Pacienții cu demență nu își pierd doar amintirile, pe măsură ce boala avansează, ci uită și cum să mestece sau să înghită mâncarea. Din acest motiv, hrănirea lor devine, la un moment dat, dificilă, iar alegerea corectă a alimentelor este esențială pentru a reduce riscul de sufocare sau de pneumonie de aspirație și pentru a le asigura în același timp nevoile nutriționale. Trebuie să știi ce au voie să mănânce bolnavii de Alzheimer, dacă ai în grijă un apropiat diagnosticat cu acest tip de demență. Ție îți va ușura sarcina de a-l hrăni corespunzător și în siguranță, lui îi poate crește calitatea vieții.
În continuare, explicăm ce alimente sunt recomandate și cum trebuie ajustată dieta în funcție de stadiul bolii. Poți folosi acest ghid pentru a alcătui un regim adaptat atât necesităților, cât și preferințelor pacientului. Iar dacă ai nevoie de sfaturi personalizate, te îndrumăm către echipa noastră de neurologi, care are experiență în gestionarea tuturor aspectelor implicate de această afecțiune.
La Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, te așteptăm cu:
- o echipă extinsă de medici supraspecializați în toate ramurile neurologiei și domeniile conexe;
- consultații de neurologie efectuate cu atenție și fără limită de timp;
- tehnologie avansată pentru realizarea investigațiilor imagistice și non-imagistice;
- diagnostice certe, tratamente personalizate și monitorizare în afecțiunile cronice.
Importanța regimului alimentar pentru pacienții cu boala Alzheimer
Pacienții cu Alzheimer și alte tipuri de demență au adesea probleme cu hrănirea – pot uita să mănânce, pot confunda orele meselor sau pot dezvolta preferințe pentru anumite alimente (pe care le consumă în exces), își pot pierde interesul pentru mâncare sau, din contră, pot avea probleme cu supraalimentarea (uită că au mâncat recent și se așază din nou la masă).
Situația se complică, pe măsură ce boala progresează, pentru că apar dificultățile de masticație și de înghițire (disfagie), care cresc riscul de sufocare și de pneumonie de aspirație (care poate duce la deces).
Din aceste motive, regimul alimentar trebuie adaptat la stadiul bolii și la abilitățile pacientului. Pentru că nu mai are capacitatea de a face alegeri alimentare sănătoase și sigure, aparținătorul trebuie să fie cel care face aceste alegeri pentru el.
Un plan alimentar bine conceput are mai multe obiective:
- să asigure un aport adecvat de calorii și nutrienți;
- să prevină deshidratarea și constipația;
- să sprijine funcția cerebrală și sănătatea cardiovasculară;
- să ofere mese ușor de consumat, plăcute și care nu implică riscuri pentru pacient.
Ce au voie să mănânce bolnavii de Alzheimer
Ce au voie să mănânce bolnavii de Alzheimer este, mai degrabă, o chestiune de „ce este recomandat să mănânce bolnavii de Alzheimer” pentru a organismul lor să primească toți nutrienții necesari, în siguranță, iar greutatea lor să rămână în limite rezonabile – nici să nu scadă prea mult, pe fondul pierderii apetitului, nici să nu crească excesiv, din cauza preferințelor alimentare.
Ce alimente să alegi și pe care să le ocolești
Dieta bolnavului de Alzheimer trebuie să fie echilibrată, să includă alimente variate, care susțin sănătatea organismului. Ca linii generale:
- sunt recomandate produsele naturale, proaspete, ușor de digerat și bogate în nutrienți esențiali – antioxidanți (fructe de pădure, legume cu frunze verzi), acizi grași omega-3 (somon, macrou, sardine), vitamine din complexul B, proteine de calitate;
- sunt benefice legumele, fructele, cerealele integrale, lactatele cu conținut redus de grăsimi, proteinele slabe (pui, curcan, pește, carne slabă de porc sau vită, ouă, leguminoase), grăsimile sănătoase (ulei de măsline, avocado, nuci);
- sunt dăunătoare și trebuie consumate cât mai rar și în cantități reduse alimentele cu conținut ridicat de grăsimi – unt, untură, carne grasă -, cele prăjite și cele procesate (mezeluri) sau maturate;
- sunt contraindicate alimente dure sau fibroase, cu care bolnavii se pot îneca – carne uscată, morcovi cruzi, pâine prăjită, biscuiți;
- trebuie redus, totodată, consumul de zaharuri rafinate (produse de cofetărie, patiserie) și de sucuri carbogazoase;
- trebuie limitat consumul de sare, redus cel de cafea și eliminat cel de alcool;
- dacă sunt probleme de hidratare, trebuie încurajat consumul de fructe, supe, milkshake-uri și smoothie-uri.
