Depresia la barbati. Cum se manifesta?
Semnele si simptomele depresiei pot fi diferite la barbati fata de femei. Desi exista un fundament comun bazat pe energie scazuta si oboseala, pierderea interesului fata de activitati candva placute, insomnia, somn prelungit sau pierderea concentrarii, la barbati, depresia se manifesta mai degraba prin stari de agresivitate decat prin tristete, cu o tendinta mai pregnanta spre abuzul de alcool sau substante halucinogene.
Care sunt simptomele depresiei la barbati?
Conform site-ului Mayo Clinic, diferentele de manifestare sunt determinate de substantele chimice din creier, hormoni, dar si experientele de viata. Principalele simptome ale despresiei masculine sunt:
1. Tendinta spre escapism, prin petrecerea unui timp indelungat la munca sau in alte activitati, precum sportul.
2. Stari de impulsivitate, apatie, iritabilitate, furie sau agresivitate.
3. Neincredere in sine si nevoia constanta de validare exterioara.
4. Tendinta de a da vina pe ceilalti (spre deosebire de femei, care atunci cand sunt in depresie, au tendinta sa se auto-blameze).
5. Nevoia de a se simti in control in orice situatie si in mod constant.
6. Tendinta de a dezvolta o dependenta, fie de alcool, substante halucinogene sau jocuri de noroc.
7. Tendinta de a lua parte la activitati cu un factor ridicat de risc, in cautarea “aventurii”.
Cum se manifesta depresia la nivel fizic la barbati?
Ca orice alta afectiune de natura psihica, depresia lasa urme si asupra corpului. Un barbat care sufera de depresie, diagnosticata sau nu, o va resimti mai puternic decat o femeie la nivel fizic. Va experimenta dureri intense de cap, probleme digestive sau crampe musculare, spre deosebire de o femeie, care va avea in deosebi probleme alimentare (mancat prea mult sau prea putin). De asemenea, un barbat depresiv va avea un libido scazut si probleme de natura sexuala.
Depresia masculina ramane un subiect sensibil, atat datorita faptului ca se poate manifesta atipic fata de imaginea pe care ne-am creat-o asupra depresiei, facand-o mai greu de diagnosticat, dar si datorita faptului ca barbatii tind sa nu vorbeasca despre problemele emotionale si sa nu le valideze drept o potentiala problema de sanatate.
In mentalul colectiv, exista in continuare o stigma asupra tulburarilor psihice, precum depresia, care sunt considerate o forma de slabiciune.
Cum se trateaza depresia la barbati?
Tratamentul depresiei nu este diferit in functie de gen. Depresia este diagnosticata de medicul psiholog sau psihiatru, care pe baza simptomatologiei va prescrie un tratament medicamentos sau psihoterapie, sau un tratament care le contine pe ambele.
Daca in viata ta exista un barbat care prezinta simptomele depresiei, il poti ajuta printr-o serie de mici actiuni, care il pot indemna sa caute ajutor specializat, precum:
1. Recunoaste-i starea. Spune-i ca ai observant o schimbare in comportamentul sau si intreaba-l ce a provocat-o.
2. Ofera-i suport si aminteste-i ca este normal sa ceara ajutor.
3. Promoveaza un stil de viata sanatos, prin dieta si exercitii fizice, si prin exemplul personal.
4. Propune-i sa-si stabileasca niste teluri mai mici, care pot fi atinse si de care se poate bucura
5. Fii atent si semnaleaza cea mai mica tendinta spre suicid. Conform site-ului Cleaveland Clinic, barbatii cu depresie comit suicid intr-un numar mai mare decat femeile.
Daca trupul iti transmite semnale ca ceva nu este in regula, nu-l ignora. Nu-ti fie rusine si nu considera ca suferinta psihica este o slabiciune. Vino la o consultatie de psihiatrie sau psihologie la clinica Neuroaxis si fa primul pas spre o viata echilibrata si armonioasa.
Last Updated on February 21, 2020