Alimente benefice pentru sanatatea creierului

Pentru creier, factorii daunatori pot fi de mai multe tipuri: de la mediul toxic de munca si de viata, la stres, accidente, pana la factori genetici. Insa, un factor de multe ori neglijat in ceea ce priveste impactul asupra creierului este nutritia. Poate ca stii ca alimentatia poate avea efecte negative asupra aspectului tau fizic sau asupra sistemului tau cardio-vascular, dar stii care este impactul pentru creier?

In creier se consuma multa energie

Cand spui creier, te gandesti la un motor care nu se opreste niciodata. Chiar si atunci cand noi dormim, creierul ramane treaz si activ. Este organul responsabil de gandire, miscare, simturi sau respiratie, printre altele. Pentru toate aceste activitati, creierul are nevoie de multa “hrana”. Aceasta vine sub forma de energie, pe care o ia si din alimentele pe care le consumi. Prin urmare, fiecare produs pe care il ingerezi are un efect direct asupra functionarii corecte a creierului si a starii tale de spirit.

Creierul este un organ foarte sensibil. Are nevoie in egala masura de perioade de odihna, de stimulare si de relaxare. In ceea ce priveste alimentatia, este foarte important sa:

  •  Nu mananci mult
  •  Sa consumi cat mai putine alimente procesate si cu zahar
  •  Sa-ti imbogatesti dieta cu legume fi fructe

Desi nu exista o dieta “minune” pentru creier, care sa il proteje de boli degenerative, ceea ce consumi sau ceea ce nu consumi are un efect important asupra bunei sale functionari.

Alimente bune pentru creier

Creierul, precum inima sau vasele de sange, are nevoie de alimente bogate in vitamina B, acizi grasi sau antioxidanti (care protejeaza impotriva radicalilor liberi sau a stresului oxidativ), precum usturoiul, care sa-i imbunatateasca functiile. Alimente benefice pentru creier sunt:

1. Cafeaua, bogata in antioxidanti si amino acizi, imbunatateste memoria (consumata in cantitati moderate).

2. Ciocolata neagra contine proteine antioxidante care cresc productia de endorfine si maresc puterea de concentrare.

3. Semintele si nucile contin proteine si vitamine care pot fi un antidot pentru tendintele de depresie, anxietate sau insomnia.

4. Fructele, in special cele de padure, sunt bogate in antioxidanti, imbunatatind memoria si coordonarea motorie.

5. Legumele, in special cele verzi, oxigeneaza corpul, implicit creierul, imbunatatind functia cognitiva.

6. Pestele, precum somonul, este bogat in omega-3, proteine, fier si vitamina B, imbunatatind memoria si procesul de rationalizare.

7. Carnea slaba, precum cea de curcan.

Ce se intampla in creier cand mancam “prost”?

Alimentele de calitate scazuta pentru sanatate, precum produsele procesate sau cele care contin zahar in cantitati mari faciliteaza aparitia inflamatiilor si a stresului oxidativ. Celulele inflamatorii si radicalii liberi deterioreaza tesutul cerebral, determinand instalarea sau agravarea unor tulburari de dispozitie.

Serotonina este un neurotransmitator care ajuta la reglementarea somnului, apetitului, starilor de spirit si gestionarea durerii. In jur de 95% din cantitatea de serotonina este produsa in tractul gastro-intestinal, care depoziteaza milioane de neuroni. Inevitabil, legatura dintre stomac si creier este una directa, conform unui articol publicat de Harvard Medical School. 

O dieta buna, plina de alimente sanatoase, poate preveni instalarea unor simptome grave sau le poate ameliora, precum dieta mediteraneana in cazul dementei.

Societatea contemporana este pe fuga. Fiecare dintre noi vrem sa realizam mai multe lucruri, din ce in ce mai multe lucruri, eventul in acelasi timp. Ritmul alert, inevitabil are repercusiuni asupra corpului si sanatatii. Mesele sunt luate pe fuga si de cele mai multe ori preferam o varianta cat mai la indemana: fast-food, sendvisuri sau conserve.

Un creier sanatos inseamna un corp sanatos si o viata lipsita de griji. Informeaza-te asupra alimentelor benefice pentru creier si asupra celor daunatoare. Elibereaza-ti creierul de toxine ca sa te faca la randul sau fericit.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up