Masuri speciale pentru pacientii cu afectiuni neurologice in contextul Coronavirus

Cu numai cateva zile în urma, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat pandemie de coronavirus. Focarul de SARS-CoV-2 a lansat o situatie de urgenta in domeniul sanatatii publice la nivel international. Avand in vedere contextul actual, clinica de neurologie Neuroaxis a luat mai multe masuri pentru siguranta pacientilor si a angajatilor.
Printre acestea se numara dezinfectarea suplimentara a clinicii, cresterea timpului dintre consultatii si posibilitatea de a discuta cu medicul online sau telefonic.

„Mare parte dintre pacientii nostri se afla in categoria de risc, adica au peste 60 de ani si, de multe ori, pe langa afectiunile neurologice, sufera si de boli cardiace sau diabet. Este vital sa se protejeze stand in casa. Totodata, bolile neurologice sunt cronice si pacientii au nevoie de aceeasi monitorizare constanta ca si pana acum. De aceea am lansat consultul prin telemedicina. Iar pentru cei ale caror cazuri medicale nu le permit o consultație online, am luat masuri speciale de protectie in clinica. Trebuie avut in vedere ca anumite probleme neurologice ale pacientilor nu pot fi amanate fara riscul de a deveni mai apoi urgente medicale”, spune Dr. Dan Mitrea, medic neurolog Neuroaxis.

Masurile luate in clinica pentru siguranta pacientilor

 • Se realizeaza un triaj la intrarea in clinica sau telefonic conform recomandarilor Ministerului Sanatatii, pe baza unui chestionar.
 • Pacientii sunt rugati sa vina singuri sau cu cat mai putini insotitori.
 • In urma triajului, pacientii incadrati la un grad de risc scazut, mediu si crescut sunt directionati catre centrele de testare din Bucuresti, dupa ce au primit o masca de protectie si manusi de unica folosinta (in cazul in care triajul s-a facut in clinica).
 • Pacientii care nu au calatorit in zone de risc, nu au intrat in contact cu persoane cu risc sau suspiciune de contaminare si nu au simptome sunt condusi sa se spele pe maini cu apa si sapun si ulterior cu gel dezinfectant pe baza de alcool.
 • Personalul medical si non-medical care intra in contact cu pacientii poarta masti de protectie si se spala pe maini cu apa si sapun dupa care se dezinfecteaza cu solutie pe baza de alcool minim o data pe ora sau de cate ori este necesar.
 • Spatiile de lucru sunt curatate si dezinfectate de doua ori pe zi sau de cate ori este nevoie.
 • Solutiile folosite pentru dezinfectarea sunt: Melsept (pentru podea), Meliseptol (pentru suprafete), Softaman Viscorub de la BBraun (pentru maini).
 • Intre programari exista o perioada de 10 minute tampon pentru a evita aglomerarea culoarelor de asteptare.
masuri speciale covid-19

Consultatii online si telefonic

In cazul specializarilor la care este posibil, consultatiile si controalele pot avea loc online, prin intermediul platformelor Skype sau Whatsapp ori telefonic. Consultatiile posibile online sau telefonic sunt cele care tin de specializarile: Epileptologie, Psihiatrie si Psihologie Clinica. In ce priveste controalele, acestea pot fi facute prin telemedicina indiferent de specializare însa tinand cont de specificul fiecarui pacient in parte.

„Fiecare caz este diferit si unele nu pot fi gestionate de la distanta. In plus, conform legislatiei in vigoare, nu putem elibera rapoarte medicale in urma unei consultatii sau unui control realizat prin telemedicina, putem emite doar o opinie medicala. Însa putem promite ca actul medical va ramane acelasi iar calitatea raspunsurilor va fi aceea cu care v-am obisnuit. Facem tot ce putem sa le fim aproape pacientilor nostri si sa avem grija de siguranta lor”, explica Dr. Dan Mitrea, medic neurolog la clinica Neuroaxis.


Pentru pacientii care aleg telemedicina, sunt cativa pasi care trebuie urmati astfel incat consultatia sau controlul sa fie la fel de eficiente.

 • Pentru trimiterea documentelor medicale va fi folosita aplicatia Medicai, sub indrumarea personalului de la receptie care va trimite link catre aplicatie tuturor pacientilor care isi exprima dorinta de a transmite medicilor documente medicale.
 • Pacientul trebuie sa anunte in prealabil ca doreste o astfel de consultatie in locul uneia clasice, in clinica.
 • In functie de programul pacientului si al medicilor, se va realiza o programare.
 • Pacientul va primi un link de plata si o factura care trebuie achitate integral inainte de consultatia realizata online.

Neuroaxis este prima clinică integrată de neurologie din București care oferă servicii de diagnostic, tratament și monitorizare în toate ramurile neurologiei și specializărilor conexe acesteia: ecografie Doppler, neurochirurgie, psihiatrie, cardiologie, chirurgie spinală, recuperare, reumatologie.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Ateroscleroza – ce este, cauze, simptome, diagnostic și tratament

General

Izolarea sociala si efectele asupra sistemului nervos

Noutati

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin completarea unui chestionar.

keyboard_arrow_up