Coșmarurile frecvente reprezintă o tulburare de somn din categoria parasomniilor asociate cu somnul REM (a patra fază a somnului), care apare din cauze diverse și poate fi semnul unei psihopatologii subiacente și tratabile. Coșmarurile ocazionale nu intră în această categorie, ci doar cele recurente, caz în care se și impune un consult de somnologie.
În continuare, specialiștii noștri în somnologie te vor ajuta să înțelegi care sunt cauzele coșmarurilor recurente, când ar trebui să te îngrijoreze și ce tratamente sunt disponibile pentru această tulburare. Neuroaxis, prima clinică din București specializată în neurologie și afecțiuni conexe, pune acum la dispoziția pacienților un laborator de somnologie dotat cu tehnologie de ultimă generație, unde experți în acest domeniu diagnostichează și tratează tulburările de somn.
Cauzele coșmarurilor
Experții în somnologie diferențiază coșmarul de un vis urât: în vreme ce ambele au un conținut cu puternic impact emoțional negativ, numai coșmarul este atât de tulburător încât te trezește din somn. Simptome fizice precum un ritm cardiac crescut sau transpirație pot fi resimțite la trezirea dintr-un coșmar, la fel, o stare de frică, anxietate ori tristețe profundă, în funcție de conținutul coșmarului.
Aproximativ 20% dintre copii au coșmaruri frecvente – săptămânal sau mai des. În cazul adulților, studiile arată procente mult mai scăzute: între 2% și 6%.
Coșmarurile apar, de regulă, în a doua jumătate a nopții, când petrecem mai mult timp în somnul REM, și pot avea drept cauză:
– stresul;
– o serie de tulburări psihice: depresia, anxietatea, tulburarea bipolară, schizofrenia, tulburarea de stres posttraumatic;
– un eveniment cu impact emoțional negativ, cum este decesul unei persoane apropiate;
– administrarea unor substante care afectează sistemul nervos.
În studiile de specialitate au apărut și cazuri de persoane afectate de această parasomnie care au o arhitectură a somnului alterată, adică au o trecere anormală prin etapele somnului. Iar o serie de cercetări au descoperit o legătură între coșmaruri și apneea în somn obstructivă, dar specialiștii au punctat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica această asociere.
Coșmarurile și impactul asupra calității vieții
Perturbările nocturne datorate coșmarurilor fac dificilă relaxarea mintală care permite reîntoarcerea la somn. Ca urmare, dormim insuficient, iar asta provoacă somnolență diurnă, modificări ale dispoziției și o înrăutățire a funcției cognitive.
Persoanele care se privează de somn în încercarea de a nu mai trece prin experiența coșmarurilor pot experimenta un somn REM cu coșmaruri și mai intense, care le va determina să se priveze de somn și mai mult, intrând într-un cerc vicios ce culminează cu o nouă tulburare de somn: insomnia.
Nu în ultimul rând, coșmarurile ce au drept cauză subiacentă o tulburare mintală precum depresia ori anxietatea pot exacerba manifestările bolii de fond.
Terapia pentru coșmaruri
În funcție de cauza coșmarurilor, ce va fi stabilită de medicul specialist în urma consultației și a investigațiilor de specialitate, tratamentul poate consta în psihoterapie (terapie cognitiv-comportamentală), medicație sau o combinație a celor două.
Cum multe coșmaruri sunt generate de frici, psihoterapeutul poate încerca terapia de expunere și desensibilizarea, pentru a reduce reacția emoțională la aceste frici. Și hipnoza face parte din tehnicile abordate în cazul coșmarurilor, la fel, relaxarea musculară progresivă, menită să reducă stresul.
În ce privește medicația prescrisă în cazul coșmarurilor, aceasta vizează cauza subiacentă și este, de regulă, anxiolitică, antidepresivă sau antipsihotică.
Cand ceri ajutor de specialitate
Este cazul să te programezi la un specialist dacă:
– ai coșmaruri o dată pe săptămână sau mai des;
– coșmarurile îți afectează somnul și, prin extensie, activitatea diurnă;
– apariția coșmarurilor a coincis cu administrarea unor medicamente.
Ține un jurnal cu frecvența coșmarurilor și conținutul lor. Astfel de detalii vor ajuta medicul să înțeleagă mai bine ce le cauzează și să aleagă cea mai eficientă terapie pentru tine.
Iar când decizi că ai nevoie de o consultație de specialitate pentru a scăpa de coșmaruri, nu ezita să te programezi la clinica Neuroaxis din București, unde vei beneficia de experiența unor medici specializați în diagnosticarea și tratarea tulburărilor de somn.
Programează-te online sau contactează-ne pentru detalii.