Durere cronica. De ce uneori creierul tau nu renunta la durere

Durere cronica este ceea ce ai simtit in multe momente din viata. Ani de zile te-a chinuit durerea de genunchi din cauza artrozei. Ti-ai pus apoi proteza de genunchi. De ce, cu toate astea, durerea nu a trecut? Creierul e de vina. Creierul se obisnuieste cu expunerea indelungata la durere si se adapteaza in condordanta cu aceasta. Este ca atunci cand iesi iarna afara din casa. Mai intai esti lovit de frig, vant, umiditate. Dupa un timp corpul se adapteaza noilor conditii si te poti bucura de timpul de afara. Atunci cand creierul se obisnuieste cu semnalele durerii – ceea ce poarta numele de sensibilizare centrala – efectele pot fi foarte neplacute.

Sunt doua tipuri de durere

Durerea de origine periferica este acea durere ascutita, puternica, pe care o simti local, ca in cazul genunchiului.

Durerea centralizata este mai complexa si este in stransa legatura cu creierul si maduva spinarii (se caracterizeaza prin modificari in cornul posterior al maduvei spinarii). De aceea, de cele mai multe ori, tratarea durerii periferice nu este suficienta pentru pacientii care au dezvoltat si durere centralizata. Durerea de origine periferica este ca un concert rock. Este normal sa auzi chitara electrica si tobele in timpul evenimentului. Dar, dupa ce trupa a plecat acasa, pacientii cu durere cronica cu sensibilizare centrala inca mai aud muzica.

Probleme legate de senzibilizarea centrala

Pana nu demult, cercetatorii credeau ca durerea centralizata apare numai in cazul leziunilor nervoase, cum ar fi leziunea maduvei spinarii sau accidentul vascular cerebral. Dar, cu cat aflam mai multe despre durerea centralizata, cu atat mai mult putem sa o asociem cu anumite afectiuni, cum ar fi:

  • Artrita
  • Fibromialgie
  • Sindromul colonului iritabil
  • Durerea de spate cronica
  • Durerea de gat
  • Durerea de cap cronica
  • Durerea pelviana cronica din cauza endometrioziei
  • Durerea persistenta dupa interventii chirurgicale
  • Sindromul oboselii cronice

Fiecare tip de durere se trateaza diferit

De obicei medicii trateaza durerea de origine periferica prin tratament cu antiinflamatoare, injectii sau operatie pentru a corecta cauza problemei. De exemplu, medicamentele antiinflamatoare sunt folosite pentru a trata inflamatia provocata de osteoartroza. Aceste medicamente, insa, nu au impact asupra sistemului nervos central, asa ca este nevoie si de altele.

De asemenea, un psiholog specializat in durere care face terapie cognitiv-comportamentala poate ajuta foarte mult in tratarea sensibilizarii centrale. Un alt adjuvant in tratarea durerii este folosirea mai multor tehnici de management al stresului precum si tratarea anxietatii.

Te simti mai bine = faci mai multe

Specialistii in durere au rugat pacientii de-a lungul timpului sa dea o nota durerii pe care o simt, pe o scara de la 1 la 10, pentru a vedea cat de mult functioneaza tratamentul. Nu intotdeauna, insa, este metoda cea mai buna de monitorizare a durerii. De exemplu, doi oameni pot da nota 8 durerii lor, dar unul sa stea pe canapea si altul sa fie la cumparaturi cu familia. Asa ca medicii au decis sa masoare succesul mai degraba dupa cate activitati face pacientul, decat dupa nota pe care o da durerii. Astfel specialistii au aflat ca, odata tratata durerea centralizata, oamenii pot face multe activitati pe care inainte nu le faceau din cauza durerii. Dintre aceste activitati, cele mai valoroase din punct de vedere medical sunt cele care tin de socializare si imbunatatirea relatiilor interpersonale. Asa ca, daca ati trait ani de zile cu dureri de spate sau genunchi, dureri de cap sau dureri persistente dupa o operatie reusita, mergeti la medic pentru a afla cauza si a primi tratamentul care sa va imbunatateasca viata.

Last Updated on March 19, 2024

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up