Ce afectiuni pot fi depistate cu ajutorul ecografiei Doppler?

Ultrasonografia cervico-cerebrala, mai bine cunoscuta ca ecografie Doppler, consta in masurarea vitezei fluxului sangvin la nivel arterial. In neurologie este folosita in mod deosebit pentru studiul arterelor carotide la nivel extracranian si a ramurilor principale ale acestora prin examinarea transcraniana.

De ce sa facem o ecografie Doppler?

Principala indicatie de efectuare a unei ecografii Doppler este reprezenatata de detectarea si stadializarea (masurarea) stenozelor carotidiene, responsabile de accidentul vascular cerebral, a doua cauza de morbiditate si mortalitate in Romania, dupa afectiunile oncologice.

Cu alte cuvinte, aceasta investigatie poate detecta si stadializa o stenoza carotidiana, pentru ca ulterior sa se poata adapta o conduita terapeutica in functie de gradul stenozei.

Pacientii care prezinta factori de risc vasculari necesita o evaluare ecografica a arterelor carotide, in vederea stabilirii schemei de tratament adecvate. Se recomanda apoi monitorizare la intervale de timp regulate, stabilite de medicul neurolog in functie de gradul stenozei.

O ecografie Doppler se foloseste in neurologie pentru identificarea urmatoarelor afectiuni:

  • Leziuni ale peretelui vascular, cum ar fi depunerile de colesterol, ce favorizeaza aparitia placilor de aterom. Acestea pot determina stenoze sau ocluzii ale arterelor carotidiene si vertebrale.
  • Examinarea transcraniana poate evidentia prezenta stenozelor intracraniene si, intr-o mai mica masura, malformatii arterio-venoase sau vasospasmul de la nivelul arterelor cerebrale.

De ce este important sa alegeti cu grija specialistul care efectueaza si ”citeste”  o ecografie Doppler?


“Pentru ca exista anumiti parametrii care necesita atentie deosebita, cum ar fi parametrii de structura ai peretelui arterial si parametrii de flux vascular. Daca acestia nu sunt interpretati corect, pot anula intreaga investigatie. Din punct de vedere neurologic, structura si dimensiunea peretilor vaselor de sange de mari dimensiuni sunt vitali in stabilirea diagnosticului si monitorizarii ulterioare a pacientului”. – dr. Cristina Hertea, medic specialist neurolog cu competente in ultra-sonologie.

La Neuroaxis imbinam experienta specialistilor cu aparatura de top pentru a va oferi rezultate precise si tratamente eficiente.

5/5 - (1 vote)
event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

1 minut, 1 zi, 1 newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul „1 minut pentru sanatatea creierului” si vei primi  in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

Ne propunem sa livram informatiile de care ai nevoie intr-un limbaj simplu, non-medical si sa te provocam sa fii atent la micile detalii care pot fi trecute cu vederea, dar care spun foarte mult.

Parerea dumneavoastra conteaza foarte mult pentru noi si de aceea dorim sa ne ajutati sa imbunatatim serviciile prin adaugarea unei recenzii.

keyboard_arrow_up