28.12.2017

Specializari

28.12.2017 Specializari

In prezent, tot mai multe afectiuni neurologice pot fi depistate mai usor si intr-un stadiu incipient gratie aparatelor ultraperformante. Unul dintre cele mai utilizate aparate in neurologie este electromiograful (EMG).

Investigatia cu EMG se numeste electromiografie si cu ajutorul ei se inregistreaza activitatea electrica a nervilor si a muschilor. Atunci cand sunt activi, muschii produc impulsuri electrice direct proportionale cu nivelul contractiei musculare.

Medicii specialisti utilizeaza acest test pentru a depista activitati electrice anormale la nivelul muschilor, cauzate de afectiuni precum: inflamatii musculare, distrofie musculara, scleroza laterala amiotrofica, leziuni ale sistemului nervos periferic, hernie de disc etc.

Sursa foto: https://www.nni.com.sg

Cand se recomanda testul cu electromiograful EMG

Exista numeroase afectiuni neurologice care pot fi diagnosticate printr-o electromiografie, iar in randurile urmatoare enumeram cateva cazuri in care este esentiala:

– stabilirea cauzelor inexplicabile de slabiciune musculara;

– stabilirea diferentelor dintre slabiciunile musculare care provin de la afectiuni musculare periferice si cele care sunt cauzate de afectiuni ale sistemului nervos;

– stabilirea diferentelor dintre slabiciunile muschilor cauzate de afectiuni propriu-zise si cele cauzate de nefolosirea muschilor la parametrii normali;

– diferentierea intre: o tulburare de natura psihosomatica, o afectiune a sistemului nervos central (encefal si maduva spinarii) sau un sindrom neurogen periferic.

In ce consta testul EMG

Electromiografia se realizeaza in doua etape:

Prima etapa a investigatiei consta in evaluarea conducerii nervoase pe nervii senzitivi si motori. Pentru asta se folosesc electrozi ca niste discuri de mici dimensiuni care se lipesc pe suprafata pielii. Acestia inregistreaza posibilele probleme ale nervilor stimulati cu curent electric. Computerul calculeaza viteza de conducere nervoasa, dar si alti parametri functionali ai activitatii nervoase.

A doua etapa a investigatiei consta in insertia unui ac (de unica folosinta) cu functie de electrod in masa musculara. Procedura poate provoca o durere usoara sau moderata, precum si o mica sangerare. La pacientii care fac tratament cu anticoagulante aceasta investigatie este contraindicata. In astfel de cazuri se recomanda, la indicatia medicului specialist, intreruperea tratamentului cu aproximativ 4-5 zile inainte de investigatie. Semnalele electrice pe care le inregistreaza acul electrod sunt analizate de un computer, care ofera informatii importante despre nervi si muschi.

Riscuri

Testul cu electromiograful EMG prezinta riscuri minore. In cele mai multe cazuri, pacientii resimt o usoara durere musculara pe parcursul catorva zile.

Tipuri de investigatii cu electriomiograful EMG

Cu ajutorul acestui aparat se pot face mai multe tipuri de investigatii. In functie de simptomatologie si istoric se poate opta pentru urmatoarele: electroneurografie (ENG) de tip VCS/VCM fara ac, electromiografie EMG cu ac, electromiografie cu stimulare electrica repetitiva, electromiografie analiza tremor si electromiografie cu teste vegetative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonati-va la newsletter-ul nostru: