Aplicatiile, avantajele si functionarea in neurologie ale ecografiei Doppler

Ecografia Doppler de vase extra si intracraniene este o investigatie imagistica non-invaziva, in timp real, prin care se evidentiaza vasele de sange de la nivelul capului, gatului si toracelui superior, modificarile structurale ale acestora, precum si circulatia sangelui din acest sistem.

“Acest tip de investigatie performanta, denumita in termeni de specialitate si ultrasonografia cervico-cerebrala, se foloseste in studiul creierului fetal sau al nou-nascutilor, iar in cazul adultilor se utilizeaza in investigarea vaselor de sange de la nivelul regiunii cervicale si de la nivel cerebral. Cu ajutorul ecografiei Doppler se pot determina existenta stenozelor, ocluziilor, disectiilor sau malformatiilor la nivelul vaselor de sange”, explica dna. Dr. Ana Maria Vladila medic specialist neurolog, cu competente in ultrasonografie cervico-cerebrala, din cadrul clinicii Neuroaxis.

Cand este necesara o ecografie Doppler?

Ultrasonografia cervico-cerebrala (ecografia Doppler) are cea mai mare aplicabilitate clinica in detectarea si stadializarea stenozelor, dar este folosita cu succes si pentru:

 • Detectarea disectiilor arteriale
 • In monitorizarea pacientilor care au suferit o interventie chirurgicala de tip endarterectomie sau angioplastie cu stent
 • Detectarea vasospasmului cerebral (care apare ca o complicatie in hemoragia subarahnoidiana)
 • In cazul fistulelor arterio-venoase (ex. Fistula carotido-cavernoasa)
 • In displazia fibro-musculara
 • Malformatiile arterio-venoase intracraniene
event

Fii atent la ce simptome ai!Fa-ti o programare la neuroaxis

Care sunt avantajele ecografiei Doppler?

 • Investigatie 100% non-invaziva. Pacientul nu prezinta disconfort pe durata investigatiei;
 • Riscuri zero pentru pacienti. Este o procedura ce nu implica radiatii de niciun fel;
 • Este superioara in raportul cost-eficienta comparativ cu celelalte metode folosite pentru investigarea axelor vasculare cerebrale;
 • Este reproductibila;
 • Ofera informatii in timp real, ceea ce creste gradul de acuratete si permite un diagnostic precis.

Cum functioneaza ecografia Doppler?

Ecografia Doppler foloseste ultrasunetele, aparatul de neurosonologie fiind echipat cu un transductor care este capabil sa transforme energia electrica in ultrasunete, acestea prezentand o frecventa de 5-20 kHz.

Undele sunt transmise la nivelul creierului, diferite tesuturi prezentand impedanta acustica variabila, care se traduce prin prezenta de puncte cu stralucire diferita. In acest mod structurile examinate apar ca o imagine, cel mai frecvent in nuante de gri.

Astfel, se pot viziona arterele mari de la baza gatului si ramurile majore intracraniene ale acestora.

Rate this post
event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

1 minut, 1 zi, 1 newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul „1 minut pentru sanatatea creierului” si vei primi  in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

Ne propunem sa livram informatiile de care ai nevoie intr-un limbaj simplu, non-medical si sa te provocam sa fii atent la micile detalii care pot fi trecute cu vederea, dar care spun foarte mult.

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up