Scolioza definește o curbură anormală a coloanei, care afectează postura și poate genera dureri de spate și chiar radiculopatii. Este o afecțiune de care suferă, conform estimărilor, 2% din populație, la nivel global, și care poate duce la complicații, dacă nu este tratată.
Pentru diagnosticarea și tratamentul adecvat al scoliozei ai nevoie de un medic neurolog. La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, beneficiezi de:
- expertiza unei echipe extinse de medici supraspecializați în toate ramurile neurologiei și în domeniile conexe;
- evaluare complexă, în cadrul unei consultații de neurologie necondiționate temporal, care permite medicului să aloce atât timp cât este necesar pentru o anamneză completă și o examinare clinică riguroasă, dar și pentru prezentarea concluziilor și lămurirea tuturor aspectelor implicate de diagnostic pentru pacienți și aparținători;
- tehnologie performantă pentru efectuarea investigațiilor imagistice recomandate când te confrunți cu probleme la nivelul coloanei vertebrale.
Ce este scolioza
Scolioza este o deformare laterală a coloanei vertebrale, cu rotația vertebrelor, care poate apărea pe partea stângă, pe dreapta sau pe ambele, în secțiuni diferite ale coloanei. Scolioza lombară este cea mai comună formă, urmată de cea toracală și de combinația lor, când curbura anormală de la nivel lombar se continuă în secțiunea mediană a coloanei. Scolioza cervicală este cel mai rar întâlnită.
Majoritatea oamenilor prezintă un grad de deformare a coloanei, determinat de folosirea predilectă a unei mâini (cea dominantă) în efectuarea sarcinilor zilnice – efortul asimetric influențează coloana și musculatura care o susține. O curbură sub 10 grade este acceptată ca normală, însă când apare o deviere peste acest nivel, primești diagnosticul de scolioză.
În funcție de gradul curburii, aceasta este clasificată ca:
- ușoară – între 10 și 24 de grade;
- moderată – între 25 și 39 de grade;
- severă – de la 40 de grade în sus.
Ideal este să apelezi la medicul neurolog pentru diagnosticare și tratament când deformarea este ușoară, pentru că atunci ai cele mai bune șanse de a-i stopa progresia și de a preveni durerile și complicațiile printr-un tratament non-invaziv, cum este terapia fizică. Înclinarea corpului într-o parte, umerii nealiniați și șoldurile disproporționate sunt semnale de alarmă pentru scolioză – dacă le observi când te privești în oglindă, programează o consultație de neurologie la Neuroaxis.
Cauzele scoliozei
Boala debutează, de regulă, în copilărie și progresează la pubertate, favorizată de puseul de creștere asociat adolescenței, dar poate apărea și la vârstă adultă, pe fondul unor afecțiuni sau ca rezultat al unor leziuni. Cauzele scoliozei pot fi:
- ereditare (tinde să apară în familie);
- congenitale (malformații);
- traumatice (leziuni ale coloanei vertebrale);
- degenerative (apărute pe fondul îmbătrânirii sistemului osteoarticular și dezvoltării unor afecțiuni precum osteoporoza sau artrita);
- afecțiuni neuromusculare;
- un proces tumoral.
În cele mai multe cazuri, însă, nu pot fi depistate cauze specifice. Peste 80% din scoliozele diagnosticate sunt clasificate ca idiopatice.
Factorii de risc
- Istoricul medical de scolioză, având în vedere componenta ereditară a bolii.
- Sexul – fetele/femeile prezintă un risc mai mare decât băieții/ bărbații de a dezvolta o formă severă.
- Vârsta – deformarea coloanei începe în copilărie și cele mai multe cazuri sunt diagnosticate la începutul adolescenței.
- Prezența unei afecțiuni neuromusculare.
Simptome asociate cu scolioza
O scolioză ușoară poate să nu dea simptome, dar poate genera deja asimetrii vizibile (corpul începe să se încline într-o parte). Când începe să se manifeste clinic, pot apărea, în funcție de severitatea afecțiunii:
- dureri de spate;
- durere care coboară pe picioare, parestezii, slăbiciune musculară la nivelul membrelor inferioare, incontinență (când există compresie nervoasă);
- probleme de postură – dificultatea de a menține o poziție dreaptă, dificultatea de a sta în picioare/așezat, umeri inegali, șolduri disproporționate, un omoplat proeminent, capul nealiniat cu pelvisul;
- senzație de oboseală la nivelul spatelui, după o perioadă mai lungă de stat în picioare sau în șezut;
- probleme de respirație (când curbura este foarte accentuată).