Cum le servești pentru a evita refuzul mâncării și accidentele
Nu doar alegerea alimentelor, ci și forma în care o servești este importantă:
- pentru un pacient în stadiu avansat de boală, cu dificultăți de masticație, legumele trebuie fierte și pasate, iar fructele, transformate în smoothie-uri sau compoturi fără zahăr;
- peștele poate fi gătit la abur și trebuie servit dezosat;
- dacă are disfagie, laptele poate fi îngroșat cu agenți speciali, pentru a preveni riscul de aspirație;
- nu folosi paie, chiar dacă pare că ar ușura sarcina hidratării, se poate îneca. Ideal este să bea cu înghițituri mici, dintr-o cană;
- taie mâncarea în bucățele mici, poate uita că trebuie să facă acest lucru și poate uita cum se folosesc tacâmurile;
- treci la gustări care se pot mânca cu mâna – așa-numitele „finger foods” -, dacă vezi că ezită să folosească furculița și/sau cuțitul;
- nu servi mâncare proaspăt scoasă din cuptor sau supă fierbinte – în timp, bolnavul își pierde capacitatea de a evalua corect temperatura alimentelor și băuturilor și poate suferi arsuri.
Alte sfaturi utile în timpul mesei
Hrănirea unui bolnav de Alzheimer poate cere multă răbdare și atenție la anumite detalii. Iată cum îți poți ușura sarcina:
- asigură-i un mediu calm și confortabil, fără surse care îi pot distrage atenția de la masă, cum este televizorul;
- nu-l hrăni când stă întins, poziționează-l în șezut, la masă – așa trebuie să stea cât vreme mănâncă și 20 de minute după terminarea mesei;
- folosește culori contrastante pentru a-i ușura misiunea de a distinge mâncarea de farfurie;
- nu-i oferi mai multe alimente deodată, se poate simți copleșit;
- descrie-i mâncarea pe care o consumă;
- fii flexibil, bolnavul poate dezvolta brusc anumite preferințe și poate respinge alimente care îi plăceau în trecut;
- încurajează-l să se hrănească singur, pe cât posibil;
- amintește-i să mestece bine și să înghită mâncarea;
- nu-l grăbi, ci adaptează-te ritmului său – poate dura o oră sau chiar mai mult până termină de mâncat;
- mănâncă alături de el, acest lucru îl poate încuraja;
- dacă uită frecvent că a mâncat, împarte-i mesele în gustări mai mici, pentru a evita supraalimentarea;
- atenție la orice semn că se sufocă cu mâncare! Poate fi util să înveți cum se aplică corect manevra Heimlich.
Ai nevoie de sprijin în gestionarea bolii neurologice? Programează-te la Neuroaxis
Îngrijirea unui pacient cu Alzheimer este dificilă și ai nevoie de un ghid care să te ajute să gestionezi problemele care se multiplică, pe măsură ce boala avansează. Cere sprijinul experților noștri, îți pot oferi sfaturi adaptate stadiului bolii și te pot îndruma, când întâmpini dificultăți.
Totodată, la Neuroaxis poți găsi suportul psiho-emoțional atât de necesar pentru aparținătorii bolnavilor neurologici. Persoanele care preiau responsabilitatea îngrijirii celor dragi după diagnosticarea cu o formă de demență sunt afectate major atât de deteriorarea stării de sănătate a acestuia, cât și de povara pe care o presupune asistența acordată zi de zi. Oboseala, tristețea, frustrările, teama de viitor pot fi gestionate doar cu ajutorul ședințelor de psihoterapie.
Te așteptăm la Neuroaxis, prima clinică integrată de neurologie și neuroimagistică din România, pentru a-ți acorda ajutorul de care ai nevoie. Programează-te online sau prin call center.