Dependenta de nicotina, o afectiune ce poate fi tratata!

Dependenta de nicotina este o afectiune care se manifesta la un numar tot mai mare de romani. Ingrijorator este faptul ca in tara noastra dependenta de substanta cunoscuta cu numele de nicotina afecteaza aproximativ 50% dintre adolescenti si 10% dintre copii cu varste mai mici de 13 ani. Fumul de tigara, de la trabuc si aburii produsi de dispozitivele electronice are in compozitie sute de substante chimice nocive insa principalul element care afecteaza grav sanatatea personala si a celor din jur este nicotina.

Dependenta de nicotina este caracterizata ca incapacitatea de a renunta la folosirea acestei substante, chiar si in situatiile in care starea de sanatate este afectata. Nicotina este considerata un drog periculos, datorita modificarilor pe care le determina la nivel cerebral. Efectele de scurta durata, de placere, transmise creierului determina stimularea consumului de nicotina.

Renuntarea la acest obicei produce stari de anxietate, nervozitate, iritabilitate, lipsa de concentrare si sevraj. Dependenta de tutun vine cu o serie de modificari in functionarea organismului, fapt ce determina instalarea unor boli grave ce uneori duc la deces.

Dependenta de tutun poate afecta sanatatea celor din jur

Obiceiul de a fuma scade calitatea vietii! Persoanele dependente nu se pot bucura de activitatile de rutina fara doza regulata de nicotina, si de multe ori ii expun pe cei dragi la aceasta substanta toxica si ii fac partasi la un viciu nociv. In multe dintre situatii copiii manifesta reactii alergice datorita substantelor inhalate si pot dezvolta afectiuni respiratorii grave insa in foarte multe cazuri, fumatul este asociat cu un obicei normal, fapt pentru care este preluat de la varste fragede. Cei mai multi dintre dependentii de nicotina nu reusesc sa trateze aceasta afectiune decat cu ajutor specializat, cu multa vointa, multe sedinte si consultatii de psihiatrie.

Cum poate fi recunoscuta dependenta de nicotina

Aceasta dependenta poate fi recunoscuta usor. Pacientii nu se pot opri din fumat chiar si dupa mai multe incercari. Tentativele de renuntare la acest viciu provoaca stari de disconfort psihic, nervozitate, anxietate si iritabilitate exagerata. Multe persoane manifesta stari de furie, depresie, pofta exagerata de mancare sau chiar apatie.  Pacientii cu afectiuni pulmonare si cardiace nu se pot abtine sa fumeze chiar daca stiu riscurile la care se supun si cat de tare le este afectata starea de sanatate.

Numerosi pacienti dependenti de nicotina isi modifica stilul de viata, renuntand sa iasa la restaurant sau sa mearga in locurile publice in care fumatul este interzis, insa exista si indivizi care renunta sa tina legatura cu familia si prietenii daca acest obicei nu le este permis.

Dependenta de nicotina poate fi tratata cu ajutor specializat

Pacientii care doresc sa renunte la aceasta dependenta, pot trece mai usor peste procesul de dezintoxicare cu ajutor specializat. In cabinetele de psihiatrie, consultantii si medicii fac ca aceasta etapa sa fie mai usor de suportat. Un plan de tratament bine stabilit include deopotriva masuri pentru imbunatatirea starii psihice si masuri care au efecte asupra sanatatii fizice.

Tratamentul pentru indepartarea dependentei presupune folosirea unor substante si a unor medicamente substituente care contin nicotina. Pentru a atenua nevoia de fumat si pentru a preveni instalarea starii de sevraj, este important sa se utilizeze plasturi cu nicotina, guma cu nicotina, pastile sau spray nazal cu nicotina. Acestea sunt de obicei asociate cu medicamente cu efect antidepresiv si substante care actioneaza ca inhibatori ai receptorilor de nicotina la nivelul creierului.  Dozele trebuie ajustate in functie de evolutia personala. Fiecare vizita in cabinetul medicului psihiatru reprezinta un pas mai aproape de un mod de viata normal.

Dependenta de nicotina este mai usor rezolvata prin integrarea pacientului in grupuri organizate de sustinere si consiliere. Adoptarea unui mod de viata mai activ si mai dinamic ajuta in lupta cu aceast viciu.

Last Updated on March 29, 2024

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up