Afectiuni neurologice care pot fi diagnosticate prin electroencefalografie

Atunci cand metodele simple de depistare a unor boli neurologice nu dau rezultate, devine necesara efectuarea unor investigatii mai complexe, cum ar fi electroencefalografia (EEG). Aparatul se numeste electroencefalograf, iar traseul obtinut poarta numele de electroencefalograma. 

Diagnostic EEG

EEG investigheaza activitatea electrica a creierului, procedura constand in montarea unor senzori speciali numiti electrozi (placi metalice legate prin fire de aparatul de inregistrat) pe suprafata pielii capului. Prin intermediul acestor electrozi se inregistreaza activitatea electrica a neuronilor. O modalitate mai eficienta de diagnosticare este video EEG, adica inregistrarea video simultana cu electroencefalografia. Astfel, se obtin informatii suplimentare, prin care se poate corela activitatea electrica cerebrala cu manifestarile clinice ale pacientului. 

Prin electroencefalografie se pot determina modificarile electrofiziologice ale cortexului cerebral, care pot reprezenta malformatii ale substantei cenusii/cortexului, inflamatii ale creierului (encefalite, meningoencefalite), boli genetice, tumori etc. Electroencefalografia are drept indicatie principala epilepsia, investigatia permitand diagnosticarea acestei boli, supravegherea tratamentului (monitorizarea efectelor medicatiei anti-epileptice) si evolutia ei.

Alte situatii care necesita EEG

  • monitorizarea fluxului sangvin cerebral in timpul unei proceduri/interventii chirurgicale
  • evaluarea intoxicatiei medicamentoase 
  • determinarea gradului de activitate cerebrala a persoanelor aflate in coma
  • studierea fiziologiei somnului si a tulburarilor de somn (narcolepsia)
  • evaluarea leziunilor cerebrale – atac vascular cerebral (AVC), traumatisme
  • controlarea profunzimei anesteziei
  • evaluarea tulburarile de memorie 
  • evaluarea dementelor, psihozelor
  • diagnosticarea starilor de lesin 
  • diagnosticarea unor probleme ale coloanei vertebrale.

Electroencefalografia se efectueaza la recomandarea unui medic neurolog si este interpretata de un medic de specialitate. Un test eficient, care rezulta intr-un diagnostic EEG, trebuie sa dureze cel putin 3 ore, dar poate ajunge pana la cateva zile. Daca se prelungeste pe mai multe ore, procedura se poate efectua si in timpul somnului. Nu exista contraindicatii pentru realizarea acestei investigatii.

La pacientii care sufera de epilepsie, probele de stimulare (SLI si hiperventilatia) pot declansa aparitia anomaliilor si chiar a unei crize de epilepsie. Atentie! Avand in vedere ca sedativele si medicamentele anticonvulsivante influenteaza activitatea electrica a creierului, acestea nu se administreaza cu 1 sau 2 zile inainte de efectuarea testului. De asemenea, cu 12-24 de ore inainte de efectuarea acestei investigatii, nu se consuma alcool, cafea, cola, ceai negru si alte tipuri de energizante.

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up