rutină deja cunoscută, într-un cadru familiar, ca să eviți orice potențial moment de confuzie. 

Pune muzica preferată

Cântecele cunoscute de sărbători, la volum potrivit, vor da o notă în plus de familiar și de relaxare în căminul vostru. Asigură-te că persoana cu Alzheimer se simte bine ascultând muzica aleasă de tine, sau încercați chiar să o alegeți împreună.

Adaptează activitățile de vacanță

Ca să ajuți persoana cu demență să se simtă bine și confortabil în timpul sărbătorilor de iarnă, te mai sfătuim și să:  

Faceți pregătiri impreună

Oferă-i omului drag prilejul să se implice în micile activități de pregătire a sărbătorilor. Propune-i să amestece aluatul sau să decoreze prăjiturile. Puteți împodobi bradul împreună sau crea felicitări pentru prieteni. Încercați să vă axați pe activitate în sine, mai mult decât pe rezultatul final.  

Invită un număr restrans de oameni

Ca să păstrezi un cadru intim și relaxant, încearcă să inviți doar persoane foarte apropiate, în număr restrâns. Îți recomandăm să alegi și un moment al zilei potrivit, astfel încât întâlnirea să nu devină obositoare.  

Pune-i la dispoziție și o cameră liniștită

Dacă pregătești o întâlnire sau o petrecere acasă, asigură-te că dispui și de o cameră sau de un spațiu mai ferit, liniștit și relaxant, pentru situația în care persoana dragă cu Alzheimer dorește să se retragă. Totodată, în acel spațiu, va putea primi și interacționa pe rând cu invitații.  

Pregătește-i și pe invitați

Este extrem de important să îi pregătești și pe eventualii invitați pentru sărbătorile alături de o persoană cu demență. Este important să îi cunoască starea, să îi înțeleagă nevoile, să știe ce măsuri ai luat pentru a crea mai mult confort omului aflat într-o situație atipică, astfel încât să își poată ajusta atitudinea și așteptările proprii.

Explică-le invitaților situația

Îți sugerăm să îi informezi pe oaspeți din timp despre orice schimbare de comportament, ori de memorie, pe care persoana cu Alzheimer a suferit-o de la ultima lor vizită. Arată-le și fotografii recente, ca să se familiarizeze cu eventualele schimbări.  

Oferă-le sfaturi pentru o mai bună comunicare

Sugerează-le invitaților să acorde o atenție sporită modului în care comunică și interacționează. Sfătuiește-i să asculte cu răbdare, să nu critice eventualele comentarii repetitive, să nu corecteze erorile și nici să întrerupă atunci când discută cu persoana cu demență. 

Propune activități

Explică-le din timp oaspeților ce activități ați planificat, alături de persoana cu Alzheimer, sau sugerează-le ceva ce ar putea aduce și ar fi util. Un album cu fotografii, de exemplu. 

Dacă ai angajat o persoană care are grijă îndeaproape de omul drag cu demență, iar aceasta lucrează neobosit pentru a-l ajuta, nu uita că și îngrijitorii au nevoie de timpul lor de relaxare de Crăciun. 
Nu în ultimul rând, ține cont și de propria ta stare de bine și de relaxare. Acceptă că nu trebuie să fie totul perfect și bucură-te de puterea lui împreună. Împreună suntem #NeuroPuternici. Sărbători fericite! 

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up