Cât de dureroasă este scolioza?
Scolioza este dureroasă când e severă. O curbură pronunțată, care duce la compresie nervoasă, poate genera dureri foarte puternice, ascuțite, care radiază în membre și sunt însoțite de parestezii.
Când apare durerea, programarea la medicul neurolog este urgentă. Ai nevoie rapid de un diagnostic corect și de inițierea tratamentului, nu doar pentru ameliorarea simptomelor, ci și pentru stoparea evoluției bolii și prevenirea complicațiilor.
Tipuri de scolioză
Există patru tipuri de scolioză, diferențiate de cauze, de predispoziția la agravare și de vârsta la care se manifestă. Scolioza la copii poate fi, de exemplu, idiopatică, congenitală sau neuromusculară, în vreme ce la adulți, aceasta poate fi doar idiopatică sau degenerativă.
Iată caracteristicile fiecăruia dintre aceste tipuri:
Idiopatică
Este cea mai întâlnită formă a bolii – peste 80% din cazuri. Idiopatic înseamnă fără o cauză specifică, dar studii recente arată că este foarte probabilă implicarea factorului ereditar.
Aceasta debutează la începutul adolescenței, se agravează în special în cazul fetelor și poate rămâne nediagnosticat până la vârstă adultă. Când boala este depistată la copii mai mici de 2 ani, se numește scolioză idiopatică infantilă.
Congenitală
Se dezvoltă din cauza unor anomalii osoase – vertebre formate incorect în viața intrauterină. Pe măsură ce copilul crește, coloana se curbează anormal și apar asimetriile. Rar, boala este depistată în primii ani de viață, diagnosticul fiind pus mai târziu în copilărie, când postura este vizibil afectată. Este o formă care se pretează la intervenție chirurgicală, dacă deformarea este continuă, cu risc ridicat de complicații.
Neuromusculară
Prezența unei afecțiuni neuromusculare vine cu un risc foarte ridicat de dezvoltare a scoliozei neuromusculare. În afecțiuni precum paralizia cerebrală sau distrofia musculară, mușchii paravertebrali sunt slab dezvoltați și dezechilibrați, lucru care favorizează curbarea anormală a coloanei.
90% din persoanele diagnosticate cu distrofie musculară Duchenne, 80% din cele cu atrofie musculară spinală și până la 70% din cele cu paralizie cerebrală dezvoltă scolioză severă.
Degenerativă
Este un tip aparte de scolioză, care apare la vârstă adultă și afectează persoanele de peste 50 de ani. Aceasta este o afecțiune secundară, efect al proceselor degenerative care au loc la nivelul coloanei vertebrale – vertebrele și discurile uzate, mușchii slăbiți determină o aliniere incorectă – și care este însoțită, de regulă, de compresie nervoasă. Durerea neuropată este un simptom frecvent.
Diagnosticarea scoliozei la Clinica Neuroaxis
Consultația de neurologie, cu examinarea atentă a coloanei vertebrale, este primul pas în obținerea diagnosticului. După anamneză și examenul clinic complet, medicul va recomanda efectuarea de investigatii de imagistica pentru confirmarea scoliozei și determinarea gradului de curbură a coloanei vertebrale.
La Neuroaxis, acestea sunt efectuate cu tehnologie performantă, care asigură imagini de rezoluție înaltă și confort sporit pentru pacienți.
Scolioza la adulți vs copii
- Este mai frecvent diagnosticată la copii și adolescenți, decât la adulți.
- Cei mai mulți dintre copiii cu scolioză prezintă forma idiopatică. La adulți este depistată preponderent forma degenerativă.
- Scolioza cu cel mai ridicat risc de agravare până în punctul în care este necesară intervenția chirurgicală, cea neuromusculară, afectează copiii, nu și adulții.
- Copiii cu o curbură a coloanei de 20-50 de grade pot beneficia de pe urma tratamentului cu corset, pentru stoparea evoluției bolii. La adulți, acesta nu dă rezultate.
Și copiii, și adulții pot beneficia însă de pe urma terapiei fizice, dacă sunt diagnosticați în stadiul incipient al bolii, când coloana prezintă o curbură ușoară.
Tratamentul scoliozei
În cele mai multe cazuri de scolioză, tratamentul este non-invaziv și constă în terapie fizică (kinetoterapie) combinată cu medicație, dacă deformarea coloanei generează dureri. Urcând pe scara severității, pot deveni necesare purtarea unui corset sau intervenția chirurgicală – recomandată și practicată doar în cazurile grave.
Tratamentul scoliozei fără operație
În funcție de situație, medicul poate recomanda:
- gimnastică medicală. Un program de recuperare medicală stabilit de un kinetoterapeut experimentat, pe baza recomandărilor făcute de neurolog, poate ajuta la întărirea musculaturii vertebrale, pentru a asigura o mai bună susținere a acesteia, și chiar la ameliorarea gradului curburii;
- practicarea susținută a unui sport care nu pune presiune pe coloană, dar ajută la dezvoltarea musculaturii paravertebrale, cum este înotul;
- purtarea unui corset se impune când boala e diagnosticată în faza de creștere, iar curbura are între 20 și 50 de grade. Presiunea corectivă pe care acest dispozitiv îl exercită asupra coloanei împiedică agravarea bolii;
- administrarea de analgezice sau antiinflamatoare nesteroidiene, dacă există dureri de spate.
Tratamentul chirurgical
Intervenția chirurgicală este rară și este recomandată doar când curbura coloanei este extrem de accentuată – peste 50 de grade – și prezintă risc ridicat de complicații severe: leziuni nervoase, dureri puternice și continue, afectarea organelor interne, incontinență, dificultăți de respirație.
În cazul copiilor și adolescenților, care au coloana flexibilă, operația are rol corectiv. La adulți, corecția nu este posibilă, iar intervenția este practicată exclusiv cu scopul de a împiedica progresia boli.
Programează-te la Neuroaxis pentru examinarea coloanei vertebrale
Studiile arată că mulți adulți care prezintă o curbură anormală a coloanei rămân nediagnosticați până când boala începe să dea dureri la nivelul spatelui. Te încurajăm să îți analizezi postura în oglindă și să te prezinți la medicul neurolog, dacă observi asimetrii la nivelul umerilor sau șoldurilor, pentru că o diagnosticare timpurie te ajută să oprești boala din evoluție, să previi complicațiile și să-ți păstrezi calitatea vieții.
Programează-te pentru consultație la Neuroaxis ca să afli dacă ai scolioză. În prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, ai siguranța unei consultații amănunțite și a unui diagnostic cert.
Te-ar putea interesa:
Ce nu stii despre scolioza
- Foarte putini pacienti cu scolioza ajung la operatie. Pentru a indrepta coloana este necesara efectuarea unor exercitii fizice, insa medicul poate prescrie un tratament, cu scopul de a diminua simptomele.
- Scolioza idiopatica si cea degenerativa (subtip al scoliozei idiopatice) sunt singurele tipuri prezente la adult. Cea degenerativa are o perioada de dezvoltare mai lunga si apare odata cu trecerea anilor. De asemenea, poate fi rezultatul unei accidentari sau operatii. Cea idiopatica se dezvolta in perioada copilariei, insa primele semne apar odata cu atingerea varstei de adult.
- Apare mai des la femei decat la barbati.
- Pentru cei care sufera de scolioza se recomanda un program de exercitii fizice. Pentru stabilitatea coloanei este nevoie de reducerea greutatii si intarirea musculaturii.
- Poti fi diagnosticat spontan cu scolioza. Chiar daca nu prezinti simptomele bolii, poti fi diagnosticat accidental.
Simptome
- Inegalitatea la nivelul umerilor
- Proeminenta unui omoplat
- Disproportionalitatea soldurilor
- Dureri la nivelul spatelui
- Imposibilitatea de a pastra o pozitie verticala
Diagnosticarea la adulti
- Examen fizic
- Radiografie
In cazul in care medicul constata ca pacientul prezinta o curbura ce are mai mult de 10 grade, atunci este diagnosticat cu scolioza.
Tratamentul este diferit in functie de nevoile pacientului.
Vino la un consult de neurologie la clinica Neuroaxis.