In prezent, tot mai multe afectiuni neurologice pot fi depistate mai usor si intr-un stadiu incipient gratie aparatelor ultraperformante. Unul dintre cele mai utilizate aparate in neurologie este electromiograful (EMG).
Investigatia cu EMG se numeste electromiografie si cu ajutorul ei se inregistreaza activitatea electrica a nervilor si a muschilor. Atunci cand sunt activi, muschii produc impulsuri electrice direct proportionale cu nivelul contractiei musculare.
Medicii specialisti utilizeaza acest test pentru a depista activitati electrice anormale la nivelul muschilor, cauzate de afectiuni precum: inflamatii musculare, distrofie musculara, scleroza laterala amiotrofica, leziuni ale sistemului nervos periferic, hernie de disc etc.
Cand este recomandata o electromiografie?
Exista numeroase afectiuni neurologice care pot fi diagnosticate printr-o electromiografie, iar in randurile urmatoare enumeram cateva cazuri in care este esentiala:
- stabilirea cauzelor inexplicabile de slabiciune musculara;
- stabilirea diferentelor dintre slabiciunile musculare care provin de la afectiuni musculare periferice si cele care sunt cauzate de afectiuni ale sistemului nervos;
- stabilirea diferentelor dintre slabiciunile muschilor cauzate de afectiuni propriu-zise si cele cauzate de nefolosirea muschilor la parametrii normali;
- diferentierea intre: o tulburare de natura psihosomatica, o afectiune a sistemului nervos central (encefal si maduva spinarii) sau un sindrom neurogen periferic.