Boli mintale- pot fi o trasatura de familie?

Autor: Dr. Ana Maria Pintilie

Despre autor

Boli mintale reprezinta o serie de afectiuni care altereaza modul de gandire sau de comportament. Atunci cand exista in familie un membru cu o anumita afectiune mintala, este posibil sa apara riscul sa fie transmisa si la alte generatii. Boli mintale precum autismul, deficitul de atentie si hiperactivitate (ADHD), sindromul bipolar, depresia sau schizofrenia pot avea radacini genetice, conform studiilor.  

Ce este o boala mintala? 

Desi termenul de “boli mintale” nu este acceptat la nivel de limbaj medical, el este prezent in continuare in limbajul colocvial. Prin boli mintale sau tulburari psihice intelegem o disfunctie de natura psihiatrica, manifestata la nivel de comportament, gandire si emotionalitate.

Este important, ca la nivel de societate, sa se ridice stigma asupra tulburarilor sanatatii mintale, pentru  vedea mai bine ca de fapt avem de a face cu o persoana in suferinta. O boala psihica are acelasi proces de declansare ca o boala fizica, mai exact o dereglare organica a unor parti ale corpului, in acest caz fiind vorba de substante chimice din creier.

Care sunt simptomele unei boli mintale?

Simptomele sunt foarte variate, si depind de afectiune, de circumstante sau de alti factori biologici sau de mediu. Indicatiile si simptomele unei sunt:

  • Sentimentul de tristete sau apasare;
  • Confuzie sau abilitate redusa de concentrare;
  • Sentimente de frica, grija sau vina exagerata;
  • Schimbari bruste intre stari generale de bucurie si stari de tristete;
  • Retragere din viata sociala;
  • Extenuare semnificativa, energie scazuta sau insomnie;
  • Detasarea de realitate, paranoia sau halucinatii;
  • Incapacitatea de a tolera stresul sau probleme zilnice;
  • Dificultati in intelegere si relationare cu diferite situatii sau persoane;
  • Schimbari majore in obiceiurile de alimentatie;
  • Schimbari in comportamentul sexual;
  • Stari de nervozitate, ostilitate sau violenta;
  • Ganduri de suicid;

Uneori simptomele pot aparea ca simptome fizice precum durere de stomac, durere de spate, migrene sau alte mialgii inexplicabile.

Cum apar bolile mintale?

Susceptibilitatea este transmisa in familie prin gene. Multe boli mintale sunt asociate mai degraba cu mutatii ale mai multor gene, decat cu una sau doua gene specifice, si cu modul in care acestea interactioneaza intre ele, si cu mediul inconjurator. Din acest motiv, o persoana poate mosteni o susceptibilitate a unei boli mintale fara a dezvolta boala in sine. Bolile mintale in sine apar ca o consecinta a interactiunii genelor cu factori precum stresul, anxietatea, abuzurile sau traumele.

Expunerea la factori de mediu, conditii inflamatoare de stres, toxine, alcool sau droguri in timpul sarcinii pot fi asociate cu boli mintale. De asemenea, functionarea defectuoasa a transmitatorilor neurologici este un precursor important ale unor boli mintale.

Riscul de aparitie a bolilor mintale este marit in urmatoarele situatii:

  • Un istoric medical de familie in care se regasesc boli mintale;
  • Evenimente de viata dificile precum probleme financiare, decesul unei persoane apropiate sau divortul;
  • O afectiune medicala cronica precum diabetul;
  • O leziune a creierului in urma unei traume fizice;
  • Experiente traumatice precum abuzuri fizice, sexuale sau emotionale;
  • Consumul de alcool sau droguri;

1 din 5 adulti pot avea o afectiune mintala la un moment dat al vietii lor. Conform unor studii, incidenta cea mai mare de aparitie a bolilor mintale este la varste fragede, pana la varsta de 24 de ani. Efectele bolilor mintale pot fi temporare sau permanente. De asemenea, un pacient poate suferi de multiple boli mintale in acelasi timp.

Cum putem sprijini pacientii cu boli mintale?

Pe langa asistenta medicala, pacientii care sufera de aceste afectiuni au nevoie de suport emotional, sustinerea jucand un rol important in acomodarea cu activitatile zilnice.

Pe langa aspectul genetic al bolilor mintale, acestea pot aparea in familie ca urmare a unor traume emotionale. Factori favorizanti care conduc catre boli mintale pot fi: conflicte de familie si abuzuri, dificultati in relatiile familiale, izolare sociala, probleme financiare, saracie sau alte conditii de trai.

Nu ezita sa vorbesti cu un medic specialist despre starile tale. Vino la un consult la Neuroaxis sa intelegi mai bine ce se intampla cu tine.

Last Updated on February 16, 2021

event

Fa-ti o programare la Neuroaxis

Alte Articole

Cât mai trăiești după un AVC și cum se schimbă viața după un accident vascular cerebral

Afectiuni si tratamente
Google Reviews

Părerea ta contează foarte mult pentru noi.

Ajută-ne să îmbunatățim serviciile prin adăugarea unei recenzii.

Adauga o recenzie

Abonează-te la newsletterul “1 minut pentru sanatatea creierului”

Și vei primi in fiecare zi de joi 3 sectiuni cu informatii despre un subiect de interes din sfera sanatatii creierului.

keyboard_arrow_up