Semne de depresie. Cum se comporta cei care nu stiu ca sunt in depresie

Observi ca esti obosit sau nu te poti concentra la fel de bine ca altadata. Iti spui ca traversezi o perioada aglomerata din viata si ca o sa treaca. Observi ca ai insomnii frecvente si nu ai pofta de mancare, sau din contra, mananci prea mult. Iti spui ca e de la stres si ca daca pleci intr-o mini-vacanta, te vei simti mai bine. De fapt, poti sa manifesti semne de depresie fara sa stii cum sa le interpretezi. Daca le ignori,  poti ajunge intr-un punct in care nu te mai recunosti si nu stii cum sa faci fata situatiei in care esti.

Ce este depresia?

Depresia este o afectiune din spectrul afectiv care poate influenta negativ calitatea vietii, imaginea de sine si in cazuri severe, poate provoca suicid. Depresia poate sa apara oricand, la oricine, si poate sa fie tratata in urma consultului cu medicul specialist.

La Neuroaxis, medicul Catalina Hogea, medic specialist psihiatru cu competente in psihoterapie, te poate ajuta sa iti dai seama ce se intampla cu tine si sa te indrume sa depasesti momentele care provoaca depresie.

Primele semne ca esti in depresie

Chiar daca ai impresia ca stii cum arata depresia si stii sa observi semne de depresie, fii atent la tine sau la cunoscutii tai la semnale pe care in mod normal le-ai ignora. Chiar daca o stare de oboseala sau tristete profunda par sa se plieze pe situatia traita, fii atent la o serie de semne de depresie, precum:

1. Sentiment de auto-devalorizare

2. Lipsa interesului fata de activitati

3. Lipsa poftei de viata

4. Lipsa poftei de mancare

5. Libido scazut

6. Insomnia

7. Stare constanta de indecizie

8. Memorie slabita

Cum arata depresia cand nu stii ca o ai

1.     Depresia este diferita de la o persoana la alta. Doua persoane care au depresie pot sa nu aiba nici un simptom in comun. Una dintre ele poate avea o stare similara cu tristetea, sa aiba insomnii, sa-i lipseasca pofta de mancare si sa aiba probleme de concentrare. Cealalta persoana poate sa nu simta tristete, dar sa-si piarda interesul chiar si pentru activitatile preferate. Poate sa aiba un somn normal, dar sa fie obosit atat fizic, cat si psihic. Insa, in ambele cazuri poate fi vorba despre depresie.

2.     Depresia se manifesta progresiv. Pot aparea mici schimbari de dispozitie de la zi la zi, insesizabile persoanei care le manifesta, mai ales daca nu stie la ce sa fie atenta. Daca semnele depresiei sunt ignorate pentru multa vreme, este posibil sa te trezesti intr-o zi si sa nu te recunosti.

3.     Semne de depresie pot aparea la intervale mai mari de timp. Chiar daca se manifesta progresiv, simptomele noi pot aparea si la diferenta de cateva luni. Poti sa te simti lipsit de energie, iar peste cateva saptamani, sa ai in plus si o stare de iritare. E posibil sa nu-ti dai seama ca cele doua stari sunt corelate si denota aceeasi tulburare afectiva.

4.     Poti sa fii depresiv si sa nu fii constient de acest lucru, in urma unei situatii dificile din viata. In urma unei despartiri, a pierderii locului de munca sau a unui esec, poti sa simti nevoia de izolare, sa ai insomnii sau un dezechilibru alimentar si sa consideri ca asa este normal. Depresia nu este conditionata de un eveniment concret, insa poate fi stimulat de unul.

5.     O serie de semne de depresie par sa nu reprezinte ceea ce stii tu despre aceasta afectiune. Chiar daca te-ai informat asupra depresiei, este posibil sa ai simptome pe care nu le validezi ca facand parte din definitia pe care o ai asupra ei. Poti sa ai o stare de amorteala sau sa nu fii interesat de lucrurile din jurul tau, dar sa nu te consideri depresiv.

Nu ignora modificarile afective, chiar daca ti se par normale. Cere ajutor daca te simti coplesit si nu stii ce se intampla cu tine.

Vino la un consult specializat de psihiatrie la clinica Neuroaxis ca sa fii in controlul propriilor tale stari.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Neuroștiința din spatele Crăciunului. Cum se activează „circuitul fericirii”

Noutati

Cum ți se schimbă creierul iarna

Noutati

8 motive pentru care creierul tău iubește sărbătorile de iarnă

Noutati
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi direct în inbox informații esențiale din sfera sănătății creierului.

keyboard_arrow_up